Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske ceste odgovorne su za prometnu nesreću u kojoj je poginula žena

U lipnju 2015. godine Alen Grego podignuo je tužbu protiv Hrvatskih cesta tvrdeći da je za nesreću isključivo odgovorna tvrtka koja upravlja prometnicom i kao takva odgovorna je za njeno održavanje.
08. kolovoza 2019. u 09:36 1 komentara 803 prikaza
Prometna nesreća
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Općinski sud donio je odluku prema kojoj su Hrvatske ceste odgovorne za nastanak prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala vozačica Seata Cordobe i dužne su na ime neimovinske i imovinske štete platiti oko 281 tisuću kuna s kamatama te podmiriti tužitelju parnični trošak od više desetaka tisuća kuna.

ilustracija ZBOG KRAĐE Vrati li majka petero djece 540 kuna, ima šanse da ne ide u zatvor

Ključno mišljenje prometnog vještaka

Odluka je epilog parnice koja se vodila temeljem tužbe supruga 31-godišnje Jelene Grego iz Omišlja koja je smrtno stradala od posljedica prometne nesreće što se u kolovozu 2014. godine dogodila na krčkoj magistralnoj cesti, između Omišlja i krčkog mosta.

Pozivajući se na mišljenje prometnog vještaka, senjska ispostava crikveničkog suda dala je za pravo Alenu Gregi da je uzrok prometne nesreće stanje kolnika, situacija da su oborinske vode dovele do ''aquaplaninga'', da su zbog vodenog sloja gazne površine gume auta izgubile kontakt s kolnikom zbog čega je Jelena Grego izgubila nadzor nad autom pa joj se dogodio smrtonosni sudar s drugim vozilom.

policija | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija

U lipnju 2015. godine Alen Grego podignuo je tužbu protiv Hrvatskih cesta tvrdeći da je za nesreću isključivo odgovorna tvrtka koja upravlja prometnicom i kao takva odgovorna je za njeno održavanje. U tužbi se navodilo da se na dan nesreće na kritičnom mjestu na cesti nalazila velika lokva vode, nastala zbog kiše koja je padala noć prije.

Ilsutarcija/policija izgubio kontrolu Teška nesreća kod Slavonskog Broda: Sletio u kanal, pet osoba teško ozlijeđeno

Odgovorne temeljem Zakona o cestama

U tužbi je stajalo kako voda nije otekla u kanal jer je profil cijevi takav da ne može upiti sve oborinske vode kod obilnije kiše. Navedeno je i da je ograničenje brzine na mjestu događaja 90 km/h te da je prije ove nesreće postavljen prometni znak ''opasnost na cesti'' u oba smjera, ali je znak ograničenja brzine na 30 km/h postavljen samo prema sjeveru, dok je Jelena Grego vozila auto u suprotnom smjeru.

U tužbi se obrazlagalo kako su Hrvatske ceste odgovorne temeljem Zakona o cestama budući da nisu otklonile prepreku koja je ugrožavala sigurnost prometa na javnoj cesti niti je osigurale propisanom prometnom signalizacijom.

Suprug nesretno preminule Jelene Grego zatražio je 220 tisuća kuna na ime duševnih boli, a još oko 61 tisuću kuna za troškove vezane za pogreb, piše Novi list. 
 

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda