Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomiješani osjećaji

Ganuće, zbunjenost, prijezir dok su Katalonci slušali Puigdemontov govor

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
10.10.2017.
u 23:57

Kada je katalonski predsjednik govorio o "neovisnosti" svoje pokrajine, Merce Hernandez (36) je bila ganuta do suza. "Kakvo uzbuđenje, ovo je povijesni dan. Sretna sam", rekla je.

Dok je Carles Puigdemont držao govor u parlamentu koji su tisuće stanovnika Barcelone pratile na golemom zaslonu na središnjem gradskom trgu, jedni su plakali od ganuća, drugi su bili zbunjeni, a treći su ga slušali s prijezirom.

Kada je katalonski predsjednik govorio o "neovisnosti" svoje pokrajine, Merce Hernandez (36) je bila ganuta do suza. "Kakvo uzbuđenje, ovo je povijesni dan. Sretna sam", rekla je. Puigdemontov govor "čini mi se savršen, to sam i očekivao", rekao je Albert Llorens, 69-godišnji umirovljenik.

Katalonija
1/25

Pristaše neovisnosti nisu bili sasvim zadovoljni

No pristaše neovisnosti nisu bili sasvim zadovoljni, budući da je Puigdemont u govoru poručio da "odgađa proglašenje neovisnosti kako bi ovih dana mogao početi dijalog" sa središnjom vladom u Madridu.

"U biti smo zadovoljni, ali smo očekivali više", dodao je Pere Valldeneu (66) koji je došao čuti predsjednikov govor. "Ništa se neće dogoditi jer Madrid to neće dopustiti", požalio se. Sheila Ulldemolins (28) je sažela mišljenje velikog broja ljudi koji su bili na trgu. "Bio je to neodređen govor", rekla je. Nakon Puigdemontova izlaganja koji je trajao gotovo sat vremena, Trg luka pobjede počeo se polako prazniti.

Puigdemont se našao pod golemim pritiskom

Nakon 1. listopada i zabranjenog "referenduma" o samoodređenju Katalonije, na kojemu se više od 90 posto glasača izjasnilo za odcjepljenje, po podatcima katalonskih vlasti sklonih neovisnosti, Puigdemont se našao pod golemim pritiskom: s jedne strane pristaša trenutačnog razlaza s Madridom, s druge, španjolske konzervativne vlade koja čitav proces smatra protuzakonitim te Katalonaca koji žele ostati u sastavu Španjolske.

Krize se pribojavaju i gospodarski krugovi. Neke tvrtke su već premjestile sjedište izvan Katalonije. Nikakav dijalog zasad nije na pomolu i Španjolska je u najgoroj krizi od ponovne uspostave demokracije 1977. I sami Katalonci su podijeljeni o tom pitanju. Većina ih se čak izjasnila protiv neovisnosti u anketi provedenoj u srpnju.

Komentara 29

BO
BozeSacuvaj
05:44 11.10.2017.

Ma nema od toga nista,,gdje je vise od 50% gradana protiv samostalnosti-tu je ishod poznat..cudo me samo to da su predstavnici Katalonije a znajuci taj podatak-krenuli u takvu glupu politicku avanturu,,kakav je to narod u kojem vise od 50% ljudii se izjasnjava nakon 40 godina od Franka protiv samostalnostalnosti??..pih..niste onda ni zasluzili bolji tretman od onoga sto ste dobili na referendumu..niste vi kao Hrvati

Avatar Mr_T
Mr_T
00:13 11.10.2017.

Pajdo nisi imao muda!! Nije ni Hrvatskoj YU dala da se odcijepi pa evo gdje smo mi danas.....

VI
Vito
08:16 11.10.2017.

Većina ih se čak izjasnila protiv neovisnosti u anketi provedenoj u srpnju. :::::::::: Koja je to većina kad policija zabranjuje i oduzima glasačke listiće??? __ Zašto obmanjujete čitatelje??? __ Hrvatska je bila u komunističkom "zatvoru" pa smo se uspjeli osloboditi uzničara __ Zašto se Katalonci ne bi smijeli isto osloboditi svojih uzničara??? __ Katalonija - Stanovništvo - Ukupno - 7.508.106 (2015.) __ Kosovo - Stanovništvo - ukupno (2011) 1 739 825 __ Hrvatska - Stanovništvo - ukupno (2011.) 4.284.889 __ Stvarno ne vidim baš nikakvog opravdanog razloga da se ne osamostale i da ne pokrenu vlastito gospodarstvo. __ Pogledajte "okruženje" -- Andora - Stanovništvo - ukupno (2011) 85.082 __ Portugal - Stanovništvo - ukupno (2011) 10.555.853 __ Kome ne odgovara osamostaljenje katalonije??? __ Portugalu??? -- Andori??? -- Lichtensteinu - stanovništvo (2001.) ukupno 33.000 ??? -- Luxemburgu - stanovništvo (2001.) ukupno 439.763 ??? __ Dajte ne budite licemjeri i dvolični - Hrvatska ima pravo na samostalnost, Katalonija nema??? __ To je kao da pišete kakose Ukrajina nije smijela odvojiti od cccp-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije