Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadransko-jonski koridor

Šuica: EU spremna financirati i autocestu do Dubrovnika, a je li Vlada RH?

dubravka šuica
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
01.04.2014.
u 10:13

Hrvatska i Grčka mogu računati na potpore u vidu bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda (KF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tražila je od Europske komisije da se izjasni kada i kako namjerava financirati gradnju autoceste na Jadransko-jonskom koridoru od Ploča u Hrvatskoj prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj, na što je dobila potvrdan odgovor Komisije.

 – Hrvatska i Grčka mogu računati na potpore u obliku bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda (KF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Komisija naglašava da svaka od četiri spomenute zemlje može računati i na sredstava za izradu studija, kao i za radove u sklopu programa zvanog Instrument za povezivanje Europe“, stoji u odgovoru koji potpisuje Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet.

Bespovratna sredstva za cestovne radove mogu se dodjeljivati jedino za projekte s prekograničnim dionicama (uključujući granične prijelaze) u Hrvatskoj i Grčkoj, specifično, za dionicu ceste koja povezuje Grčku i Albaniju i za dionicu Dubrovnik – Karasovići, dionice koja povezuje Hrvatsku i Crnu Goru. Cestovni projekti u Albaniji i Crnoj Gori mogu dobiti potporu iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a posebno Okvirom za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF), ističe se u odgovoru Komisije.

 – Podnošenje zahtjeva za financijsku potporu EU na pojedinoj je zemlji, dakle Hrvatska kao i ostale zemlje kroz koje prolazi Jadransko-jonski koridor mora aplicirati za dostupne fondove, a Komisija će odlučiti o dodjeli i o visini potpora jer je ovaj projekt prepoznat kao vitalni za povezivanje jugoistočne Europe s ostatkom EU. No, je li Vlada Republike Hrvatske spremna za to? – upitala je Šuica.

>> Šuica: Mrsiću, ponavljam u čemu je problem?

Komentara 22

VJ
vjerovnik
10:26 01.04.2014.

hmm ... kad bi se gradilo preko Banja Luke, onda bi ova "naša" vlada podivljala od sreće i prevrnula svaki kamenčić nebi li izvukli što više novaca od EU, ali obzirom da ništa od toga, onda im se baš ii neda oko toga puno

SL
_Slavonac_
13:10 01.04.2014.

Pa naravno da Vlada nije spremna, za ništa oni nisu spremni. Spremni su samo za ludnicu, jer ovo što rade od naroda nije normalno

LE
lea3010
13:22 01.04.2014.

Moš mislit što će se vlada zauzeti za unapređenje :) Boli njih uvo za nas... Svakim danom sve više to dokazuju. Tko zna, možda danas nešto izjave, al dobro pa je 1.april pa mogu reć hahahahahah jesmo vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije