Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VLASNICI

Sutkinja umjesto na dražbu Pradine naočale poslala u Dom za djecu

Elma Kaleb
Foto: Snježana Bičak
1/2
14.08.2015.
u 22:45

Naočale i mobitel oduzeti su jer su kupljeni ukradenom kreditnom karticom

Kada me na stolu u uredu dočekala kutija s nekim stvarima i odluka karlovačkog Općinskog suda, malo sam se s kolegicama zamislila o čemu je sada riječ. No, kada smo otvorile kutiju i vidjele ženske sunčane naočale Prada s crnom kutijicom i krpicom za brisanje naočala te mobitel marke Samsung s baterijom, punjačem, slušalicama i knjižicom s uputama i, kada sam pročitala odluku karlovačke sutkinje da nam te stvari, oduzete u nekom kaznenom postupku, poklanja, bila sam iskreno iznenađena i zadivljena tom odlukom. To je fenomenalna stvar, stvarno humanitarna gesta i osobno ću sutkinji Elmi Kaleb Mamić zahvaliti na tome – kaže nam Nataša Vučković Ivošević, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži u Karlovcu. Kaže, koliko zna, to je jedinstven slučaj. Ona barem nešto takvo nije doživjela.

Slična praksa na sudovima

– Mi smo odgojni dom i k nama ponekad dolaze djeca po odluci suda zbog vršnjačkog nasilja ili nekih manjih krađa. Trudimo se napraviti sve kako bismo im pomogli da isprave svoje ponašanje. Imamo puno volonterskih akcija, puno radionica, raznih susreta, puno razgovaramo i cijeli je kolektiv u Domu posvećen djeci, a vjerujem da smo zajedno napravili puno kako bismo destigmatizirali odgajanike. Vjerujem da je te pomake primijetila i sutkinja te da nam je zato poklonila ove predmete. I odličan je to poticaj i zapravo prava stvar. Pradine sunčane naočale i mobitel Samsung zaključani su u našem sefu, a na kraju godine dobit će ih odgajanici s najboljim vladanjem. Na taj ćemo ih način nagraditi kako bi mogli biti dodatno ponosni na sve što su postigli – kaže nam ravnateljica Vučković Ivošević. Dodaje kako su nedavno od gradonačelnika na poklon dobili trenirku, ali da od suda dosad nije bilo sličnih donacija.

I sutkinji karlovačkog Općinskog suda Elmi Kaleb Mamić ovo je prva takva odluka. Kaže da je samo iskoristila mogućnost koju kao sutkinja u takvoj situaciji ima. Na karlovačkom sudu, prema našim informacijama, u posljednje vrijeme nije bilo sličnih odluka. Sutkinja Kaleb Mamić smatra da je to stoga jer suci nisu imali takav slučaj, odnosno tu mogućnost, ali vjeruje da je to praksa koju suci u Hrvatskoj često koriste.

– U mojem slučaju riječ je o krađi staroj više od pet godina, a postupak je pravomoćno okončan. Predmeti su kupljeni ukradenom kreditnom karticom pa su oduzeti. Kao takvi, u ovršnom su postupku mogli završiti u prodaji. Kako je riječ o starijim predmetima, nisam sigurna bismo li uopće našli kupca. Stoga sam odlučila da ih dobiju djeca u Domu za odgoj djece i mladeži. Kako sam i sutkinja za mladež, upoznata sam s njihovim radom, često ih i posjećujem, vidim koliko se svi trude, tako da sam im sa suda htjela poslati i jednu drugačiju poruku; da sustav nije uvijek tu samo da im sudi, nego da im želi pomoći, nagraditi ih. Vjerujem da će im predmeti dobro doći i da će nekoga razveseliti – kazala je sutkinja Kaleb Mamić. Kaže da dosad nije imala sličan slučaj te, da jest, već bi i prije darovala oduzete stvari.

Malo koristi proračunu

– Kada je riječ o krivotvorinama, to se ne može napraviti. Bilo je slučajeva oduzete markirane odjeće, ali bile su krivotvorine, a njih se mora uništiti. No, u ovom slučaju bila je riječ o autentičnim predmetima i vjerujem da će ovako poslati bolju poruku nego da smo ih prodali za vjerojatno malo novca u korist državnog proračuna – dodala je sutkinja. Takvih slučajeva, sigurni su u Ministarstvu pravosuđa i na Vrhovnom sudu, sigurno ima još, iako ih ne vode zasebno u evidencijama. Zahvaljujući odluci Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Autonomna ženska kuća u Zagrebu 2012. dobila je mobilni uređaj iPhone oduzet osobi optuženoj za podvođenje.

>> Njemačka sutkinja pokazala kako se treba ponašati prema huliganima

Komentara 28

DU
Deleted user
07:12 15.08.2015.

Krada stara 5 godina, a postupak je konacno gotov. Cestitam na brzini!

DU
Deleted user
06:16 15.08.2015.

...i sad će djeca štićenici biti vrlo sretni i ponosni što njihove tete nose Prado naočale.

IV
Ivanveliki
00:30 15.08.2015.

than, najbolje vladanje vjerujem ukljucuje puno toga kroz cijelu godinu. Između ostalog to su i ocjene i ukupno vladanje (ne prvljenje izgreda, pomaganje ostalima i ukupni dojam napretka u ustanovi). Po meni je sasvim u redu da su ovako postupilii i sud i ravnateljica! Siguran sam da će te darove dobiti samo najbolji. Čestitam na ovakvoj odluci objema. Da je barem toga više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije