Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE NA TERORIZAM

Sud odlučuje jesu li neki dokazi protiv Franciškovića nezakoniti

Zagreb: Ispred suda u Ilici "pauk" odvozi automobil s plakatom podrške Franciškoviću
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
18.10.2022.
u 09:26

Protekle dvije sjednice optužnog vijeća pratila su i veća okupljanja Franciškovićevih pristaša koji su se okupljali pred zgradom skupa te skandirali njegove ime, tražeći da ga se pusti iz istražnog zatvora u kojem je od uhićenja.

Hoće li neki od dokaza protiv Marka Franciškovića biti izdvojeni kao nezakoniti, kao što to traži  obrana, trebalo bi se doznati  danas na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu.

Protekle dvije sjednice optužnog vijeća pratila su i veća okupljanja Franciškovićevih pristaša  koji su se okupljali pred zgradom skupa te skandirali njegove ime, tražeći da ga se pusti iz istražnog zatvora u kojem je od uhićenja. Tijekom takvog okupljanja prije mjesec dana, policija je uhitila  šest osoba jer su remetile javni red i mir, opirale se uhićenju, imale nož.... Kakvu god odluku sud donese, druga strana ima pravo žalbe, pa optužnica danas neće postati pravomoćna.

Podsjetite se: Produžen istražni zatvor Franciškoviću, njegovi sljedbenici prosvjeduju ispred suda

Osim Franciškovića, optuženi su i Franciškovićeva supruga Lana i Natko Kovačević, a  na zadnjem ročištu odbijen je zahtjev obrane da se Franciškoviću ukine istražni zatvor u kojem je od uhićenja. Franciškoviću je tako produljen istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od ponavljanje djela. Preostalih dvoje optuženika imaju mjere opreza kojima im je zabranjeno korištenje internetom, a Natku Kovačeviću je zabranjen i odlazak na prosvjede.

Francišković se tereti da je od 13. studenoga 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na prosvjedima protiv COVID-19. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Kovačević je pak optužen da je 28. studenog 2021. s Franciškovićem sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Franciškovića se tereti i da je djela za koja je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz Remetinca je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

VIDEO: Hit izjave Andreja Plenkovića: 'Je li alergija? Je li jugo?', 'Grintavac, Gargamel...', 'Ni psu, njegove cipele'

Komentara 1

GO
goran2hr
09:39 18.10.2022.

Da je Marko čudak - je. Da je terorista - nije. Ova država (HDZ) mirovinama je nagradila prave teroriste - martićevce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije