Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušavaju se nadglasati

Suparničke skupine prosvjednika ispred Vrhovnog suda u SAD-u: Razmatra se pravo na pobačaj

Foto: Newscom/Reuters/Pixsell
1/11
01.12.2021.
u 17:22

Suci razmatra zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance

Stotine ljudi koji podržavaju pravo na pobačaj i njihovi protivnici okupili su se u srijedu ispred američkog Vrhovnog suda koji je započeo saslušanje argumenata u slučaju koji bi mogao poništiti presudu u predmetu Roe protiv Wadea iz 1973. koja je legalizirala pobačaj na nacionalnoj razini.

Suparničke skupine prosvjednika stajale su blizu jedne drugima pokušavajući se nadglasati.

Aktivisti za pravo na pobačaj pjevali su "Što želimo? Pristup pobačaju. Kada? Sada". 

Protivnici pobačaj nosili su goleme transparente na kojima je pisalo da je "pobačaj ubojstvo", a neki su nosili križeve i svirali kršćansku glazbu.

Suci razmatra zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance.

U odluci u slučaju Roe protiv Wadea, koja je potvrđena 1992., sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika obično između 24 i 28 tjedana trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije.

Presuda u slučaju Roe protiv Wadea priznala je da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju "Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey", potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji "nepotrebno opterećuju" žene koje žele izvršiti pobačaj.

Prosvjedi pred američkim Vrhovnim sudom koji razmatra pravo na pobačaj
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea.

Sud, u kojem konzervativci imaju većinu od šest glasova prema tri, pristao je saslušati taj predmet što nije dobar znak za zagovornike prava na pobačaj, smatra Heidi Sieck, direktorica i suosnivačica projekta za mobilizaciju birača #VOTEPROCHOICE, koji promiče biranje kandidata koji podržavaju pravo na pobačaj.

Protivnici pobačaja ispred Suda kazali su kako očekuju da suci ograniče pravo na pobačaj.

"Samo to što je četvero sudaca odlučilo saslušati slučaj govori vam da žele učiniti nešto s pobačajem i presudom Roe protiv Wadea, bilo da to znači njezino potpuno ukidanje ili ograničavanje u određenoj mjeri", rekao je Mark Harrington, predsjednik skupine koja se protivi pobačaju Created Equal, u intervjuu u utorak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije