Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Šimonović:

'Susreo sam se s majkama, koje kažu, što da napravimo? Naša djeca žele se pridružiti ISIL-u'

Ivan Šimonović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
07.03.2015.
u 20:00

O tome koliko je realno da se Vesna Pusić natječe za Glavnu tajnicu UN-a Šimonović je rekao da ''postoji razmišljanje da je došlo vrijeme za Istočnoeuropsku skupinu''.

Pomoćnik Glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović u intervjuu za Novu TV govorio je o tome koliko je realno da se Vesna Pusić natječe za Glavnu tajnicu UN-a.

- Postoji razmišljanje da je došlo vrijeme za Istočnoeuropsku skupinu. Razmišlja se i o tome da bi bilo dobro da se pojave snažni ženski kandidati, ali naravno da će šanse ovisiti prvo o tome, da li će Istočnoeuropska skupina imati podršku da ima svog kandidata. Naime, i druge regionalne skupine imaju svoje apetite. Postavlja se pitanje, da li je Istočnoeuropska skupina još uopće Skupina? Nakon ekspanzije Europske unije. Dakle, teško je reći, čak i ako se ne postane glavnim tajnikom da sasvim sigurno nije loše, da ako se kandidat pojavi i uspješno prezentira svoje političko viđenje- rekao je Šimonović.

Govorio je i o razaranju koje vrši ISIL. Na pitanje kako UN gleda na to i može li se spriječiti rekao je da je ''to krajnje zabrinjavajuće''.

- Situacija ekstremizma koja ima elemente vjerskog i terorističkog djelovanja krajnje je opasna. Mi u UN-u pokušavamo s jedne strane osigurati globalnu platformu, ne samo za oružana djelovanja i suzbijanju takvih izazova, nego isto tako ustanoviti koji su to korijeni koji vode bujanju ovih korova. U kojoj mjeri se radi o diskriminaciji koja vodi frustraciji, primjerice Sunita u Iraku koji podržavaju ISIL ili marginaliziranih skupina unutar EU-a iz kojih se onda regrutiraju borci za ekstremističku akciju-dodao je Šimonović.

Kazao je da ''postoje multikauzalni faktori koji utječu na bujanje ISIL-a''.

- Čujte, ja sam bio u Iraku nedavno i ovo što se govorilo da ISIL nasilno regrutira svoje borce? Ja sam se susreo sa očajnim majkama, koje kažu, što da napravimo? Naša maloljetna djeca žele se pridružiti ISIL-u. Dakle, dok se ne suočimo s time da određenoj populaciji imponira ISIL, dotle nećemo moći zaustaviti napredovanje- rekao je Šimonović za Novu TV. 

>> Vesna Pusić: Ideja o kandidaturi za UN došla je izvana 

>> Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Komentara 48

DU
Deleted user
20:29 07.03.2015.

a sta je ..sa susretima..sa ocevima..di su oni..

Avatar comparator
comparator
20:22 07.03.2015.

Šimonović bi trebao znati da je gospođa Pusić optužila Hrvatsku za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da ne dolazi u obzir njena kandidatura kao predstavnice Hrvatske koja je zbog njene izjave pretrpila veliku političku štetu.

ST
stefj
23:54 07.03.2015.

He, he, Šimonović je drukanjem Amerima zaradio mjesto u UN-u, Pusić će valjda zaraditi pogodovanjem regiji i čuvanjem Britanskih interesa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije