Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGAPROCES U utorak u Haagu pred Sudskim vijećem kojim predsjeda nizozemski sudac Alphons Orie napokon starta suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku

Suđenje počinje, pravomoćne optužnice nema

Haaški sud
import
09.03.2008.
u 19:28

U Haagu provode zadnje pripreme za početak megasuđenja trojici hrvatskih generala. Predraspravna konferencija koja se održava danas bit će zadnja prilika da se tužitelji i branitelji prije početka suđenja sa sucima pokušaju usuglasiti o još neriješenim, proceduralnim pitanjima.

Tužitelji, naime, traže više vremena za svoje svjedoke te veći broj svjedoka. Sudac Orie već je prije inzistirao na tome da tužitelji posve “skrešu” planirani broj (138) svjedoka na manje od polovicu. Uz to je izravno povezano trajanje cijelog sudskog procesa, pa valja očekivati da će glavni sudac Orie tu biti i dalje nepopustljiv. Branitelji će se prilagoditi rješenju, kakvo već bude, s obzirom na to da će sve tri obrane, ali zajedno, dobiti vremena koliko i tužitelji.

Tek dan prije početka suđenja kompletirano je i tročlano Sudsko vijeće. Uz Nizozemca Alphonsa Oriea i sutkinju iz Zimbabvea Elisabeth Gwuanza, u ponedjeljak će položiti prisegu i treći sudac, Letonac Uldis Kinis. Gwuanza i Kinis su tzv. ad litem suci – privremeni, određeni s liste samo za ovo suđenje, a odredio ih je glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. Zanimljivo, ali još nema pravomoćne optužnice za hrvatske generale jer suci još moraju formalno odobriti zadnji, od tužitelja “ispeglani” prijedlog optužnice.

Početak suđenja privukao je i brojne novinarske ekipe, a službena Hrvatska poslala je i Gordana Markotića, pozicioniranog u Ministarstvu pravosuđa. Anti Gotovini i Mladenu Markaču u pritvorskoj jedinici prošli se tjedan pridružio i Ivan Čermak, a njihovi su se branitelji također preselili u Haag. Nakon što branitelji i tužitelji odrade predraspravnu konferenciju, koja ima tehnički karakter, sutra će suđenje započeti tužitelji, vjerojatno glavni tužitelj u predmetu Amerikanac Alan Tieger.

Očekuje se da će njegova uvodna riječ potrajati nekoliko sati. Vrlo vjerojatno se već za idući dan suđenja za uvodnu riječ priprema Gotovinina obrana. Izmjenjivat će se Luka Mišetić i Greg Kehoe, a sve bi moglo potrajati otprilike tri i pol sata.

U anglosaksonskom pravu velika se pozornost pridaje uvodnim riječima, tako da će obrana zasigurno biti posebno pripremljena za taj, prvi istup. Čermakova i Markačeva obrana, čini se, neće održati uvodne riječi u početku suđenja, već nakon što tužiteljstvo završi svoj dio dokaznog postupka. HTV je dogovorio prijenos u prva dva dana suđenja. Suđenje će se moći pratiti i na web stranicama ICTY-a, ali treba znati da se ti prijenosi emitiraju s pola sata odgode.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije