Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vojna vježba u Slunju: 'Imamo moćnu i respektabilnu vojsku'

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov ocijenio je kako je današnja vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima.
03. listopada 2019. u 18:39 18 komentara 5491 prikaza
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/51

Na završnom prikazu međunarodne vojne vježbe "UDAR 19" u četvrtak je na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održan Dan uvaženih gostiju, a ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom ocijenio da je ta vježba još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane.

91. zrakoplovna baza Redovite letačke aktivnosti HRZ-a: Moguće probijanje zvučnog zida

Vježba "UDAR 19" ove se godine prvi put provodi kao međunarodna vojna vježba u kojoj sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske s pet borbenih vozila tipa Rosomak, a inače se provodi na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne Hrvatske kopnene vojske.

Na Danu uvaženih gostiju bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, vojni izaslanici partnerskih zemalja i ostali visoki uzvanici. Na vježbi su bili i predstavnici Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts iz SAD-a, priopćio je MORH.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, koji je u vježbi bio u ulozi direktora, časnika za provedbu vježbe, pozdravio je sve nazočne te je ukratko predstavio vježbu i njezine glavne ciljeve

Vojna vježba UDAR 19 | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je nakon završetka vježbe da je ona još jedanput pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane. "Vaša predanost radu, služenje svome narodu, profesionalnost i prilagodljivost temelj su trajne sigurnosti naše domovine, ali i najmoćnijeg saveza u povijesti", istaknuo je ministar.

Također je istaknuo da su hrvatski vojnici pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalnosti i interoperabilnosti sa saveznicima te kako vježba "UDAR" prvi put ima međunarodno obilježje. "Vi ste jamac mira i sigurnosti, hvala vam na tome. Naša zadaća je kontinuirano jačati Hrvatsku vojsku", poručio je ministar i svim vojnicima i suradnicima još jedanput zahvalio na uspješno odrađenoj vježbi.

Krila Oluje Hrvatska i francuska akrobatska grupa izvela show na nebu iznad zadarskog kanala

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov ocijenio je kako je današnja vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima.

"Obuka koju ste prošli jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati onako kako ste se obučavali i uvježbavali te da ćete biti sposobni odgovoriti na zadaće koje vas očekuju", istaknuo je i dodao kako je ta vježba izravan rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja i zapovijedanja tijekom obučnih procesa.

"Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga te jačanje interoperabilnosti između Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera", rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, ističući kako je odgovor na prijetnje moguće postići samo razvojem visokog stupnja integracije, obuke i dostizanja zahtjevnih sposobnosti koje se postižu upravo kroz vježbe poput ove.

Vojna vježba UDAR 19 | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Cilj međunarodne vojne vježbe "UDAR 19", koja se provodi od 23. rujna do 4. listopada 2019. na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i u kojoj sudjeluje više od 900 pripadnika, jest jačati interoperabilnost između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske zajedničkom vježbom s bojnim gađanjem.

"Drugi cilj je nacionalna certifikacija deklariranih postrojba, ponajprije mehanizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Pauci', koja će biti upućena u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republiku Litvu, te motorizirane satnije iz sastava Motorizirane bojne 'Vukovi'. U ovome integriranom bojištu u simuliranim uvjetima prikazani su usklađeno djelovanje kao integracija i upravljanje paljbom i manevrom. Također, kroz vježbu su prikazani svi elementi borbene moći koji karakteriziraju borbeno spremnu postrojbu", priopćio je MORH. 

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • prajdali100:

  Nosio sam pušku od prvog do zadnjeg dana.Prošao svašta i vidio svašta.I sada mi kažu da imamo moćnu vojsku, vojsku koja praktično nema zrakoplove i PZO.Blago rečeno ne slažem se.

 • Avatar Gab Dissenter
  Gab Dissenter:

  Kupite vi 24 Miragea ili Baraka pa onda pričajte. Opremite vojsku. Dosta bi bilo. Dosta je priče, vrijeme je za djela.

 • Jure1991:

  Zahvaljujući nesebičnom radu "naših" političara, Imamo manje zrakoplova nego 90-tih.Sramota.