Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUBVENCIONIRANJE RAČUNA

Austrijska vlada povukla 'kočnicu' za cijenu struje do sredine 2024.

Austrijska vlada
Foto: Snježana Herek
1/4
07.09.2022.
u 17:44

Ovdje se radi o brzoj i nebirokratskoj pomoći, stoga nitko ne treba podnositi zahtjev jer će se strujna kočnica automatski izračunati za svako domaćinstvo, poručio je Nehammer

Austrijska vlada danas je i službeno donijela odluku o povlačenju “kočnice” za cijenu električne energije i predstavila mjere subvencioniranje računa za struju austrijskih građana. 

Nove, dosad najiščekivanije mjere javnosti su na konferenciji za medije u Beču predstavili savezni kancelar Karl Nehammer, potkancelar Werner Kogler, ministrica za energetiku i zaštitu okoliša Leonore Gewessler i ministar financija Magnus Brunner.

Najjača austrijska vladajuća postava istaknula je kako “cjenovna kočnica” za struju rasterećuju svako domaćinstvo za 500 eura godišnje, što će državu stajati tri do četiri milijarde eura. 

Kako je rekao Nehammer država će svakom domaćinstvu subvencionirati račun za struju u visini 80 posto njegove prosječne godišnje potrošnje, a granica je  prosječna godišnja potrošnja do 2.900 kilovatsati. Istaknuo je kako dogovoreno da cijena kilovatsata struje za potrošnju do 2.900 kWs godišnje bude 10 centi, a iznad te potrošnje svako domaćinstvo će morati plaćati kWs po aktualnoj tržišnoj cijeni. Ona trenutačno iznosi između 18 i 72 centi po kWs, te je kako su svi govornici istaknuli, bez obzira na subvencioniranu cijenu od 10 centi, svakom domaćinstvu u interesu da štedi struju.

Kako je na Pressici naglašeno Vlada je uvela i gornju granicu subvencionirane cijene od 40 centi po kWs. To znači da domaćinstvo kojem isporučitelj električne energije ispostavi račun po cijeni od 25 centi za kWs, za potrošnju do 2.900 kilovatsati godišnje, država će subvencionirati 15 centi po kWs-u. A onaj tko mora platiti 40 centi za kWs dobiva od države 30 centi.

Kako je potkancelar Kogler istakao gornja granica subvencionirane cijene ima cilj “spriječiti isporučitelje struje da dižu cijenu električne energije, računajući na to da će država sve to potrošačima nadomjestiti subvencijama.

Navedena Vladina “kočnica” za cijenu električne energije nakon što je u listopadu usvoji Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta, stupiti će na snagu 1. prosinca ove godine, a primjenjivati će se do 30. lipnja 2024. godine. Dakle godinu i pol dana, što će državu poprilično stajati.

Austrijski kancelar je rekao kako je za Vladin model subvencioniranja računa za struju u domaćinstvima, kao osnova uzeto tročlano domaćinstvo, te da će domaćinstva s više od tri člana u “drugom koraku” dobiti mogućnost za dodatno rasterećenje. Dakle u obzir će se uzimati i socijalna komponenta, koja je već uzeta u obzir i u danas objavljenom prvom koraku subvencioniranja za osobe koje su oslobođene plaćanja računa za radio i TV pretplatu. Oni će, kako je rečeno, dobiti dodatnu olakšicu od 75 posto troškova u električnoj mreži, što znači da će dodatno dobiti 200 eura, rekla je ministrica za energetiku Gewessler, dodavši kako je riječ o oko 300.000  financijski najugroženijih domaćinstava u Austriji.

“U Austriji nikoga neće biti tko ne može zadovoljiti svoju osnovnu potrebu za strujom. To je najvažniji cilj kočnice cijene struje koju smo danas donijeli. Ovdje se radi o brzoj i nebirokratskoj pomoći, stoga nitko ne treba podnositi zahtjev jer će se strujna kočnica automatski izračunati za svako domaćinstvo”, poručio je Nehammer.

“Sada je na potezu EU, kako bi riješila probleme koji su rješivi samo na europskoj razini. Pritom mislim na odvajanje cijene struje od cijene plina, kako bi se okončalo ovo ludilo na tržištu električne energije”, dodao je austrijski kancelar.

“Ruska agresija i pandemijski uvjetovana uska grla isporuke su dovela do ovih poskupljenja. Inflacija se ne može riješiti čarobnim štapićem. Stoga to želimo, što je moguće jednostavnije i brže riješiti cjenovnom kočnicom za struju”, rekao je potkancelar Kogler.

“Visoke cijene struje su za mnoge ljude u našoj zemlji veliko opterećenje. Stoga smo kao Vlada odlučili brzo, nekomplicirano i osjetno rasteretiti građane”, napomenula je Gewessler, dodavši kako će Vlada  navedenom “kočnicom” znatno rasteretiti domaćinstva. Gewessler je pozvala sve Austrijance na štednju električne energije, napomenuvši kako je to “važan signal zajedništva”.

“Svatko u zemlji je pogođen krizom i zato sada moramo se držati zajedno i ne dozvoliti Putinu da razjedini Austriju i Europu”, poručila je austrijska ministrica za energetiku i zaštitu okoliša.

Ministar financija Brunner je rekao kako je Vlada u kočenju cijena struje u obzir uzela i socijalnu komponentu. Najavio je daljnje olakšice i rasterećenja austrijskih građana stupanjem na snagu “strukturalnih mjera” vezanih uz socijalne naknade koje stupaju na snagu 1. siječnja 2023. godine.

“Visoka inflacija opterećuje sve ljude u našoj zemlji, ugrožava kupovnu moć i u međuvremenu je zahvatila i srednji sloj (op.a pučanstva)”, konstatirao je Brunner, uz opasku kako je predstavljeni model subvencioniranja računa za struju građana donijela Vlada uz pomoć najboljih austrijskih stručnjaka, preispitavši prethodno tehničku i pravnu učinkovitost svih postojećih modela.

Kako je ministar financija istakao upravo je u izradi i model subvencioniranja računa za struju obrtnika i malih i srednjih poduzeća. Sve s ciljem ublažavanja udara rastućih cijena struje i na gospodarstvenike.

VIDEO Putin ozbiljno zaprijetio Zapadu: Uvedete li ograničenja cijena, prekidamo izvoz nafte i plina

Komentara 1

LU
lukarak
05:26 12.09.2022.

kWs? Kilovat sekunda? Koristi se kilovat sat, oznaka je kWh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije