Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadzor predlaže razrješenje

Sutra stiže odluka o smjeni Dijane Zadravec

Zagreb: Doktorica Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.05.2021.
u 09:48

Radiolog dr. Vladimir Kalousek svoj je osobni automobil zatekao jako izgreban

Imenovanje predstojnika Klinike za očne bolesti prof. Zorana Vatavuka za novog vršitelja dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice trebalo bi smiriti strasti na Radiologiji, ali i u cijelom KBC-u. Pacijenti koji se liječe po različitim odjelima uznemireni su skandalom i međusobnim sukobima koji tresu bolnicu, zovu i zabrinuti su hoće li to utjecati na zdravstvene usluge koje trebaju.

– Pacijenti su uzbuđeni, ali oni su nam u fokusu i sve ćemo učiniti da budu adekvatno zbrinuti, tu nema dvojbe. Situaciju u bolnici koja je eskalirala sada treba smiriti – kaže nam prof. Zoran Vatavuk.

Povreda radne obveze

Novi v. d. do sutra treba odlučiti hoće li smijeniti prof. Dijanu Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

– Ta je odluka isključivo na ravnatelju. I do sada je nju ravnatelj mogao razriješiti ako smatra da to treba učiniti – ističe Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a. Dodaje da Upravno vijeće po Statutu jedino može rješavati žalbu u drugom stupnju. Ravnatelj, u ovom slučaju v. d., pri donošenju odluke može i ne mora uvažiti mišljenje Povjerenstva za unutarnji nadzor i Radničkog vijeća. Može i raspustiti Povjerenstvo. Međutim, u praksi se šefovi zavoda i klinika često razrješuju bez pravog razloga i po političkom ključu, a trenutačno se svakome tko prati dramu u Vinogradskoj nameće sumnja u političko zaleđe Dijane Zadravec.

– Dijana Zadravec ničim nije zaštićena, nitko je ne štiti – uvjerava Dulibić i ističe da je prof. Vatavuk pravi izbor koji će donijeti mir i stabilnost i šteta je što se ne želi kandidirati za ravnatelja.

Zasad je svoju kandidaturu najavila samo prof. Zadravec, dok je dojučerašnji v. d. prof. Mario Zovak ostao zapravo nedorečen po tom pitanju.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor zasjedalo je jučer i svoje mišljenje dostavilo v. d. ravnatelja, kao i Radničko vijeće. Ta se mišljenje zasigurno neće bitno razlikovati od prethodnih mišljenja tih dvaju bolničkih savjetodavnih tijela, koja su dala u prosincu 2019. i u rujnu 2020. Tada je utvrđeno da je Dijana Zadravec prekršila članak 32. bolničkog statuta i članak 89. Pravilnika o radu. Unatoč zabrani javnog nastupa bez ovlaštenja ravnatelja, brojnim je istupima u medijima zloupotrijebila položaj i nanijela štetu ugledu KBC-a. To se onda tretira kao osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa, kako je precizirano u Pravilniku o radu, zbog koje je moguće radniku dati i otkaz. Međutim, ravnatelj je smjenu odbio, a o otkazu nije bilo ni govora.

Smiriti stanje u bolnici

Osvrćući se na krizne situacije u KBC-u, od kojih je “kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a”, dojučerašnji ravnatelj prof. Zovak znakovito je ustvrdio da “ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a s čvrstim mandatom”.

Novi ravnatelj odmah je nakon svog imenovanja jučer ujutro zamolio novinare da ga koji dan poštede kako bi posložio stvari, a zatražio i da ne forsiramo pitanje odluke u petak. Na prvo mjesto stavlja potrebu da se smiri stanje u bolnici. Za to će zasigurno trebati bolje od svog prethodnika voditi računa o mišljenju odjelnih liječnika i bolničkih tijela te uložiti puno energije da uzavrela atmosfera ne prijeđe u teže sukobe od verbalnih. Jučer je, naime, netko poprilično izgrebao parkirani automobil dr. Vladimira Kalouseka, koji je proteklih dana s prof. Zadravec razmijenio teške optužbe, a prije i kaznene prijave.

VIDEO: Prosvjed ispred Klinike za tumore

 

Komentara 71

Avatar Golum
Golum
09:52 13.05.2021.

Štikla plesala po haubi

JO
jorgen
10:31 13.05.2021.

Znači vještica je već prošle godine zadovoljila sve uvjete za otkazom, ali taj zahtjev je odbijen? I onda se netko drzne pričati o nepostojanju političkog utjecaja? A vještica je u međuvremenu uspjela kontaminirati cijelu bolnicu svojim toksičnim djelovanjem. Što je moglo biti spriječeno. Odgovornost za krive odluke, molim lijepo!

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
13:23 13.05.2021.

Sutra??..trebao si još jučer donijeti to rješenje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije