Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u Večernjem

Sudski presedan u kažnjavanju 'neposlušnih' roditelja

naslovnica
Foto: VL
26.11.2014.
u 00:02

Do ovog slučaja roditelji su mahom prihvaćali platiti kaznu i time ujedno priznavali kako su prekršili zakon.

Roditelji koji su odbili cijepiti svoje dijete nakon rođenja u jednoj zagrebačkoj bolnici dobili su presudu kojom ih se oslobađa optužbe za necijepljenje!

Odbijanje cjepiva kažnjivo je i niz roditelja dosad je platio propisanu kaznu od 2000 kuna.

Osporena odredba

Spomenuti slučaj sa zagrebačkog Prekršajnog suda otvara sasvim novo poglavlje u ovoj priči jer je presudom kojom se oslobađa roditelje optužbe utvrđeno da nisu počinili djelo za koje ih se optužuje! A Ministarstvo zdravlja prekršajno ih je prijavilo jer su prekršili “obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi” (članak 77. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti). Do ovog slučaja roditelji su mahom prihvaćali platiti kaznu i time ujedno priznavali kako su prekršili spomenuti zakon.

Više o presudi u kojoj je sud roditelje oslobodio optužbe za necijepljenje čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede

Foto: VLm

>>Otkazali cijepljenje djece u cijeloj zemlji zbog nestašice cjepiva

>>Liječnici: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

Komentara 35

TH
than
22:21 25.11.2014.

Tesko je tu biti pametan. Nitko ne zeli da dijete samo tako cijepi, jer postoji sansa da ce poci nesto krivo. Jako mala, ali postoji. Opet, ako ne cijepis postoji isto ta jako mala sansa da oboli, a mogao si to mozda sprijeciti cjepljenjem. Tema je nezahvalna za raspravu.

GO
google385
21:47 25.11.2014.

treba uvesti kaznu I za neposlusne politicare koji narodu jedno obecaju a kad ih narod izabere rade nesto drugo

NU
nunek1
21:29 25.11.2014.

Clanak 17. Niti u slucaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograniciti primjena odredbi Ustava o pravu na život,zabrani mucenja,surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja,o pravnoj odredenosti kažnjivih djela i kazni,te slobodi misli,savjesti i vjeroispovjesti. Clanak 23. Nitkotko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili,bez pismene privole,liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije