Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE ISTRAGE PROTIV SKUPINE KREŠE AJKULE

Sumnjiče ga da je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčario 100 kilograma marihuane

Ilustracija
Ivica Galovic/ PIXSELL
12.04.2024.
u 09:01

U inicijalnoj istrazi, pokrenutoj u ožujku, USKOK  sumnjiči Svalinu da je od početka 2020. do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te BiH angažirao 59-godišnjaka i 41-godišnjaka kako bi u sklopu zločinačkog udruženja  krijumčarili drogu.

Istraga koju je USKOK  prošli mjesec pokrenuo protiv  kriminalne skupine Kreše Svaline, poznatog i kao Krešo Ajkula, sada je proširena  i protiv 44- godišnjaka koji se sumnjiči da je u sklopu zločinačkog udruženja krijumčario marihuanu. USKOK ga sumnjiči da je od  31. prosinca 2020. do 9. veljače  2022. na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, nakon što se povezao sa Svalinom te još nekim osumnjičenicima, kontinuirano nabavljao marihuanu u BiH, te je krijumčario u Hrvatsku radi daljnje preprodaje u Hrvatskoj i EU. Radilo se o najmanje 100 kilograma marihuane, koje su kako sumnja USKOK, najmanje u dva navrata prokrijumčarena u Hrvatsku. USKOK je tražio da se 44-godišnjaku odredi istražni zatvor.     

U inicijalnoj istrazi, pokrenutoj u ožujku, USKOK  sumnjiči Svalinu da je od početka 2020. do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te BiH angažirao 59-godišnjaka i 41-godišnjaka kako bi u sklopu zločinačkog udruženja  krijumčarili drogu. Sumnja se da su nabavljali  kokain, da bi ga potom prevozili i prodavali u UK. Osim toga sumnjiče se da su amfetaminsko ulje krijumčarili iz Nizozemske u Hrvatsku te da su iz BiH u Hrvatsku krijumčarili i prodavali veće količine marihuane. U tom "poslu" koristili su se posebno kriptiranim telefonima. 

VEZANI ČLANCI

​Svalina se sumnjiči i da je dva kilograma kokaina iz Nizozemske prokrijumčario  u UK, a ta droga je pronađena i oduzeta u Doveru. Sumnjiči ga se i da je s drugom dvojicom osumnjičenih krijumčario marihuanu iz BiH u Hrvatsku.. Istražitelji Svalinu sumnjiče  da je bio mozak cijele operacije što je uključivalo i osiguranje novca za kupnju droge. USKOK sumnja da su Svalina i ostali  prokrijumčarili  najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane. Prodajom droge su, kako se sumnja, "zaradili" najmanje 839.000 eura. Neslužbeno se pak čuje da se Svalina povezuje s narko skupinom Nenada Petraka koji je koncem prošle godine uhićen u Istanbulu te nakon toga izručen Hrvatskoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije