Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šuica u praznoj dvorani u 38 minuta govorila 14 puta

Čak 360 različitih aktivnosti imala je Dubravka Šuica. Matematički rečeno, više od jedne na dan u mandatu, pohvalio se HDZ
18. travnja 2014. u 10:01 52 komentara 27754 prikaza
Dubravka Šuica u Europskom parlamentu
Foto: Tomislav Krasnec
Pogledajte galeriju 1/4

Dubravka Šuica iskoristila je posljednju plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu kako bi pojačala svoju statistiku i proglasila se najaktivnijom hrvatskom zastupnicom. U sablasno praznoj dvorani, dok su svi drugi europarlamentarci bili na ručku, Šuica se u srijedu u 38 minuta za riječ javila 14 puta i govorila o 14 različitih tema. Dan prije, u utorak, u 51 minuti javila se za riječ o 14 drugih tema. Fotografije snimljene u srijedu nešto prije 14 sati pokazuju da su od 766 zastupnika u dvorani bili prisutni samo Šuica i još dvoje-troje njezinih kolega iz HDZ-a.

– Mogu vam reći da se osjećam kao da sam u Zagrebu. Kao da sam predsjednik hrvatskog parlamenta. No dobro – našalio se Jacek Protasiewicz, dopredsjednik EP-a koji je vodio ovaj dio sjednice.

I prije bila najaktivnija

– Morate znati da smo mi došli posljednji u ovaj parlament pa moramo malo više govoriti – rekla je nasmijana Šuica.

– Zaista shvaćam da ste došli kasnije i, štoviše, da imate puno važnih stvari za reći. Zato cijenim vaše intervencije – pristojno joj je uzvratio Protasiewicz.

Šuica je bila ponosna. I prije posljednje sjednice HDZ ju je predstavljao kao najaktivniji hrvatski glas u Europi. “HDZ-ovci su najaktivniji hrvatski zastupnici u EP-u. Čak 360 različitih aktivnosti imala je Dubravka Šuica. Matematički rečeno, više od jedne na dan u mandatu”, pohvalio se HDZ na svojim web-stranicama. Sada će broj biti još i veći, iako je Šuica do njega došla debatirajući praktički sama sa sobom. - Javljala sam se u sklopu točke dnevnog reda u kojoj zastupnici mogu objašnjavati kako su glasovali. Malo drugih zastupnika to koristi, no ja se moram javljati jer je teško dobiti minutažu u raspravi uoči glasovanja - objasnila nam je Šuica kad smo je sreli u jednom od kafića u zgradi EP-a u Strasbourgu.

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu | Autor : Tomislav Krasnec Foto: Tomislav Krasnec

U srijedu je govorila o temama od sigurnosti hrane i buke u zračnim lukama do plastičnih vrećica i zdravlja bilja. Najbitnija tema o kojoj su i ona i Andrej Plenković i Zdravka Bušić zaista imali što reći bila je direktiva o vraćanju otuđenih kulturnih dobara, u sklopu koje su spomenuli problem koji Hrvatska ima sa Srbijom. No direktiva je nepovoljna za Hrvatsku jer ne regulira povrat dobara otuđenih prije 1993. godine.

Europarlamentarci su jučer morali isprazniti svoje urede u Strasbourgu jer je ovaj saziv EP-a završio s radom i svi se sada posvećuju kampanji za europske izbore.

– Idem po 100.000 preferencijalnih glasova. To mi je cilj – otkrila nam je Ruža Tomašić (HSP AS), koja je lani u EP ušla uz pomoć oko 65.000 preferencijalnih glasova na listi HDZ-a.

 Iskazali potporu HDZ-ovi europarlamentarci: Proširenje EU ključno je za razvoj JI Europe dubravka šuica Jadransko-jonski koridor Šuica: EU spremna financirati i autocestu do Dubrovnika, a je li Vlada RH? dubravka šuica Rasprava Šuicin apel u Parlamentu: Spasimo naše more

Kaže da će voditi personaliziranu kampanju, bez drugih kandidata iz HDZ-a, a kreće iz Vukovara 29. travnja. No i Tomašić će u kampanji koristiti svoju statistiku: “U 10 mjeseci ušla sam među 30 posto najaktivnijih zastupnika”, piše u njezinu letku. Registrirala je i web-adresu biramruzu.com.

Otvorili web-stranicu

SDP-ovci su, pak, registrirali adresu mojaeuropa.eu jer će to biti slogan kampanje koju ponovno osmišlja agencija Bruketa i Žinić. Svaki kandidat s liste Kukuriku koalicije imat će neku svoju rečenicu o “mojoj Europi”. – U mojoj Europi se glasuje za to da muškarci i žene imaju pravo na istu plaću za isti rad – kaže Biljana Borzan.

>> Nova direktiva EU smanjuje štetan utjecaj kruzera i unapređuje kvalitetu turizma

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Zbog odjeka u praznoj dvorani, mislila je da joj to ostali političari repliciraju pa se 14 puta uzastopce javljala na njihove replike.

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Nakon što su je čistačice, u više navrata, uljudno zamolile da napusti dvoranu kako bi je počistile, bile su primorane pozvati zaštitare koji su morali Šuicu pajserom odvajati od stolice u EU parlamentu koliko se za nju zalijepila.

 • obee:

  Jel ovo neka namještaljka ili za stvarno?