Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trojici pripadnika Armije BiH potvrđene presude za ratne zločine nad Hrvatima u Trusini

Odlukom prizivnog odjela Suda BiH su odbačene žalbe obrane i potvrđena prvostupanjska presuda kojom su Mensur Memić, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić proglašeni krivima
09. siječnja 2017. u 14:39 2 komentara 968 prikaza
Presuda
Foto: Flickr

Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostupanjsku presudu kojom su potvrđene osuđujuće presude trojici bivših časnika bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine proglašenim krivima za ratne zločine nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusina kod Konjica, pripopćeno je iz tog suda u Sarajevu.

Odlukom prizivnog odjela Suda BiH su odbačene žalbe obrane i potvrđena prvostupanjska presuda kojom su Mensur Memić i Nedžad Hodžić proglašeni krivim za ratni zločin protiv ratnih zatočenika a Nihad Bojadžić za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva te ratni zločin protiv ratnih zatočenika.

Sud je Memića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Hodžića na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina, a Bojadžić a na petnaest godina zatvora

Bojadžić je do uhićenja i podizanja optužnice bio djelatni časnik oružanih snaga BiH.

Postrojbe Armije BiH napale su Trusinu 16. travnja 1993. i nakon što su slomili otpor malobrojnih branitelja selo opustošile a prema navodima optužnice pri tom su ubijene najmanje 22 osobe hrvatske nacionalnosti. Četvorica su bili zarobljeni pripadnici HVO a osamnaest civili među kojima je bilo djece, žena i staraca.

Ranije su za lzočine u Trusini pravomoćno osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici postrojbe  “Zulfikar”. Džeko je osuđen na 13 godina zatvora dok je Handanović osuđena na pet i pol godina zatvora na temelju sporazuma o priznanju krivnje.

>> Optužnice protiv pripadnika Armije BiH koji su masakrirali Hrvate

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Antiflašist:

    Dakle kad pripadnici armije bih ubije Hrvate, onda bih tuziteljstvo optuzi 2-3 obicna vojnika i eventualno nekog nizeg casnika, kada pripadnici hvo-a ubiju Bosnjake, tuziteljstvo bih optuzi cijeli glavni stozer i sve generale Hvo koji postoje, tako funkcioniraju stvari u ... prikaži još! bih. Nazaslot Bosnjaci u bih se ubrzano radikaliziraju i samo je pitanje vremena kada ce poceti velika njasra. Svatko tko misli da su odustali od prodora na more zivi u bajci. Dolaze teska vremena.

  • stric15:

    ...znači ovaj zločin sa dogodio proje ahmića...