Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Određen istražni zatvor

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, hoće li biti izručen?

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/13
21.05.2019.
u 15:04

Tužiteljstvo tereti Braću Mamić, Zdravkova sina Marija, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića, Igora Krote te Nikkyja Arthura Vuksana da su oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Optužno vijeće na Županijskom sudu u Osijeku potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Mamiću je određen istražni zatvor i u drugom postupku. To otvara put ka njegovu izručenju iz BiH. Rok za žalbu na novi istražni zatvor za Mamića je tri dana, no žalba ne odgađa izvršenje – o žalbama će raspravljati Vrhovni sud, ali tek kada Zdravko Mamić bude iza rešetaka osječkog zatvora.

- Potvrđena je optužnica i određen istražni zatvor za Zdravka Mamića. Imamo pravo na žalbu protiv izuzeća pa ćemo se žaliti. Idemo dalje u borbu - kazala je odvjetnica Ksenija Vržina, Vuksanova braniteljica, te dodala:

- Ukinute su privremene mjere na protuzakonito blokiranu imovinu Marija Mamića. Žalili smo se ministru pravosuđa, a žalosno je da smo morali posegnuti za kranjim sredstvom protiv ponašanja sudaca optužnog vijeća. Da to nismo učinili ne bi bile ukinute privremene mjere. 

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je optužnica potvrđena.

- Zadovoljni smo nakon dvije godine borbe. Tražit ćemo Mamićevo izručenje iz BiH sukladno sa sporazumom kojeg je Hrvatska potpisala s tom zemljom. Očekujemo da ćemo ga uskoro vidjeti u Hrvatskoj - kazao je Mišković.

 

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima kako će se uskoro elektronskim putem odrediti raspravni sudac u ovome predmetu, a da bi u roku od dva mjeseca trebalo biti zakazano pripremno ročište.

Dodao je kako će se o izuzeću predsjednika Županijskog suda, što je danas tražila obrana, odlučivati naknadno, nakon što spis bude dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda, koji je nadležan za takvu odluku. Pojasnio je kako će Vrhovni sud odlučivati i o žalbi na određivanje istražnog zatvora Zdravku Mamiću, za što je rok tri dana, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena.

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom da je optuženik na području druge države, rekao je Rožac, dodavši da će nakon potvrđivanja takve odluke biti potrebno raspisati i tjeralicu.

Nije želio odgovoriti na pitanje kada bi se Zdravka Mamića moglo vidjeti u Hrvatskoj, ocjenivši kako je to hipotetsko pitanje te da to ovisi o primjeni Sporazuma o izručenju koji postoji između Hrvatske i BiH. 

- BiH bi ga mogla izručiti, ako se bude držala tog sporazuma - dodao je Rožac.

 

Komentirajući nakon ročišta određivanje drugog istražnog zatvora Zdravku Mamiću odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je kako se to "u povijesti ove države, od 1990. godine, još ni jednom nije dogodilo" jer od 1993. godine imamo jedinstven stav Vrhovnog suda, da nema procesnih pretpostavki za odlučivanje o drugom istražnom zatvoru protiv okrivljenika, dok je na snazi prva odluka o određivanju istražnog zatvora.

Od tada do danas imamo 20-tak odluka Vrhovnog suda, koje o tome govore, a Uskok je danas samo na tome inzistirao, iako sam ja očekivao da ćemo raspravljati o optužnici i našim prijedlozima, jer o istražnom zatvoru bi trebalo odlučivati izvanraspravno, a na optužno vijeće, pojasnio je Miljević.

Istaknuo je da je o zahtjevima za izuzećem samo djelomično odlučeno, jer je zamjenica predsjednika Županijskog suda odbila prijedlog za izuzećem članova optužnog vijeća, a o zahtjevu za izuzećem predsjednika suda još nije odlučeno.

Nisam još doživio da optužno vijeće nastavlja s radom i ne uručuje odluku, jer su branitelji tražili da im se uruči to rješenje o odbijanju izuzeća. Tome nije udovoljeno, iako su rekli da im to treba za podnošenje žalbe koja je zakonom propisana, ustvrdio je Miljević.

Zdravko Mamić
1/5

Inače, nitko od okrivljenih nije se pojavio jutros u Osijeku no to im ni nije dužnost, ali preduvjet za održavanje sjednice jest da su svi primili sudske pozive. 

- Prošlo je puno vremena od dizanja optužnice i zakazivanja prve sjednice optužnog vijeća. Zašto to dosad nije razmatrano postoji više razloga, ne samo opstrukcija obrane. A javnosti je nepoznato da je prilikom posljednje sjednice koja je odgođena, u spis predan moj podnesak gdje su konkretni prijedlozi - od neovlaštenog tužitelja, povrede kaznenog zakona, o neodlučivanju o stvarima u vezi nezakonitih dokaza prije svega za knjigovodstveno-financijskog vještaka što je uočio i Vrhovni sud... - kazao je uoči sjednice Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Prethodna sjednica Optužnog vijeća u ožujku je odgođena jer trojicu okrivljenika nisu primili pozive.

Na prethodnom ročištu 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo, jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebači Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu prijedlog odbio kao neosnovan.

Tužiteljstvo je taj potez  obrane tada ocijenilo manevrom usmjerenom ka odugovlačenju postupka, s obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. i da je prijedlog za istražni zatvor Zdravka Mamića podnesen u lipnju 2018..

Uz braću Mamić u drugoj su optužnici imena Zdravkova sina Marija, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića, Igora Krote te Nikkyja Arthura Vuksana. Tereti ih se da su u sklopu zločinačkog udruženja oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Komentara 85

DU
Deleted user
15:00 21.05.2019.

Jadni Dinamo. Stvarno je teško opljačkan. Evo nemaju ni za kruh.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:45 21.05.2019.

Mamic je spasio i obogatio Dinamo , sve je borba za kapital koji SDP pokusava preuzeti. Sve zapocinje Josipovic sa "Isusiti nogometnu "mocvaru, uspili su Jamiti Hajduk i pogledajte razliku. Maminjo Drzi se, Hrvati su uz Tebe!

MA
matti
15:42 21.05.2019.

E da nam je drzava poput dinama i repke koju je mamic stvorio. Srebro na sp i jednu od najjacih omladinskih skola. Naravno da to smeta mrziteljima svega hrvatskog. Javljaju se neki Josipovic, Jovanovic, Cvitan(,sto su oni i kakve oni oni veze imaju sa nogometom i uspjehom osim da ga žele uništiti i montiraju mu sudjenje? ) Koga su oni prodali za stotine milijune eura? Oni i njihova vlada su opljackali i zaduzila drzavu za 100ne milijardi eura i zive u ukradenim stanovima,a onaj smrad ih je stitio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije