Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katalonski poučak

Ovo su regije u Europi koje traže veću autonomiju ili samostalnost

11.10.2017.
u 15:00

Je li rješenje za separatizam Europska unija regija?

Katalonija je zaradila pravo na neovisnost ali ima prostora za pregovore sa Španjolskom uz pomoć posrednika. Ovo je jasna gesta prema sveobuhvatnom dijalogu - kazao je sinoć za Večernji voditelj izaslanstva Katalonije u Hrvatskoj Eric Hauck, nakon što je katalonski čelnik Carles Puigdemont u Barceloni pozvao tamošnji regionalni parlament da suspendira rezultat referenduma na kojem je više od 90 posto izašlih (43 posto od broja birača) glasovalo za neovisnost od Španjolske.

Viski posrednici

Uz vrlo podijeljene reakcije Katalonaca koji su na ulicama pratili govor, neki u suzama od tuge, drugi u suzama od sreće, Puigdemont je izjavio kako narod jest glasao za neovisnost od Španjolske, ali i istaknuo kako će konačno rješenje tražiti kroz pregovore s Madridom.

Foto: v

U govoru, koji je kasnio sat vremena, jer su - prema našim neslužbenim informacijama - u jeku bili pokušaji posredovanja između Barcelone i Madrida u koje su uključene međunarodne organizacije i svjetski političari vrlo visokog ranga, Puigdemont je rekao kako je referendum dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u neovisnu državu, no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom. Pozvao je španjolske vlasti da slušaju ljude koji žele posredovati. Poziv na dijalog je gesta odgovornosti i velikodušnosti, uzimajući u obzir želju španjolske i međunarodne zajednice za deeskalacijom, ali i poštujući volju naroda, kazao je Puigdemont. Prema našim informacijama, Puigdemont je tijekom dana sastavio samo osnovni kostur govora, očito ostavljajući sve opcije otvorenima, da bi ga završio netom prije izlaska pred zastupnike i javnost. Prije govora, s katalonskim čelnikom razgovarali su šef Europskog Vijeća Donald Tusk i gradonačelnica Barcelone Ada Colau te apelirali da se suzdrži od objave neovisnosti. Bilo je i informacija da je u Kataloniju doputovao šef Europske komisije Jean-Claude Juncker no tu je informaciju odbacila njegova glasnogovornica.

1/7

Nakon govora, sve su očiti bile uprte u Madrid, no do zaključenja broja nije se oglasio španjolski premijer Mariano Rajoy, koji ima podršku najutjecajnijih europskih čelnika, njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te šefa EK Junckera. Iz Madrida je stigao samo komentar glasnogovornika španjolske vlade.

- Nedopustivo je prešutno objaviti neovisnost, a onda je na sav glas suspendirati - komentirao je.

Obraćajući se svim stanovnicima Španjolske, Katalonac je rekao: “Mi nismo kriminalci, luđaci, pučisti. Mi nismo sišli s uma. Mi smo normalni ljudi koji samo žele birati”. Istaknuo je i kako se Kataloniji ne dopušta pravo na samoodređenje te da ta regija plaća previše poreza središnjoj vlasti u Madridu.

Nema povratka

Tijekom jučerašnjeg dana, samo nekoliko sati prije zasjedanja katalonskog parlamenta, napetost se na ulicama Barcelone mogla gotovo rezati nožem. U nedjelju navečer i gradonačelnica Barcelone Ada Colau, iako i sama Katalonka koja svoju regiju vidi ispred Španjolske, javno je pozvala separatiste na razbor i suzdržanost, tvrdeći kako nije još pravo vrijeme za proglašenje neovisnosti, tvrdeći kako su potrebni razgovori, dijalog, a ne sukobi kamo ishitrena, gotovo pa nasilna moguća odluka vodi.

Vidjelo se to i na prosvjedima protekloga tjedna održanima u Barceloni, kada su prvi put masovno u javnost izašli Katalonci koji ne žele odcjepljenje od Španjolske, ne žele izlazak iz Europske unije koju samostalnost neupitno donosi. I to u najboljem slučaju, jer u gorem, ali i realističnijem scenariju, u kojemu Kataloniju nitko ne priznaje kao neovisnu državu, već svi smatraju pobunjenom pokrajinom. Katalonija će, u puno realističnijem scenariju postati navlas isto onome što je do kraja devedesetih bila Sjeverna Irska, a Barcelona će se izjednačiti s ondašnjim Belfastom. No s druge strane, prilično je jasno kako je dva milijuna Katalonaca koji su duboko “zagrizli” u ideju samostalnosti sada otišli već jedan korak predaleko da bi se kao društvo Katalonija vratila na staro. Polutajna birališta, batine koje su dobili od španjolske policije, sve pripreme i nacionalni naboj koji su digli sada su ostavili prevelikog traga kako bi se preko noći sve zaboravilo. I na prvi pogled čini se kako pravog rješenja nema, i kako je jedini izbor cjelovita Španjolska ili samostalna Katalonija, kako treći put jednostavno ne postoji.

No upravo zbog ovog kaotičnog, ali i eksplozivnog stanja, javile su se proteklih dana nove ideje. Ideje o uređenju Europske unije kao udruženja regija, a ne država. Katalonija je po svojoj površini i broju stanovnika manja od Bavarske. No istovremeno Katalonija uplaćuje tri puta više u španjolski proračun nego što Bavarska pridonosi saveznom njemačkom budžetu. Upravo pod tom se idejom posljednjih dana u europskom tisku pojavljuje ideja o transformaciji EU koja bi zadržala Kataloniju, u kojoj bi ova regija bila dijelom EU, djelomično neovisna o Madridu, ali i dalje plaćala, bar djelomično, poreze ne samo Bruxellesu već i Madridu... Ovakav bi model zadovoljio ne samo Kataloniju već i niz drugih regija koje žele samostalnost ili veći stupanj autonomije u odnosu na svoje matične zemlje poput Južnog Tirola, Baskije...     

1/10

 

Komentara 55

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:26 11.10.2017.

Nema Zagorja na karti. Tipično podcjenjivanje. Neka. The North remembers. The North will rise again.

Avatar VIVAESPANA
VIVAESPANA
16:40 11.10.2017.

dobro, razumem zasto Istra, ali ne razumem zasto Vojvodina... verovatno su uzeli u obzir Cankov zahtev i 14. clanova njegove partije... ili mozda hrvatske puste zelje

DU
Deleted user
15:16 11.10.2017.

Istra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije