Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energenti oko nas

Sušionicu voća pokreću koštice trešnje i kukuruz

grbic
23.09.2010.
u 15:51

- Pokušat ćemo zamijeniti plinske peći koje imamo na starim sušarama s novim pećima na biomasu kako bismo smanjili troškove proizvodnje – objašnjava Grbić.

Sušionica voća požeške tvrtke Grbić d.o.o. neće prestati raditi ako ove zime bude nestašice plina. Prvi su u županiji za energent počeli koristiti poljoprivredni otpad. Tvrtka ima tri sušare ukupne snage 2000 kW koje za energent koriste plin, ali je kada je došlo vrijeme da prošire kapacitete, okrenuli su se bioproizvodnji.

– Da bismo sagraditi novu sušaru, trebali smo dovesti do tvrtke novu plinsku cijev dugu 700 metara, što nam je financijski bilo upitno. Tada smo se odlučili da novu sušaru napravimo na obnovljivim izvorima energije. Kao energent koristimo košticu od višnje i oklasak ili otučak kukuruza koji imamo u velikim količinama svugdje oko nas – objasnio je Ivan Grbić.

Tvrtku Grbić energent u novoj sušari stajat će trećinu cijene plina.

– Nažalost, nigdje u Hrvatskoj nismo mogli naći pogon koji radi na biomasu kako bismo vidjeli njegovo funkcioniranje, ali ni adekvatnu peć te smo je kupili u Srbiji. Snaga joj je 450 kW. Ima automatiku za doziranje usitnjenog i mljevenog biootpada. Odjednom se može sušiti pet tona sjemenki, za što joj je potrebno 10 do 12 sati – dodao je Grbić.

Korištenje biomase za energente posebno je važno, napominje Grbić, danas kada je opskrba plinom sve upitnija, a cijena sve veća. Iz tih razloga, dodaje, lokalna zajednica i država trebale bi poticati gradnju pogona na bio masu.

– Gradnja sušare koja za pogonsko gorivo koristi biomasu stoji isto kao i ona na plin. Pokušat ćemo zamijeniti plinske peći koje imamo u starim sušarama s novim pećima na biomasu kako bismo smanjili troškove – objašnjava Grbić, dodajući kako će tvrtka pokušati nabaviti i briketirku, stroj koji bi od poljoprivrednog otpada radio bio masu koja bi imala još veću kaloričnost.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije