Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor predsjednika UHS-a:

Suci nisu nedodirljivi, upravo je suprotno!

Sudački čekić
Foto: DPA/PIXSELL
22.02.2014.
u 18:00

U završnom dijelu članka iznose se opasne teze koje zbog pravilnog informiranja čitatelja treba opovrgnuti, da one ne bi zaista ostale kao završna riječ. Teze su opasne jer su netočne i nestručne pa time opet kod javnosti stvaraju ozračje odbojnosti i nepovjerenja prema sucima. Evo i zašto!

Na kolumnu Ivanke Tome “Završna riječ” objavljenu 25. 1. 2014., s naslovom “Perković sve govori o sudstvu – ta je branša izborila neovisnost” primili smo odgovor predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Đure Sesse:

“U završnom dijelu članka iznose se opasne teze koje zbog pravilnog informiranja čitatelja treba opovrgnuti, da one ne bi zaista ostale kao završna riječ. Teze su opasne jer su netočne i nestručne pa time opet kod javnosti stvaraju ozračje odbojnosti i nepovjerenja prema sucima. Evo i zašto!

Sudstvo nije sustav koji je sam sebi dovoljan i kojem nitko ništa ne može (teza izrečena i na sjednici Sabora iz usta predsjednika Vlade). Naime, sudstvo i u svakoj državi postoji da bi se rješavali društveni konflikti koje ranije ostale institucije društva nisu mogle ili znale riješiti. Radi se o mirnom rješavanju koje u ime države čine samostalni i neovisni suci jer je jedno od temeljnih ljudskih prava pravo da svatko ima pravo da o njegovoj odgovornosti ili pravu odlučuje nepristran i samostalan sudac u sudu koji je ustanovljen zakonom.

Suci odgovaraju za svoj rad na više razina nego itko u Republici Hrvatskoj. Odgovaraju stegovno u postupcima koje može između ostalih pokretati i izvršna vlast (Ministar pravosuđa), o stegovnoj odgovornosti odlučuju između ostalih i dva saborska zastupnika (zakonodavna vlast), suci su i kazneno odgovorni (osobito sada nakon praktički potpunog ukidanja imuniteta), odgovaraju i za štetu koju namjerno počine svojim radom, a odgovaraju i za povrede Kodeksa sudačke etike.

Zato suci nisu nedodirljivi već upravo suprotno. Suci su svjesni svoje odgovornosti i važnosti koju imaju u razvoju demokratskog društva. I zato ne shvaćaju kritiku kao napad na svoju neovisnost (“na nož”), a reagiraju samo tada kada to ne radi nitko drugi, a trebao bi. Kada se s pozicije moći izravno ili manje izravno šalju poruke kako bi se u nekoj stvari trebalo odlučiti svi bi trebali štititi ustavnu poziciju sudbene vlasti jer samo suprotstavljajući se takvim naputcima i prijetnjama se može obraniti sudački autoritet u očima javnosti. Zato će UHS i dalje ukazivati na napade na sudbenu vlast jer javnosti ima pravo na neovisnog suca, dakle suca slobodnog od svih pritisaka i slobodnog od dojma da takvi pritisci postoje i djeluju.

U prilog ovom neka se svaki čitatelj upita bi li do kraja i potpuno vjerovao u pravičnost i samostalnost u odlučivanju, ako bi u njegovoj stvari, javno dok postupak pred sudom još traje, neki političar dao uputu kako bi u tom postupku trebalo odlučiti.” – zaključuje odgovor Đuro Sessa, predsjednik UHS-a.

Ključne riječi

Komentara 2

GS
gaja.senior
09:28 23.02.2014.

Koja blamaža SESE šzo je on sve radio na općinskom sudu u ZG, A zna se koliko košta presuda kakvu hoćeš, svaki ADVOKAT ima svoje suce i obratno koji se tajno sastaju oblokavaji i oprežderavaju,

BO
booloo
11:37 23.02.2014.

Suci nisu nedodirljivi, upravo je suprotno! ----------------------------------------------------------------- kome prodaje maglu ? u hrvatskoj suci su zaštičeni od odgovornosti poput svetih krava u indiji ili ličkih medvjeda. kad lički medvjed učini štetu kom odgovara ? ali onaj ko usmrti ličkog medvjedajeda zbog učinjene štete dobije kaznu. ili vuka. o odgovornosti sudaca odlučuju kolege. poznato je vrana vrani oči ne vadi. općinskim sucima treba uvesti barem 2 kaznena boda za svaki predmet vrače sa drugostupanjskog suda na ponovni postupak. 10 kaznenih tjekom godine 10% plaća manja za sljedeću godinu. Županijskim sucima 5 kaznenih bodova za predmet vračen sa revizije. za prtedmet vračen od strane Ustavnog suda 10 kaznenih bodova . 50-100 skupljenih kaznenih bodiva noga iz pravosuđa i državne službe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije