Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri poručili Vučiću:

'Suoči se s činjenicom da je Domovinski rat bio pravedan, a Srbija agresor'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/7
Autori: Frane Šarić, Hina
05.08.2018.
u 19:21

S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo da njihova hrabrost i domoljublje nisu zaboravljeni, rekao je otac poginulog branitelja Stjepan Cumbaj

Ministri Lovro Kuščević, Damir Krstičević i Tomo Medved odbacili su izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je usporedio Hrvatsku s Hitlrovom Njemačkom, istaknuvši da je Oluja bila kruna pravednog i obrambenog rata te da se mora suočiti s povijesnom činjenicom da je velikosprska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Hrvatsku.

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da je Domovinski rat bio pravedni obrambeni rat na kojem je stvorena Republika Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s time. "To je jedan od preduvjeta za nastavak bolje suradnje", rekao je Kuščević.

VIDEO Proslava 23. obljetnice Oluje

Komentirajući nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na jučerašnjoj obljetnici gdje je Vučić to izjavio, Kuščević je rekao kako se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu ovog današnjeg dana.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da "mi rat nismo započeli, mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku, stvorili vojsku i policiju koja je bila u stanju izvesti tako jaku 'Oluju'".

1/16

"Vidimo da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovisnkom ratu, Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva i Domovinski rat je nešto je najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti", rekao je Krstičević. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Vučićevu izjavu kao i slične kritike proteklih godina da je "to već nažalost praksa od njih".

VIDEO: Predsjednica odlikovala Gotovinu i Markača

"Činjenica je da će se oni morati suočiti s povijesnim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka", rekao je Medved.

Vučić je u subotu, uz niz optužbi na račun Hrvatske, Domovinskog rata i Oluje, izjavio i kako je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba". Oluju je nazvao pogromom motiviranim mržnjom prema Srbima te je rekao da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Aplauz predsjednici

– S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo da njihova hrabrost i domoljublje nisu zaboravljeni i da ih njihov narod poštuje. Branitelji su dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema domovini – rekao je otac poginulog branitelja Stjepan Cumbaj.

– Ponosan sam na Oluju, na ono što smo tada bili. Danas, 23 godine poslije, još sam ponosniji, znam da smo tu utakmicu dobili, a sve ostalo dabogda se ne ponovilo – rekao nam je Danijel Roko Režan, jedan od branitelja okupljenih na kninskoj tvrđavi, ali i sudionik Oluje iz 4. gardijske brigade. Od političara najveći aplauz dobila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda.

– Oluja je bila veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a dali su nemjerljiv doprinos. Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje vojnika koji se danas ističu u svojim rezultatima i misijama diljem svijeta. Hrvatska će podupirati europski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbjeglim i prognanim Hrvatima u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu – rekla je predsjednica. Premijer Plenković istaknuo je da sjećanje na Oluju 1995. izaziva suze radosnice jer to je značilo kraj rata, prestanak okupacije.

– Oluja je porazila velikosrpsku Miloševićevu politiku. Zahvaljujući Oluji mirno je integrirana istočna Slavonija, ona je omogućila i Daytonski sporazum. Unatoč nadmoćnom agresoru, obranili smo našu zemlju i ta bi sloga trebala biti poticaj i danas. Hrvatska je bila velika u pobjedi. Danas se zalažemo za dobrosusjedske odnose. Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću onemogućava pravo pomirenje kakvo su imale Francuska i Njemačka – rekao je među ostalim premijer.

Proslavi Oluje po prvi su put prisustvovala i dva saveznička vojna izaslanstva, izraelsko predvođeno generalom Ben Baruchom, zapovjednikom vojne baze Ramat David, i američko s generalom Jonom Jensenom na čelu.

VIDEO Knin: Svi su htjeli pozdraviti Dalića

Komentara 183

MU
Mukowsky
13:08 05.08.2018.

Srbi napali, dobili po tamburi i šlus!!!!

ST
Starigrad12
13:20 05.08.2018.

Time Vucic samo potvrduje da se i sada, kao i za vrijeme Domovinskog rata, Srbija mijesa u Hrvatsku politiku. Zaboravio Vucic (i ostali) balvan revoluiciju! Mom tati je jedan Srbin sa kojim je godinama radio, rekao da se u Kninuu nikada nece viti hrvtska zastava! E pa zamislite tu filozofiju onda, znaci u hrvatskom Kninu se nije smjela viti hrvatska zastava. Cija onda??? Sta bi bilo da to netko izjavi u nekom gradu u Vojvodini??? Ali zaboravimo prije, imamo nasu Hrvatsku, hvala nasim braniteljima i gledajmo sutra!!! Zivjela lijepa nasa!

KA
kamenjar0404
13:42 05.08.2018.

90-te su im Milosevic,Vučić i druge vodje govorili “svi Srbi u jednoj državi” mi smo im to omogućili a čeka se da im još to udovolje Kosovo,BiH,C.Gora i Makedonija,pa će svi biti u maloj Srbijici od Beograda do Nisa !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije