Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunčane šume

Supruga ministra Popijača Marina vratila žigove Hrvatskih šuma

Marina Popijač
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
02.12.2011.
u 12:00

Radnici tvrtke Jake Andabaka bespravno sami obilježavali drva za sječu žigom HŠ-a

Sunčane šume na čelu s direktoricom Marinom Popijač Hrvatskim su šumama po hitnom postupku vratile službene čekiće kojima su se nezakonito koristile otkako su od početka godine na upravljanje dobile 10-ak tisuća hektara Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Sjekli “sporazumno”

Kako je Večernji list već upozoravao, čekiće za doznaku stabala za sječu i otpremanje drvnih sortimenata te otkrivanje bespravnih sječa prema zakonu smiju imati samo Hrvatske šume, čiji su djelatnici, znači, sami morali obilježiti i otpremiti baš svako drvo – stotine kubika trupaca posječenih u posljednjih godinu dana. No, očito nisu nijedno, što je Večernjem ovih dana neizravno priznala i sama direktorica M. Popijač izjavivši kako sa Šumama “imaju sporazum o najmu” čekića.

Nakon što je te i slične malverzacije u javnost iznio zviždač, bivši zaposlenik Sunčanih šuma Krešimir Bošković, čekići se prekjučer naprasno vraćaju. No, zna li se da je osim Sunčanih šuma takav nelegalni “sporazum” moglo imati još najmanje sedam licenciranih privatnih tvrtki u Hrvatskoj (a nije!), opravdano se postavlja pitanje zašto je to pravo dano samo jednoj privatnoj tvrtki – i to onoj hotelijerskog magnata Jake Andabaka u kojoj je direktorica, a do 2005. i zaposlenica Hrvatskih šuma, supruga ministra gospodarstva Đure Popijača.

– “Najam” žiga HŠ-a isto je kao kad bi javni bilježnik iznajmio svoje ovlasti nekom drugom jer mu je tako praktično – tvrdi naš izvor u šumarskim krugovima, ističući kako je trenutačni zakon nebulozan, ali jedini koji imamo.

Međutim, ni tu nije kraj protuzakonitim radnjama Hrvatskih šuma i Sunčanih šuma. Budući da su Hrvatske šume prije gospodarile nadbiskupijskim šumama, Sunčane su se šume, otkrivamo, ulaskom u taj profitabilan biznis koristile čak i softverom HŠ-a, a na teretnicama, koje Večernji ima u posjedu, kojima su se posječena drva željeznicom otpremala i u inozemstvo kao pošiljatelj zavedene su Hrvatske šume s potpisom i žigom Sunčanih šuma. Sa softverom se čak “naslijedio” i certifikat FSC državnog mastodonta o gospodarenju šumama prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, iako su Sunčane šume tek zatražile njegovo dobivanje.

Neki ni plaću nisu dizali

Ističući kako je sve to samo predizborna igra, Marina Popijač, direktorica Sunčanih šuma, potvrdila je jučer da su čekiće “vratili”, dok se certifikatom FSC, kaže, nisu koristili. Da je bilo ikakvih nepravilnosti, tvrdi, valjda bi je dosad “gonila inspekcija”, dok za tvrdnje K. Boškovića o kriminalnim radnjama te ilegalnoj sječi desetaka prostornih metara drva dnevno u koju je upetljano više zaposlenika Sunčanih šuma i lokalnih “šerifa” i dalje tvrdi da su neistinite, inače bi, nakon što je dobio otkaz, tužio firmu ili barem uložio žalbu na otkaz.

Bošković je, podsjećamo, podnio kaznenu prijavu USKOK-u, a da se u Sunčanim šumama, kao uostalom i HŠ-u, dio sječe obavlja nezakonito potvrđuju i pisma građana Večernjem listu. Bošković pak, među ostalim, tvrdi i kako se u tvrtki zapošljavaju podobni, a ne stručni ljudi. Imaju čak i pomoćnika traktorista, a nemaju nijednog traktora. Osim što se iz evidencija o sječi u nekim sektorima svakodnevno brisalo 30-50 posto posječenog, o čemu je izvijestio i direktoricu, pojedini lugari hvalili su se čak i kako uopće ne dižu plaću jer dobro zarađuju sa strane.

Komentara 131

MK
MKGRA
15:02 02.12.2011.

Tako je čekičario i bivši ministar Đ. POPIJAČ dok je bio u SDK-a sada FINA Što čeka g.M. Bajić

MK
MKGRA
21:26 02.12.2011.

A Državna tajnica premijerkina desna ruka gđica.Martina Banić sjedi u nadzornom odboru Popijačeve FINE

JE
jeb
13:47 05.12.2011.

jebo ti bog mater treba hrast zrušiti na tebe i na ovo tvoje govno od muža

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije