Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol među džihadistima

Sukob dviju zločinačkih organizacija iako imaju iste ciljeve i ideologiju

sukod džihadisti
18.05.2016.
u 22:44

Šef Al-Qa’ide Al-Zawahiri pozvao na rušenje kalifata i uspostavu svog emirata: Vođa ISIL-a Baghdadi nije nikakav kalif, već propalica i pustinjak

U svom zadnjem govoru, upućenom muslimanima, vođa Al-Qa’ide Ayman al-Zawahiri ljutito je prozvao smrtnog neprijatelja, ali to ovaj put nisu američki i europski “križari”, već vođa terorističke organizacije Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, kojem je objavio “rat do istrebljenja” te na taj način prvi put javno priznao raskol između tih dviju terorističkih skupina i najavio osnivanje Al-Qa’idina kalifata.

Iako imaju iste ciljeve i ideologiju, vehabijsko-selefijsku, džihadistička skupina ISIL i Nusra fronta, koja je povezana s Al-Qa’idom, već dulje vrijeme vode žestoke borbe za prevlast u Siriji u kojima je do sada poginulo više od 300 džihadista. Isto tako, ogranak Islamske države u Afganistanu i Pakistanu, poznat kao Khorasan, vodi borbu protiv talibana i Al-Qa’ide.

Nova eskalacija sukoba

Ayman al-Zawahiri, egipatski liječnik koji je nakon smrti Osame bin Ladena preuzeo vodstvo Al-Qa’ide prije četiri godine, optužio je Abua Bakra al-Baghdadija za “pobunu” i poručio mu da nije nikakav kalif, već pustinjak, odmetnik i propalica i ne može biti “vođa svih muslimana i džihadista”.

S druge strane, Al-Baghdadi je Al-Zawahirija, današnjeg vođu Al-Qa’ide, proglasio kukavicom koji se bojao proglasiti Islamsku državu misleći da će okupljanje džihadista na jednom mjestu olakšati posao SAD-u i “svim neprijateljima islama”. Al-Zawahiriju, koji smatra da je upravo on trebao postati četvrti kalif u islamskoj povijesti, smeta što se Al-Baghdadi sam, bez savjetovanja s ostalim muslimanima, proglasio kalifom, što je u suprotnosti s islamskim načelima. Isto tako, optužio je Al Baghdadija da u njegovu kalifatu vladaju kriminalci, ubojice koji nemaju veze s islamom i islamskim načelima.

Analitičari smatraju da je Al-Zawahiri bio prisiljen prozvati Al-Baghdadija zbog slabljenja moći Al-Qa’ide te jačanja ISIL-a, koji danas ima veliku podršku, osim u Siriji i Iraku, u Jordanu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu te ostalim islamskih zemljama. Zbog toga teroristička organizacija Al-Qa’ida, koja svaki dan sve više slabi zbog dominacije ISIL-a s jedne strane te zbog neprestanih udara američkih snaga u Pakistanu, Jemenu i Afganistanu, svoju budućnost vidi u Siriji, kamo su već iz Afganistana, Pakistana i Jemena te Libanona i Iraka poslali nekoliko stotina svojih iskusnih boraca. Analitičari vjeruju da je ovo vrlo važan potez Al-Qa’ide koji najavljuje i novu eskalaciju sukoba s ISIL-om.

Al-Qa’ida ima za cilj stvoriti alternativno sjedište u Siriji i postaviti temelje za uspostavu emirata uz pomoć Nusra fronte, Al-Qa’idine podružnice u Siriji, i ostalih islamističkih skupina kao što je Ahrar al-Sham.

Poznavatelji prilika upozoravaju da nije vrijeme za veselje zbog unutarnjih sukoba između terorističkih organizacija, već treba biti na oprezu jer bi Al-Qa’idin emirat, uz ISIL-ov kalifat, bio bi još jedna velika teroristička prijetnja SAD-u i Europi, s obzirom na to da im je lakše i bliže iz Sirije, nego što je to bilo iz Afganistana, Pakistana ili Jemena, domoći se europskog tla. Isto tako, uspostavljanjem sjedišta u Siriji teroristi Al-Qa’ide imali bi i veliku logističku potporu iz Iraka, Turske, Jordana i Libanona.

Okupljaju i nevjernike

Uspostava ovog emirata uvelike bi utjecala na sve organizacije diljem svijeta koje su povezane s Al-Qa’idom, koja bi se predstavila kao pametniji, metodičniji i uporniji džihadistički pokret koji je, za razliku od Islamske države, usvojio strategiju usklađenu sa sunitskim muslimanima koji nisu praktični vjernici. Nema sumnje da je Islamska država potisnula Al-Qa’idu i postala vodič islamskog terorizma.

Prema procjenama, ISIL ima između 19 i 25 tisuća boraca na području Iraka i Sirije, dok Al-Qa’ida ima između sedam i 12 tisuća terorista u Siriji. Emirat bi se razlikovao po tome što oni ne bi tvrdili da su vlada za sve muslimane na svijetu kao što slovi sadašnji teroristički kalifat.

>>Borba američkih vlasti i internetskih divova protiv propagande IS-a

Komentara 29

MA
Manolo46
22:50 18.05.2016.

Ništa čudno, tako su se komunisti i nacisti pokačili 22. lipnja 1941. a do tad su bili najverniji saveznici.

KN
knezevic3d
06:15 19.05.2016.

ma to samo neka se gamad izmedju sebe poubija a oni koji ostanu mi ce mo ih pokokat i mir

Avatar Navrdeda
Navrdeda
22:58 18.05.2016.

SRBI OPASNIJI OD IDIS-a i Al Kaide zajedno ...Na osnovu statistike koju je uradio David Kilcullen, ispada da je Srbija daleko opasnija od terorista IGIL i Al Kaide zajedno. Naime, prema službenim podacima NATO, za 78 dana bombardiranja u akcijiiji Operation Allied Force, Savez je izvršila točno 19.484 zračnih napada na teritoriju Srbije,....... Tijekom bombardiranja Afganistana je zvanično obavljeno 6500 zračnih napada, nad Libijom 9700, a tijekom bombardiranja Iraka i Sirije zajedno 2796 napada. Ukupno uzevši, na ove četiri arapske zemlje u kojima se, kako službeno tvrde, sile Saveza bore protiv terorista, je izvršeno 18.996 avionapada, dakle točno 488 manje nego na jedinu europsku zemlju koja je bombardirana nakon Drugog svjetskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije