Naslovnica Vijesti Svijet

Susret Trumpa i Junckera donio 'izvrsne rezultate', no nema razloga za oduševljenje

Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća, rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman
27. srpnja 2018. u 00:30 10 komentara 611 prikaza
Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

EU je ostvario "izvrsne rezultate" u srijedu u Bijeloj kući, ponajprije vezano uz neuvođenje američkih carina na europske automobile, ali se trebamo čuvati pretjeranog oduševljenja jer nije postignut nikakav sporazum, rekao je u četvrtak u Bruxellesu visoki europski dužnosnik.

Juncker i Trump izbjegnut trgovinski rat EU dogovor s Trumpom smatra velikim uspjehom

"Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća", rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

"No EU je ostvario izvrsne rezultate ne dovodeći u opasnost svoje glavne interese, svoje vrijednosti ni bilo koji svoj zakon", istaknuo je, dan nakon trgovinskog dogovora SAD-a i EU-a koji su objavili Donald Trump i Jean-Claude Juncker.

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
1 / 7
Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Donald Trump, Jean-Claude Juncker Smirivanje napetosti Juncker i Trump pokušavaju zaustaviti trgovinski rat

"Predsjednik Donald Trump je htio dogovor jer u SAD-u postoji golem pritisak protiv trgovinskog rata. No treba se čuvati bilo kakvog pretjeranog oduševljenja. Ništa nije uklesano u kamenu", upozorio je europski dužnosnik.

"Zajednička izjava (...) omogućuje da se u ime nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država udalji, pa i otkloni opasnost velikog trgovinskog rata zbog dodatnih carina na europske automobile", rekao je.

Donald Trump Verbalni rat eskalira Udari li Trump na Iran, barel će nafte skočiti na 250 dolara!

Radna skupina na visokoj razini osnovat će se "ovih dana" i u njoj će sudjelovati savjetnici američkog predsjednika i predsjednika Europske komisije kako bi istražila mogućnosti za smanjenje carina na industrijske proizvode između EU-a i SAD-a.

"Sve dok strane pregovaraju, američke carine na automobile neće se primjenjivati", istaknuo je europski dužnosnik.

Donald Trump i Jean-Claude Juncker Teške riječi Trump prijeti Turskoj sankcijama ako ne oslobodi američkog pastora

Dvije strane su usto "pokazale spremnost za pronalaženje zajedničkog rješenja za američke carine na čelik i aluminij i za europske protumjere koje već daju učinka", dodao je.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • 1antena:

  Juncker će dobiti samo onoliko koliko mu Trump bude htio dati

 • Deleted user:

  Trump je predložio potpuno ukidanje carina na Američku robu u Europi. Dobiti ćemo nekvalitetnu i lošu hranu punu gemo i kojekakvih kemikalija kojem su tretirane životinje da bi brže rasle. Osim toga još će više snizili kvalitetu tehničke robe uvezene ... prikaži još! iz Amerike ali će se ta roba prodavati i dalje pod kvalitetnom robom. Europski birokrati za sada razmišljaju o tom prijedlogu. Dok Trump slavodobitno napominje da će se sa njegovim prijedlogom ako bude prihvaćen otvoriti " slobodno "tržište za sve. Taj prijedlog je još gori od onog TTIP-a za građane EU. Jer će se potpuno uništiti mali proizvođači, zdravstveno stanje će nam se pogoršati zbog loše hrane, pa će nam trebati pedeset godina da nešto poduzmemo po tom pitanju kao što je bio slučaj sa duhanskim proizvodima.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Dogovorili su se da ce pregovarati. Hahaha