Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Klemm

Sudar na 90 metara visine gurnuo ga u zaštitare

'SPECIJAL NEDJELJNI  30.11.2012., Zagreb - Josip Klemm, vlasnik Klemm Securityja i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
04.12.2012.
u 16:20

Josip Klemm došao je u Zagreb kad mu je bilo 15 godina, sa 18,5 pridružio se ATJ Lučko, prošao je ratišta od Vukovara do Dubrovnika. Radio je kao instruktor u specijalnoj policiji, a nakon nesreće osnovao je Klemm Security

Bivši specijalac Josip Klemm posljednjih je dana u fokusu medija, prvo kao jedan od organizatora bdijenja uoči presude generalima, zatim i njihovog dočeka na Trgu bana Jelačića, a onda i plaćanjem odštete za talentiranog košarkaša Darija Šarića. Za Večernji list priča o svojim potezima i poslu...

U špaliru umirovljenih generala koji su na zagrebačkom aerodromu dočekali netom oslobođenog Antu Gotovinu i Mladena Markača, visinom se isticao muškarac u maslinasto-zelenoj jakni specijalne policije. Za glavu viši od generala Krstičevića i Čermaka, zagrljajem je posve zaklonio i Gotovinu i Markača.

Nosi košulje i hlače od 300 kuna

– Ma, nisam ti ja tako visok, nego su oni niski – kaže nam Josip Klemm, vlasnik zaštitarske kuće Klemm security u svom uredu u zagrebačkom Španskom koji ničim ne odaje kako je riječ o iznimno profitabilnoj tvrtki. Taj bivši specijalac, visok 190 centimetara, u posljednjih je dana u fokusu medija. Prvo je kao predsjednik Udruge specijalne policije bio jedan od glavnih organizatora bdijenja uoči presude, a potom i dočeka generala u Zagrebu kada se na Trgu bana Jelačića okupilo 100.000 ljudi. Zatim je za 550.000 eura kupio, odnosno platio odštetu, za talentiranoga košarkaša Darija Šarića čime je taj košarkaški genij dobio priliku igrati za Cibonu. Šarić je za glavu viši od visokoga Klemma koji će reći da nije navijač Cibone, ali ipak svakog ponedjeljka navečer rekreativno igra košarku. Novac za Šarića nije darovao, on će mu, kaže, biti vraćen, kad Cibona proda tog košarkaša. Ali na njemu neće zaraditi. Jedini motiv bio mu je pomoći sportašu. No, tko je zapravo Josip Klemm, vlasnik zaštitarske kuće koja je lani imala čak 13 milijuna kuna dobiti? Po njegovu stilu života, osim po vrijednom mercedesu S klase i po tome što je široke ruke u “kavani”, čovjek baš i ne može primijetiti da je riječ o milijunašu. Za sebe će reći da je vjernik, domoljub, a oni koji ga poznaju znaju i da voli društvo, život.

– Nosim košulje i hlače od 300 kuna – kaže Klemm koji sa suprugom Biljanom i tri kćeri, 16-godišnjim blizankama Martom i Klarom te 17-godišnjom Anamarijom, živi u stanu u Španskom. S Klemmom je nemoguće razgovarati a da mu baš svake dvije minute ne zazvoni mobitel. Ili ga zovu njegovi suradnici iz tvrtke u kojoj je zaposleno 780 ljudi, ili netko tko bi radio kod njega... Klemm svakoga sasluša, pa i nastoji zaposliti ako ima licenciju. Treba pomoći malom čovjeku, reći će...

A on je kao 15-godišnji dječak došao u Zagreb iz rodnog Starog Slatnika pokraj Slavonskog Broda. Taj Slavonac, njemačkog podrijetla, školovao se u srednjoj policijskoj školi, a sa 18 i pol godina 1991. dragovoljno se pridružio Antiterorističkoj jedinici Lučko. Prošao je, kaže, ratišta od Vukovara do Dubrovnika, sudjelovao u Bljesku, akciji Maslenica...

– Nisam bio premlad za Domovinski rat, vodila me ljubav prema domovini – odgovara na pitanje zašto se tako golobrad upustio u rat. Nakon rata pa do 2001. godine radio je u specijalnoj policiji, kao instruktor. Tada mu se, 29-godišnjaku u naponu snage, dogodila nesreća koja će mu život usmjeriti u sasvim drugom smjeru. Tijekom obuke, skačući padobranom, Klemm se s drugim padobrancem sudario u zraku, na visini od 90 metara. Klemm je na tlo tresnuo sa 30 metara. Jedva je preživio. Ozlijedio je kralježnicu na pet mjesta, slomio, rebra, zdjelicu. Šest mjeseci bio je potpuno nepokretan.

– Tada mi se srušio cijeli svijet. Od hiperaktivnog mladića postao sam čovjek vezan za krevet – prisjetio se Klemm. Imao je tada dva-tri kredita, novac je stizao na kapaljku, zbog ozljeda u specijalnoj policiji više nije mogao raditi. Trebalo je nekako dalje. Oporavio se i uhvatio posla. Četrdeset noći proveo je na vratima kluba Aquarius na Zrću. Kada se vratio u Zagreb, odlučio je pokrenuti vlastiti biznis. Prvog travnja 2003. godine osnovao je Klemm securitiy. Za njega je tada radilo petero ljudi.

– Prvu smo godinu završili sa zaposlenih 14 radnika. Svake godine od tada poslujemo s dobiti. Počeli smo s diskotekama, a i danas naši zaštitari najviše čuvaju diskoklubove, ali i šoping centre, radimo za strane kompanije, pa čak i u Iraku – objašnjava Klemm koji nema poslova ni s državnim ni s gradskim tvrtkama. Klemm security je, tvrdi on, među prve tri zaštitarske kuće u Hrvatskoj.

– Nikada nismo bili u blokadi, niti na ikakvim listama srama zbog neplaćanja poreza – rezonira Klemm. Ipak, ne može sve biti baš tako bajno. Klemmovi zaštitari, zabilježe povremeno mediji, i natuku mladiće u noćnim klubovima. I ljetos je zabilježen incident u vodičkoj Haciendi kada su “klemaši” pretukli mlade Šibenčane.

Nisam ničiji, ni lijevi ni desni

– Osiguravamo 70-ak diskoteka i po zakonu vjerojatnosti mora se dogoditi i neki incident. Tim sam se mladićima ispričao i danas smo prijatelji. Zaštitari nisu tu da mlate, a sigurno se i u ovom poslu nađe ljudi koji bi na drugima liječili svoje frustracije. Takvi lete iz firme – jasan je Klemm.

Za sebe kaže da ga nitko ne može svojatati. Nije član nijedne političke stranke. Nije, dodaje, ni Karamarkov, ni Kosoričin, ni Fredov. Poznaje sve političare. Od lijevih do desnih. I predsjednika Ivu Josipovića. A baš u jeku predsjedničkih izbora bio je prokazan kao dio paraobavještajnog podzemlja koje dila dosjee i hoće naštetiti tada predsjedničkom kandidatu Josipoviću.

– Provedena je istraga i zaključeno je da s tim nisam imao veze. To sam raspravio i s predsjednikom. Susreli smo se na jednom domjenku. Rekao mi je tada “da stojiš iza toga, ne bi sada bio tu” – kazao je Klemm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije