Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenici

SUH traži povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje za 18,1 posto

Karlovac: Umirovljenici uživaju u lijepom proljetnom vremenu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.09.2018.
u 11:13

Svi umirovljenici koji imaju prihode po članu obitelji za kunu više od 1.516,32 kuna, a kod osiguranika samca od 1.939,39 kuna, gube pravo na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje za 18,1 posto.

Zbog usklađivanja mirovina brojni umirovljenici ostat će bez prava na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, upozorava SUH u priopćenju.

Svi umirovljenici koji imaju prihode po članu obitelji za kunu više od 1.516,32 kuna, a kod osiguranika samca od 1.939,39 kuna, gube pravo na premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja i klize u još veće siromaštvo, kaže se u priopćenju.

Prema izvješću Europske komisije, Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, pa je stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, naglašava sindikat.

Najvažniji je razlog zašto zahtijevaju žurnu korekciju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje to što je postojeći prihodovni cenzus na snazi od 2004. godine, te je odavno neadekvatan. U međuvremenu su mirovine porasle za 35,3 posto, plaće za čak 77,7 posto, a prihodovni cenzus je ostao isti.

SUH predlaže da se stoga prihodovni cenzus utvrđuje svake godine temeljem linije siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samace i obitelji.

Usporedbom službene linije siromaštva za 2004. i 2017. godinu, ona je za samca porasla s 1.845,42 kune na 2.179,67 kuna, odnosno za 18,1 posto, pa za toliko treba porasti i prihodovni cenzus, pojašnjava sindikat.

Komentara 2

RI
rightside
11:50 20.09.2018.

naravno,,)))) a nije im na pamet palo podignut najnize mirovine na razinu 400eura?? jasno,, tad bi se drug anemija ljutio na njih,,)))))

NO
nogogaz
11:26 20.09.2018.

Ko triba penzioniste! Nama triba oružje i domoljublje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije