Naslovnica Vijesti Svijet

Susret Trumpa i Kima za puno sigurniji svijet

Trump: Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju
27. veljače 2019. u 20:57 5 komentara 439 prikaza
Donald Trump i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Toplim i srdačnim rukovanjem Donalda Trumpa i Kim Jong-una počeo je drugi sastanak između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe koji se ovaj put odvija u glavnom vijetnamskom gradu Hanoiju. Nastavak je to summita dvojice lidera održan prošlog lipnja u Singapuru, sastanak od kojega se sada ipak očekuju konkretniji rezultati. Naime, iako je nakon susreta u Singapuru donesena prva deklaracija o “posvećenosti denuklearizaciji Sjeverne Koreje”, malo se toga u proteklih devet mjeseci doista dogodilo. Sada je cilj dogovoriti konkretnije mjere i poteze kojima bi Sjeverna Koreja poboljšala svoj položaj u međunarodnoj zajednici.

Donald Trump i Kim Jong Un SUSRET U VIJETNAMU Trump nahvalio Kim Jong Una pa otišli zajedno na večeru

Novinari deložirani

Samo nekoliko dana prije susreta u Hanoiju nagađalo se ne samo što će se doista dogoditi nego i kako će izgledati protokol susreta. Sve je postalo jasnije kada je Donald Trump doputovao u glavni vijetnamski grad te je otpraćen u hotel “Metropole”, koji će tijekom današnjeg dana biti poprište intenzivnih razgovora. S druge strane, nakon što je vlakom 60 sati putovao do Hanoija, sjevernokorejski lider Kim Jong-un otpraćen je u luksuzni hotel “Melia” gdje će odsjesti u predsjedničkom aparmatnu na 22. katu. Cijeli hotel proglašen je sigurnosnom zonom i zatvoren za javnost, a u dio hotela od 17. do 22. kata mogu ući samo pripadnici Kimova osiguranja i pratnje te pomno provjereni članovi hotelskog osoblja s posebnim propusnicama.

Hotel “Melia” izabrala je i služba za odnose s javnošću za svoje službenike i novinare, ali kada je Kim stigao u Hanoi, vijetnamska vlada obavijestila je službu za odnose s javnošću da će u tom hotelu odsjesti sjevernokorejski vođa. Američki novinari i osoblje Bijele kuće odmah su premješteni u drugi smještaj, nekoliko ulica dalje.

Kim i Trump stigli u Vijetnam NAJVEĆI POLITIČKI SPEKTAKL VIDEO Kim u Hanoi dovezao Mercedes, jesu li prekršene sankcije?

Kim Jong-un imat će tijekom posjeta, koji bi mogao trajati do petka navečer, prilično žestok i nabijen raspored. Osim susreta i razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Kim Jong-un planira razgovore i s vijetnamskim vodstvom, kao i posjet tamošnjoj operi.

Inače, službeni dio susreta Trump - Kim počet će jutarnjim susretom dvojice vođa koji će održati sastanke nekoliko puta tijekom dana. Ideja je da svaki dio razgovora “rasprave sa svojim savjetnicima”, pa se ponovo susretnu kako bi izbrusili detalje. Iako nije potpuno jasno do koje će razine dogovori uopće doći i o kojim će temama, osim o denuklearizaciji, odnosno o ukidanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, dvojica lidera razgovarati. “Nama se nikamo ne žuri. Bitno nam je samo da nema novih nuklearnih testova i sve će biti u redu”, poručio je Trump na Twitteru samo dan prije nego što se susreo s Kimom.

Kim Jong Un Susret s Trumpom Kim Jong Un družio se s osobljem sjevernokorejske ambasade

Simbolika Vijetnama

Nakon prošlogodišnjeg sastanka Trump - Kim, deklaracija koja je potpisana bila je uopćena i nedorečena, a ni jedna strana nije se obvezala potpisom poduzeti neke čvrste korake. Sjeverna Koreja uništila je svoj poligon za nuklearne pokuse, ali to je bila više kozmetička nego praktična mjera. Naime, Sjevernoj Koreji poligon više ne treba, baš kao što ne treba ni SAD-u, i to zbog vrlo jednostavnog razloga. Pyongyang sada zna da njegove nuklearne bombe rade i da tehnologiju više nije neophodno isprobavati. Unatoč dobroj atmosferi koja prati susrete, pregovori neće biti nimalo jednostavni. I teško je očekivati da će se Pyongyang odreći nuklearnog naoružanja budući da je ono jedini jamac kakve-takve stabilnosti režima i zapreka pred stranom intervencijom.

S druge strane, Trumpu je bitno da se stanje na Korejskom poluotoku stabilizira kako bi rješenje pitanja Sjeverne Koreje mogao prikazati kao svoj veliki vanjskopolitički uspjeh. Što mu je izuzetno bitno sada kada je do novih predsjedničkih izbora ostalo samo godinu i pol dana.Sjeverna Koreja i SAD tehnički su još u ratu, koji je samo u fazi primirja. Uostalom, SAD na Korejskom poluotoku još drži oko 28 tisuća vojnika kao potporu Južnoj Koreji i pomoć u slučaju invazije sa sjevera.

Donald Trump i Kim Jong-un Sastanak čelnika Trump i Kim razmotrit će u Vijetnamu pitanja na koja dosad nema odgovora

Prilično je izgledno da bi summit Trump - Kim mogao završiti i službenim okončanjem rata, što bi bio veliki pomak u odnosima između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, kojoj bi to omogućilo da ishodi ublažavanje ili ukidanje sankcija. Sastanak u Hanoiju ključan je trenutak u odnosima između Sjeverne Koreje i SAD-a, a upravo je zbog toga Vijetnam i izabran kao mjesto susreta. Vijetnam, komunistička zemlja koja je prije četrdesetak godina bila neprijatelj SAD-a, sada mu je, ako ne saveznik, a onda svakako poslovni partner.

“Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju”, objavio je Trump na Twitteru.

>>Pogledajte kako je Vijetnam dočekao nasmiješenog Kim Jong Una

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • chupakabra:

    da, jer se plavokosom tresu gaće jer je ovaj ludjak bacio atomsku bombu u more blizu Guama gdje mu je u blizini mornarička baza pa sad isfurava mir..

  • rimac444:

    Šteta što i putn nije sa njima, pa da se te psihopate zatvori na liječenje u umobolnici.