Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Građani su očajni'

Šuica pisala Europskoj komisiji: Fiksirajte tečaj 'švicarca' na duži rok

Dubravka Šuica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2015.
u 14:19

"U trenutku kada tečaj švicarskog franka 'divlja', vrijeme je da i banke preuzmu odgovornost", smatra Dubravka Šuica

HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica od Europske komisije zatražila je pomoć zbog divljanja tečaja švicarskog franka.

"U trenutku kada tečaj švicarskog franka 'divlja' vrijeme je da i banke preuzmu odgovornost na sebe s obzirom na pravne stavove kako je dio koji se odnosi na valutnu klauzulu ništetan jer potrošači nisu bili dovoljno informirani o mogućim rizicima te im je kredit u 'švicarcima' predstavljen kao idealan 'proizvod'", smatra hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, izvijestili su  iz njezina Ureda.

"Građani su očajni"

Šuica je upoznala Komisiju i s presudom Visokog trgovačkog suda u kojem je, prema njezinu priopćenju, promjenjiva kamatna stopa proglašena ništetnom. Naglašava i da su banke jednostrano i netransparentno povisivale kamatne stope te da se takvo poslovanje negativno odrazilo najviše na dužnike u "švicarcima".

"Građani su očajni i nemaju vremena za čekanje, a iako su Vlada i Sabor poduzeli određene mjere, one su kratkoročnog karaktera. Zato sam tražila od Europske komisije da reagira po hitnom postupku s ciljem uvođenja mehanizma kojim bi se fiksirao tečaj švicarskog franka na dulji rok s obzirom na to da je taj problem zahvatio više članica EU, kao i Hrvatsku", zaključila je Šuica.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu je u dopisu Komisiji napisala i da su, po hrvatskom zakonu, od početka 2014. godine banke trebale sklopiti aneks u kojem je trebao biti reguliran način određivanja kamatne stope, "no taj Zakon ni jedna banka nije ispoštovala".

>>Vukšić: Nepravde neće biti ispravljene dok se ne ukine devizna klauzula

>>Udruga Franak dobila mjesto u radnoj skupini za slučajeve kredita u švicarcima

>>Udruga Franak ministru Lalovcu: Protiv smo rješenja koja idu na teret poreznih obveznika

Komentara 34

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
15:10 04.02.2015.

Koliko je ta pokrala po Dubrovniku.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:20 04.02.2015.

Ha, ha, ha... ova je dobra, pa ta zena nema veze s mozgom. Europska komisija ce fiksirati tecaj Svicarskog Franka, na slobodnom trzistu i to valute koja nema veze s Europskom zajednicom. Kako bi bilo da napise jos jedno pismo Europskoj komisiji da fiksira tecaj Meksickog pezosa ili Japanskog jena. Nasi tzv. politicari su totalno nepismeni i nije niti cudo da smo ovdje gdje jesmo. Tecaj valuta odredjuju novcana trzista a Svicarska nije clanica EU niti Eurozone draga nasa Suice.

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
15:08 04.02.2015.

Šuica pisala Europskoj komisiji: Fiksirajte tečaj 'švicarca' na duži rok kako bi građani balkanske Hrvatske lakše uzimali kredite u švicarcima i živjeli na tuđi račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije