Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVOZILI ŠVERCERA ORUŽJEM

Skandal u Hrvatskoj vojsci: Suspendirana trojica pilota instruktora

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
20.11.2019.
u 21:15

MORH i HRZ potvrđuju kršenje stege, pilotima prijeti nečastan otpust, no naglašavaju da tim helikopterom nije prevoženo nikakvo oružje, stav komplicira pronalazak veće količine streljiva u domovima pilota

Trojica pilota-instruktora helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) suspendirana su i pod istragom su i vojne policije i MUP-a zbog toga što su prekršili vojnu stegu i prevozili u vojnom helikopteru civilnu osobu. Događaj se navodno dogodio prije dva mjeseca, a i vojna i civilna policija bili su pokrenuli istragu, za koju je saznao Dnevnik Nove TV i objavio vijest koja se odmah pretvorila u skandal.

Nova TV je objavila kako je osoba koju su prevozili u vojnom helikopteru trojica pilota HRZ-a 36-godišnjak kojega se dovozi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem. Ta će informacija, pokaže li se točnom znatno pogoršati status vojnih pilota instruktora, koji su, za početak suspendirani i poslani kući, uz oduzimanje letačkog dodatka.

Vrlo neugodni skandal za HRZ pokušao je svojom izjavom ublažiti zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mato Mikić, koji potvrđuje da su piloti prekršili vojnu stegu, no naglašava kako "u tom helikopteru nije prevoženo nikakvo oružje". Piloti su civila navodno vozili oko sat vremena na relaciji Zadar-Velebit, a u bazu su ga prošvercali preobučenog u pilota, čime su prekršili brojne sigurnosne mjere.

Kako je riječ o instruktorima, očito se taj let zbivao na helikopteru Bell 206 Jet Ranger američke proizvodnje.

Mikić za Novu TV potvrđuje da je sigurnosnih propusta bilo, te se čudi što su to napravili iskusni instruktori koji školuju mlade pilote i trebali bi im biti uzorom. Problem je dodatni za djelatne vojne pilote što je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin potvrdila kako je pretragom domova, poslovnih prostora, automobila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla, dio navodno još iz doba Domovinskog rata.

Policija očito, zbog velike količine streljiva, navodno je riječ o tisućama komada, drži da je moguće ovo streljivo bilo namijenjeno i crnom tržištu. Zapovjednik HRZ-a, general Mikić obrazloženje, pak za ove količine streljiva pronađene kod pilota objašnjava i time da se oni aktivno bave streljaštvom.

Podatak o pronađenom streljivu dodatno komplicira status trojice pilota, pa je i ministar obrane Damir Krstičević za Večernji list izjavio: "Imam nultu stopu tolerancije za nevojničko i nestegovno ponašanje, svojim primjerom tražim rad, stegu i profesionalno ponašanje. Odgovorne osobe će biti oštro sankcionirane, nečasnim otpustom", kaže ministar.

Ministar je ovdje reagirao zbog političke odgovornosti, no ocjena stegovnog ponašanja i sankcije su, inače posao načelnika Glavnog stožera OSRH, generala Mirka Šundova.

Muškarac kojeg su prevozili u helikopteru otprije je poznat policiji, jer se navodno bavio švercom oružja.

MORH potvrđuje da je u tijeku zajednička kriminalistička istraga MUP-a i Vojne policije, te su podnesene kaznene prijave. Stegovni prijestup neovlaštenog prijevoza civila nije u vezi s počinjenjem bilo kakvog kaznenog dijela, naglašavaju opet u MORH-u.

Po završetku kriminalističkog istraživanja od strane Vojne policije, protiv djelatnih vojnih osoba bit će podnesena stegovna prijava i bit će pokrenut stegovni postupak pred Vojno stegovnim sudom.

- S obzirom na to da je postupak još u tijeku, zbog tajnosti izvida nismo u mogućnosti izvještavati o detaljima niti iznositi osobne podatke o osobama obuhvaćenim kriminalističkim istraživanjem, navode u MORH-u.

Komentara 51

Avatar gusjenica
gusjenica
21:39 20.11.2019.

Jednostavno ostaneš u šoku kakvih sve budala ima na važnim funkcijama.

PR
prajdali100
22:07 20.11.2019.

Još nam samo trebaju ovakvi biseri.Sramota ! Ovo je za zatvor.

US
U sridu
22:38 20.11.2019.

U americi bi isli na vojni sud i vise godina u zatvor,Krsticevicu uvedi reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije