Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Perković sve govori o sudstvu – ta je branša izborila neovisnost

25.01.2014. u 12:00

Danas su suci neovisni. Za razliku od one devedesetih, današnja vlast im može mahati pištoljem na vodu

Čime je to ugrožena neovisnost pravosuđa o kojoj se proteklih desetak dana govorilo na sve strane? I kako je to “visoki izvor” iz Vlade natjerao sud da ne izruči bivšeg udbaša Josipa Perkovića Njemačkoj? Nikako! Niti je “visoki izvor” izjavom kako “hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone, i da je to državni udar s pištoljem na vodu!”, izrečenom u povodu prve odluke suda da se Perkovića isporuči Njemačkoj, izvršio pritisak na pravosuđe, niti je ono pod bilo kakvim utjecajem Vlade. Povike na “visoki izvor” koje su pljuštale iz pravosuđa prije su bile demonstracija nedodirljivosti sudbene vlasti, nego što je to zaštita neovisnosti.

Pravosuđe u današnjoj Hrvatskoj neovisnije je nego ikada u proteklih sedamdeset, osamdeset godina. A da je tako najbolje govori upravo odluka o Perkovićevu izručenju te osobno iskustvo suca Vrhovnog suda Marina Mrčele koji ju je amenovao. Mrčela je najprije sudjelovao u donošenju odluke kojom se utirao put za izručenje Perkovića, a potom odlučivao i o njemu samom.Iako se “visokom izvoru” to nimalo ne sviđa, Mrčeli, kao ni bilo kome drugome u sudstvu, nije pala dlaka s glave, niti će pasti.I to je u redu! Suci moraju znati da su zaštićeni i da im nitko ništa ne može bez obzira na to kakve će odluke donositi i koliko će one biti nepopularne kod vlasti. Ipak, nije tako davno kada su stvari bile potpuno drukčije. Najbolje to zna sudac Mrčela koji je istu ovakvu upornost i dosljednost kakvu je pokazao u slučaju Perković svojedobno plaćao karijerom.

Devedesetih je Mrčela bio sudac Općinskog suda u Zagrebu. Imao je petlje i oslobodio je Feral Tribune optužbe za klevetu predsjednika Tuđmana čiji su režim sustavno kritizirali i rugali se njegovu liku i djelu. I tada su suci na papiru bili neovisni, no Mrčela je platio ceh. Nakon Ferala nije mogao napredovati. DSV (čiji je sastav bio pod kontrolom tada vladajućeg HDZ-a) je preskakao Mrčelino ime na popisu zahtjeva za imenovanje u viši sud uz posprdne opaske da je mlad i “neka još peče zanat na općinskom sudu”.

Mediji su tada bili čvrsto na strani sudstva na koje je izvršna vlast činila snažan pritisak. Dnevno smo pisali i izvještavali javnost o tome da su suci potplaćeni, da rade u iznimno lošim materijalnim uvjetima, da su bez kompjutora, pa čak i bez Narodnih novina. Kampirali smo na sjednicama DSV-a i prokazivali svako imenovanje sudaca i tužitelja motivirano političkim i razlozima nepotizma. Mediji su, posebno devedesetih, zajedno sa sucima vodili bitku za njihovu neovisnost, kako materijalnu tako i neovisnost u donošenju odluka. Činili smo to iako se tek manji broj sudaca ponašao poput Mrčele. Većina je okretala glavu prema politici i imala naćuljene uši kako im ne bi štogod promaklo.

Zato jesu dobro čuli i razumjeli Milana Vukovića, predsjednika Vrhovnog suda od povjerenja režima, kada je ustvrdio da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin. Taj nam je stav došao na naplatu pri ulasku u EU, a repove rješavamo još i danas.Ništa drukčije nije bilo ni s pretvorbenom i privatizacijskom pljačkom koja, zahvaljujući radu pravosuđa u devedesetima, nikada neće biti sankcionirana. Srećom, ta su vremena iza nas.

Danas su suci vrlo pristojno plaćena branša, imenuju se sami, i to doživotno, sami odlučuju o napredovanjima te stegovnoj odgovornosti. Također si sami biraju predsjednike, a slobodni su i neovisni u donošenju odluka. Za razliku od režima iz devedesetih, aktualna vlast im može mahati pištoljem na vodu. Isto bi vrijedilo za aktualni HDZ kada bi sutra osvojio vlast.Iz najslabije karike u trodiobi vlasti, sudstvo se sustavno preoblikuje u sustav kojemu nitko ništa ne može i koji je sam sebi dovoljan. Pod krinkom borbe za neovisnost, suci su se izborili za nedodirljivost. Zato svaku kritiku dočekaju na nož i proglašavaju je napadom na svoju samostalnost.

Komentara 35

LE
LeonardS
13:25 25.01.2014.

Nemože se gospođo novinarko tako pisati na osnovu par predmeta koji su eksponirani, pa svi ovi natpisi da sudstvo nije korumpirano ne bi smjeli vidjeti tisak. A ja tvrdim da je sudstvo i odvjetnici jedni od najvećih korumpiranih zajednica, daj bože da čestita manjina povuće sa sobom ovu lošiju večinu. Inaće moje skromno mišljenje je da je tu odlučila mama Angela...

ST
story
13:43 25.01.2014.

gospođo ivanka ,mediji su naša rakrana i naj sramnija trenutno struka a o neovisnosti suda je još rano govoriti kada imamo "slučaj mustač" razne nedodirljive političare koji su debelo omastili brk državnim novcem .te besramnu zloupotrebu abolicije koju sprovode upravo suci a da ne govorimo o neprocesuiranju pojedinih veleizdajničkih djela a koja su to vi kao sposobna novinarka istražite i objavite......

CV
crna vrana
12:34 25.01.2014.

Ova vladajuća garnitura je pokušala izigrati EU uhidbeni nalog donošenjem sramotnog lex-Perković i pokušajem donošenja još sramotnijih ustavnih promjena, ali je zbog prijetnje sankcijama Bruxellesa popustila. Sada toj istoj Kukuriku vlasti kolumnistica piše panegirik njihovoj navodnoj demokratičnosti i vjerodostojnosti. BiloBilo bi smiješno da ovaj novinarski spin nije tragični dokaz koliko daleko može ići prorežimsko novinarstvo u opravdavanju antieuropskog čina ove Vlade, koja je svega nekoliko dana pred punopravno članstvo pokušala izigrati vlastiti Pristupni ugovor s EU, a čiju je ratifikaciju Hrvatska skupo platila famoznim ”junctionom prema otprtom morju” i sukcesijom duga LB u (slovenskim ucjenama iskamčenim) sporazumima sa Slovenijom. Najžalosnije je što novinarka misli da je u ovoj kolumni pretencioznog naziva -Završna riječ, uvjerljiva. Ma hajte molim vas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije