Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sutra stiže odluka o smjeni Dijane Zadravec

Radiolog dr. Vladimir Kalousek svoj je osobni automobil zatekao jako izgreban
13. svibnja 2021. u 09:48 71 komentara 85382 prikaza
Zagreb: Doktorica Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Imenovanje predstojnika Klinike za očne bolesti prof. Zorana Vatavuka za novog vršitelja dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice trebalo bi smiriti strasti na Radiologiji, ali i u cijelom KBC-u. Pacijenti koji se liječe po različitim odjelima uznemireni su skandalom i međusobnim sukobima koji tresu bolnicu, zovu i zabrinuti su hoće li to utjecati na zdravstvene usluge koje trebaju.

– Pacijenti su uzbuđeni, ali oni su nam u fokusu i sve ćemo učiniti da budu adekvatno zbrinuti, tu nema dvojbe. Situaciju u bolnici koja je eskalirala sada treba smiriti – kaže nam prof. Zoran Vatavuk.

Brojanje novaca STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa

Povreda radne obveze

Novi v. d. do sutra treba odlučiti hoće li smijeniti prof. Dijanu Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

– Ta je odluka isključivo na ravnatelju. I do sada je nju ravnatelj mogao razriješiti ako smatra da to treba učiniti – ističe Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a. Dodaje da Upravno vijeće po Statutu jedino može rješavati žalbu u drugom stupnju. Ravnatelj, u ovom slučaju v. d., pri donošenju odluke može i ne mora uvažiti mišljenje Povjerenstva za unutarnji nadzor i Radničkog vijeća. Može i raspustiti Povjerenstvo. Međutim, u praksi se šefovi zavoda i klinika često razrješuju bez pravog razloga i po političkom ključu, a trenutačno se svakome tko prati dramu u Vinogradskoj nameće sumnja u političko zaleđe Dijane Zadravec.

– Dijana Zadravec ničim nije zaštićena, nitko je ne štiti – uvjerava Dulibić i ističe da je prof. Vatavuk pravi izbor koji će donijeti mir i stabilnost i šteta je što se ne želi kandidirati za ravnatelja.

Zasad je svoju kandidaturu najavila samo prof. Zadravec, dok je dojučerašnji v. d. prof. Mario Zovak ostao zapravo nedorečen po tom pitanju.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor zasjedalo je jučer i svoje mišljenje dostavilo v. d. ravnatelja, kao i Radničko vijeće. Ta se mišljenje zasigurno neće bitno razlikovati od prethodnih mišljenja tih dvaju bolničkih savjetodavnih tijela, koja su dala u prosincu 2019. i u rujnu 2020. Tada je utvrđeno da je Dijana Zadravec prekršila članak 32. bolničkog statuta i članak 89. Pravilnika o radu. Unatoč zabrani javnog nastupa bez ovlaštenja ravnatelja, brojnim je istupima u medijima zloupotrijebila položaj i nanijela štetu ugledu KBC-a. To se onda tretira kao osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa, kako je precizirano u Pravilniku o radu, zbog koje je moguće radniku dati i otkaz. Međutim, ravnatelj je smjenu odbio, a o otkazu nije bilo ni govora.

Zovakov nasljednik Vatavuk novi v.d. ravnatelja Vinogradske: Pacijenti su mi izrazili sućut...

Smiriti stanje u bolnici

Osvrćući se na krizne situacije u KBC-u, od kojih je “kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a”, dojučerašnji ravnatelj prof. Zovak znakovito je ustvrdio da “ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a s čvrstim mandatom”.

Novi ravnatelj odmah je nakon svog imenovanja jučer ujutro zamolio novinare da ga koji dan poštede kako bi posložio stvari, a zatražio i da ne forsiramo pitanje odluke u petak. Na prvo mjesto stavlja potrebu da se smiri stanje u bolnici. Za to će zasigurno trebati bolje od svog prethodnika voditi računa o mišljenju odjelnih liječnika i bolničkih tijela te uložiti puno energije da uzavrela atmosfera ne prijeđe u teže sukobe od verbalnih. Jučer je, naime, netko poprilično izgrebao parkirani automobil dr. Vladimira Kalouseka, koji je proteklih dana s prof. Zadravec razmijenio teške optužbe, a prije i kaznene prijave.

VIDEO: Prosvjed ispred Klinike za tumore

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • Avatar Golum
  Golum:

  Štikla plesala po haubi

 • jorgen:

  Znači vještica je već prošle godine zadovoljila sve uvjete za otkazom, ali taj zahtjev je odbijen? I onda se netko drzne pričati o nepostojanju političkog utjecaja? A vještica je u međuvremenu uspjela kontaminirati cijelu bolnicu svojim toksičnim djelovanjem. Što je ... prikaži još! moglo biti spriječeno. Odgovornost za krive odluke, molim lijepo!

 • BožeSačuvaj:

  Sutra??..trebao si još jučer donijeti to rješenje!!