Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI SMO Županija uvodi pravi šumski red

Šumom se neće šetati bez dozvole

14.11.2008.
u 15:51

RIJEKA - Dok se Hrvatske šume dobro brinu o svojim stablima i šumama, sve ostale šume ubuduće će biti znatno bolje čuvane.

Novi šumski red
Naime, kada su prije tri godine šume (a to je svako zemljište obraslo šumskim drvećem na površini većoj od 10 ari, rasadnici, zaštitni pojasevi drveća,...) zakonski razdvojene na Hrvatske šume koje gospodare državnim vlasništvom, za sve ostale šume u vlasništvu privatnika, društava i slično osnovana je Šumarsko-savjetodavna služba. Za primorsko-goransku županiju ona ima sjedište u Delnicama s nazivom Gorski kotar-Kvarner. No za dobro gospodarenje važno je donijeti plan gospodarenja šumom a, kako nam je rekao Berislav Tulić, pročelnik Odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu, Primorsko-goranska županija jedna je od prvih koja uskoro donosi posebnu odluku o mjerama zaštite šuma od protupravnog prisvajanja, korištenja i drugih, kažu, protupravnih radnji, za provođenje šumskog reda u šumama šumoposjednika.

Lugar-sada čuvar šume
Posjetom šumi smatraju se šetnja i ostali oblici uživanja u njoj ako se pritom ne stječe imovinska korist. Međutim protupravno je prisvajanje i korištenje šume, zemljišta i šumskih proizvoda bez znanja ili suglasnosti šumoposjednika. Naravno i sječa bez oznake stabla za sječu, pustošenje šuma, uništavanje biljnog i životinjskog svijeta, loženje vatre i paljenje drvenog ugljena, krađe drva iz šume ili s pomoćnih stovarišta.

Novim mjerama propisana su i pravila ponašanja vlasnika šuma, koji njome može gospodariti tako da ne narušava ekosustav, podržavajući pritom prirodan sastav šume i autohtone vrste, izbjegavati sječu zaštićenih, rijetkih i ugroženih vrsta, voćkarica i ostalih vrsta koje služe kao hrana divljači. Čuvari šuma će, doznajemo, imati vrlo velike ovlasti - u šumi. Mogu zatražiti osobnu iskaznicu ili drugu ispravu kako bi utvrdili identitet osobe, pregledati osobu, prtljagu, vozilo, oduzeti protupravno prisvojene šumske proizvode i sredstva kojima je obavljena “krađa”! Naravno, to se uglavnom odnosi na drva, dok lugari, budući čuvari šuma (koji će imati i svoje posebne odore), upozoravaju na opasnosti nenajavljenih odlazaka u šumu, kada često ima posla i Gorska služba spašavanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije