Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO S KATALONIJOM?

Španjolski premijer Rajoy: Odgovorite - jeste li ili niste proglasili samostalnost?

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
11.10.2017.
u 20:08

Odgovor na pitanje je li u Barceloni proglašena neovisnost skinut će ili Piudgemonta ili ukinuti autonomiju Katalonije

Potpisivanjem, a potom suspenzijom odluke o proglašenju neovisnosti, katalonski predsjednik Carles Piudgemont je, smatraju neki, pokazao slabost i otvorio proces u kojemu bi Katalonija na kraju, vrlo izgledno, bar na neko vrijeme mogla izgubiti i onaj stupanj autonomije koji je do sada uživala.

Društveni sukobi

Namjere Piudgemonta bile su izvući što se može više za španjolsku pokrajinu, no stvari su sada, čini se, krenule nizbrdo.

Naime, nakon što je katalonski predsjednik u utorak navečer ustvrdio kako je Katalonija stekla pravo na neovisnost, no i zatražio od parlamenta da odluku odgodi za neko bolje vrijeme, svi su u Kataloniji bili uvjereni da je problem riješen i da će sutra, više ili manje, nastaviti po starom. No hladan tuš stigao je jučer iz Madrida. Španjolski premijer Rajoy zatražio je od Piudgemonta da se izjasni je li proglasio neovisnost ili ne. I to s vrlo jasnim razlogom, kako bi mogao donijeti daljnje korake, odnosno ukinuti autonomiju pokrajine i uvesti izravnu vladavinu Španjolske na tom području.

Katalonija
1/8

– Shvatio sam to kao prijevaru, iskreno, još jednu, kao trikove koje izvode govoreći jedno te onda suprotno od toga – izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

– Mislim da Piudgemont nastavlja raditi ono što je uvijek radio, ići prema situacijama koje ne želimo vidjeti u Kataloniji u smislu gospodarskih i društvenih sukoba – nastavio je Dastis.

Piudgemont se još nije očitovao na pitanja i optužbe iz Madrida. Čini se da još traži pravi odgovor.

Traži pravi odgovor

S jedne strane, ako potvrdi da je proglašena neovisnost bez obzira na eventualne uvjete i “ali”, Madrid će aktivirati 155. članak ustava i raspustiti katalonski parlament, postaviti namjesnika koji će tim dijelom zemlje vladati uz potporu vojske i savezne policije pa će Katalonija izgubiti autonomiju koju je do sada imala. Pitanje je na koliko će žestok otpor lokalnog stanovništva naići Madrid u Barceloni jer je društvo u Kataloniji ionako duboko podijeljeno u vezi s mogućom budućnosti pokrajine kao samostalne države.

S druge strane, ako ustvrdi kako nisu proglasili samostalnost, Katalonija će i dalje ostati autonomna u velikoj mjeri, ali to će samom Piudgemontu predstavljati političko, ali i moralno samoubojstvo. Ne samo da će pogaziti odluke koje je katalonski parlament donosio, već će pljunuti u lice svim onim ljudima koji su prkosili policijskim batinama.

Katalonija
1/14

Komentara 24

DU
Deleted user
21:12 11.10.2017.

Osobno bih volio da Španjolci pitaju za uvjete: "Što to žele Katalonci"? Bio bi red? Do ovoga nije trebalo doći! Baski i Katalonci ju jako ponosan narod! Trebalo bi to čim prije riješiti za zelenim stolom?

KI
kinez14
20:30 11.10.2017.

Popišmanili se

MA
marsovac
00:13 12.10.2017.

kada nekima dobor ide onda bi samostalnost,...kad lose ide e onda bi rado bili dio neke druge drzave ili EU-a.......pomagajte braco.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije