Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oboreni rekordi

Sunčeva energija u EU ovog ljeta nadmašila energiju iz hidroelektrana

Solar energy and wind energy
Foto: Daniel Reinhardt/DPA
1/4
08.09.2022.
u 11:59

Unatrag četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta, s udjelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji ovog ljeta od osam posto.

Europska unija proizvela je ovog ljeta više struje u fotonaponskim sustavima nego u hidroelektranama, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta Ember Climate. EU je od svibnja do kolovoza iz Sunčeve energije proizvela 99,4 teravat sati struje, za 28 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje iznosio je 12,2 posto, u usporedbi s devet posto u ljeto prošle godine. Time su fotonaponski sustavi nadmašili hidroelektrane i izjednačili s vjetroelektranama, utvrdio je Ember Climate. 

Razine vode u europskim hidroelektranama snažno je pala ovog ljeta zbog dugotrajnih vrućina.

U Ember Climatu pak ističu da je čak 18 od 27 zemalja EU-a oborilo rekorde u udjelu solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje, a prvo mjesto pripalo je Nizozemskoj gdje je iznosio 23 posto. Slijede Njemačka s 19 i Španjolska sa 17 posto. a udjele veće od 10 posto zabilježile su i Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska i Italija.

Unatrag četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta, s udjelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji ovog ljeta od osam posto. Hrvatska, Latvija, Litva i Luksemburg isključeni su iz analize budući da njihov uvoz električne energije premašuje 30 posto potražnje, navodi se u izvješću. Švedska je pak isključena zato što nisu objavljeni podaci prije 2022.

Proizvodnja solarne energije ubrzava širom Europe, pa je tako u EU između 2020. i 2021. porasla za osam teravat sati, a između 2021. i 2022. za čak 22 teravat sata. Dodatna solarna energija odgovara uvozu plina u vrijednosti 29 milijardi eura, pokazuju izračuni istraživanja.

Više zelenih vijesti pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Kraj klimatološkog ljeta! Vakula: Mogli bismo zapjevati 'Jesen u meni caruje' no ovo nije kraj vrućim danima

Komentara 6

PR
pravednik2
11:02 14.09.2022.

Kod nas nema dovoljno sunca.

ST
sttipe
13:33 19.09.2022.

Gleda sam solarnu elektranu, na jednoj poljskoj stranici, koštala je 40 i nešto Tkn, dok je jednako kilovata, u nas bilo skoro 100.. Prije nego je U NAS, poskupila 30tak posto... U poljaka dobiješ instrukcije za montažu, i zaposlenik njihovog Hepa, to pregleda i pusti u pogon. U nas je to organizirano da vas Hep voza papir po papir, i između svakog papira je par miseci. A država je organizirala monopol malom broju ljudi s dozvolama. Napravila od toga znanstveni rad, pa za nju triba papira ka za nuklearnu, i nakon liberalizacije. Raspustimo državu, puno je više štete od nje nego koristi!!

Avatar Payback
Payback
09:49 17.09.2022.

Kad bi zamijenili ambroziju i makiju solarnim panelima pola bi Europe snabdijevali strujom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije