Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSNIVAČ WIKILEAKSA

Sud u Londonu potvrdio: Izručenje Juliana Assangea je odgođeno

Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.03.2024.
u 12:03

Sud je ovoga utorka odlučio kako će američkoj vladi dati tri tjedna kako bi se pružila jamstva da se Assange može osloniti na Prvi amandman američkog Ustava u kojem se štiti sloboda govora

Julian Assange, utemeljitelj WikiLeaksa, neće biti odmah izručen SAD-u, odluka je Visokog suda u Londonu koji je raspravljao o ovom slučaju krajem veljače, nakon što se žalio na odluku britanske vlade koja je odlučila kako bi trebao biti predan američkim vlasitma. Naime, Sud je ovoga utorka odlučio kako će američkoj vladi dati tri tjedna kako bi se pružila jamstva da se Assange može osloniti na Prvi amandman američkog Ustava u kojem se štiti sloboda govora, a konačna odluka o žalbi trebala bi biti donesena 20. svibnja, prenosi BBC.

U odluci se dodaje da se traže jamstva da Assangeu neće biti nanesena šteta na suđenju ili kazni zbog njegove australske nacionalnosti, kao što se i traže jamstva da neće biti osuđen na smrt.  U slučaju da američka vlada ne da navedena jamstva, navodi se u odluci, Sud će prihvatiti žalbu Assangea. Odluka znači da Assange neće biti odmah izručen, ali su suci u odluci odbacili neke osnove zahtjeva za žalbu, uključujući Assangeove argumente da je kazneno gonjen zbog svojih političkih mišljenja.

Inače, Assange je suočen s ukupno 18 optužbi zbog objavljivanja tisuća dokumenata s oznakom tajnosti još 2010. godine i optužen da je u suradnji s obavještajnom analisticom američke vojske Chelsea Manning hakirao računalni sustav Pentagona i ukrao te objavio tajnu diplomatsku prepisku i vojne dokumente vezane za ratove u Iraku i Afganistanu.

Ovaj Australac Wikileaks postavio je u još prije 20-ak godina na svom kućnom serveru, a u svojim prvim materijalima bavio se izvansudskim ubojstvima u Keniji, odlaganju otrovnog otpada u Africi, priručnicima Scijentološke crkve i ostalim, da bi onda objavio i snimku zračnog napada na Bagdad 12. lipnja 2007. Assange nije ni tu stao, već je 2010. počeo objavljivati dio od 251.000 američkih diplomatskih brzojava SAD-a, od toga je 40 posto označeno kao "povjerljivo", a nešto više od pet posto označeni su kao "tajni".

Posljednjih 15-ak godina Julian Assange je dobio ukupno 24 priznanja i nagrada humanitarnih organizacija, te onih za slobodu govora, kao i novinarskih redakcija i organizacija. Zahtjev za njegovim oslobađanjem potpisale su desetine tisuća novinara, aktivista za ljudska prava i javnih osoba, među kojima su i oni iz Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Prosvjed podrške Julianu Assangeu u Parizu

Uhićen Julian Assange
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije