Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićena 21 osoba, istražuju i 10 poduzeća

Sumnjiči ih se da su preko fiktivnih faktura izvukli oko 50 milijuna kuna

policija akcija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
01.02.2017.
u 21:13

Neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni Svetislav Josimović, koji je povezan s više tvrtki. Zajedničko im je da su brisane iz registra

Desetak trgovačkih društava i 21 osoba našli su se na meti najnovije uskočko-policijske akcije koja je provedena na širem području Zagreba. Akcija je pokrenuta temeljem istraživanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog USKOK-a.

Prema onome što se do sada zna, od 21 osumnjičene osobe, njih osam bili su organizatori cijele priče. Sumnjiče se da su ostale organizirali u zločinačko udruženje, u sklopu kojeg je počinjen niz korupcijskih djela.

Fiktivne fakture

Radi se o izvlačenju novca preko fiktivnih poduzeća koja su međusobno poslovala te fiktivnih faktura. Za sada se spominje da su si na takav način osumnjičenici priskrbili korist od oko 50 milijuna kuna, a šteta bi za proračun mogla biti i veća. Policija je jučer počela s privođenjem, a pretraživane su kuće, vozila i poslovni prostori osumnjičenika. Tijekom dana dio osumnjičenih doveden je u USKOK na ispitivanje, a kada ispitivanja budu završena, tužiteljstvo će odlučiti hoće li i za koliko osoba tražiti određivanje istražnog zatvora. Kao i uvijek u takvim situacijama, USKOK i policija zakopčani su do grla te ne žele u javnost izlaziti s detaljima istrage. No neslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni u cijeloj priči Svetislav Josimović, što znači da ga istražitelji vjerojatno označuju kao osobu koja je smislila cijelu priču, odnosno način izvlačenja novca.

Dosadašnja je praksa u takvim situacijama bila da organizator nađe osobe koje su voljne za novčanu naknadu osnivati trgovačka društva, koja stvarno ili prividno međusobno posluju. Kada su društva osnovana, međusobno razmjenjuju robu, ponekad pravu, ali u većini slučajeva fiktivnu. Također, međusobno se izmjenjuju i fiktivne fakture, temeljem kojih na račune tvrtki sjeda novac, koji se u većini slučajeva mjeri u milijunima kuna. Novac se potom podiže s računa i nosi na ruke nekom od osumnjičenika. Osoba koja je zadužena za podizanje novca obično za taj posao dobije nekakvu simboličnu naknadu, dok većinu plijena između sebe dijele organizator i njegovi najbliži suradnici. Na takav način, pokazala je dosadašnja praksa i akcije poreznog USKOK-a, mogu se izvući milijunski iznosi, a i država uglavnom bude oštećena jer na usluge koje su stvarno pružene ne bude plaćen PDV.

Brisana poduzeća

Što se tiče Josimovića, prema podacima s Poslovne Hrvatske, povezan je s poduzećem Bossman d.o.o. u kojem je bio direktor i jedina osoba ovlaštena za zastupanje tijekom 2012. i 2013., nakon čega je tvrtka otišla u stečaj. Odmah potom Josimović se navodi kao osoba koja je ovlaštena za zastupanje tvrtke Bossman Tim, a povezan je i s tvrtkama Neptunium savjetovanje, Pilastar Tim, ZISI d.o.o. u stečaju... Zajedničko svim navedenim tvrtkama je što su ili u stečaju ili su u nekom trenutku između 2015. i 2017. brisane iz sudskog registra.

Je li te tvrtke Josimović koristio za poslovanje zbog kojeg se našao na meti istražitelja te jesu li pod istragom i osobe koje su navedene kao direktori tih tvrtki, utvrdit će se istragom. Inače, zanimljivo je da se kao adresa tvrtke Bossman navodi Jaruščica 7a na zagrebačkom Laništu. Na toj adresi, prema podacima iz telefonskog imenika, registrirano je više tvrtki, no rijetke su one kojima je naveden telefonski broj. Primjera radi, tvrtka Bossman kao kontaktni broj navodi broj telefaksa te mobitel koji je isključen. Istražujući Josimovića, istražitelji su vjerojatno uočili i te nelogičnosti, ali i činjenicu da tvrtke u kojima se navodi kao direktor imaju jednog ili nijednog zaposlenika, dok im istodobno preko računa prolaze milijuni. Dosadašnja je praksa pokazala da su ti detalji obično dovoljni poreznom USKOK-u da posumnja kako je riječ o milijunskim poreznim prevarama.

>>Krivotvorili osobne i sklopili ugovore s teleoperatorima teške 326.000 kuna

Komentara 26

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
20:33 01.02.2017.

crni svetislave..

US
ugostitelj.slavonija
23:41 01.02.2017.

Tko im je dopustio da dođe to toga i takvih lažnih firmi bez zaposlenih skupa s njima na goli otok.

EL
EldersRealm
01:15 02.02.2017.

A odakle ti silni milijuni koje su medjusobno prebacivali preko fiktivnih faktura? Jel tu rijec o kreditima koje su te firme digle ili necem drugom? Ako je rijec o kreditima onda treba zaviriti i u banke koje su te kredite odobrile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije