Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA DVOJE SUDACA

Suce Visokog prekršajnog suda biraju sad po natječaju iz 2016

Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
19.12.2019.
u 14:53

Čak 60 sudaca kandidira se za dva mjesta na Visokom prekršajnom sudu

Ponekad su doista čudni putevi pravosudni. Jer kako drugačije objasniti potragu za dvoje sudaca Visokog prekršajnog suda koja traje tri godine i devet mjeseci? Naime, iako je natječaj za dva suca Visokog prekršajnog suda objavljen u Narodnim novinama još 2. ožujka 2016. DSV će razgovor s kandidatima obaviti tek danas i sutra. Dakle, tri godine i devet mjeseci nakon što je natječaj raspisan!(?)

Čudna revnost

A da je interes sudaca za Visoki prekršajni sud povelik, svjedoči i to što se na natječaj javilo 60 kandidata. Sa svima njima razgovarat će se sljedeća dva dana, nakon čega će DSV objaviti tko je prošao na tri godine i devet mjeseci starom natječaju. U pravosudnim kuloarima priča se da je nagla revnost DSV-a pomalo čudna u predbožićno vrijeme, a isti izvori bruje i da su već poznata imena favorita među kojima bi se trebali izabrati novi suci Visokog prekršajnog suda. Iz kuloarskih priča, proizlazi da najviše izgleda da budu izabrane na Visoki prekršajni sud imaju Ivana Šurjak, predsjednica Odjela za gospodarstvene i ostale prekršaje Prekršajnog suda u Zagrebu, Josipa Svetina, sutkinja Prekršajnog suda u Zagrebu, te Ivančica Cvitanović, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Ima li u tim prognozama istine, znat će se kada DSV objavi rezultate natječaja.

U međuvremenu, iz DSV-a su objasnili i zašto je natječaj raspisan prije tri godine i devet mjeseci, dok se mjesta popunjavaju tek sada. Prvo kažu da se slobodna sudačka mjesta mogu popunjavati sukladno planu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta koji donosi Ministarstvo pravosuđa. Potvrđuju i da je oglas za imenovanje dvoje sudaca na Visokom prekršajnom sudu objavljen u Narodnim novinama 3. ožujka 2016. a potom pojašnjavaju i kako se odvija procedura imenovanja sudaca.

– Sukladno članku 55. Zakona o Državnom sudbenom vijeću kada sudac podnosi prijavu na oglas, Vijeće će od nadležnog sudačkog vijeća zatražiti ocjenu obnašanja sudačke dužnosti. Na temelju ukupnog broja bodova utvrđenog ocjenom obnašanja sudačke dužnosti i razgovora s kandidatima na kojem kandidat može ostvariti najviše 20 bodova, Vijeće sastavlja listu prvenstva kandidata te donosi odluku o imenovanju sudaca. DSV je 27. travnja 2016., zatražio ocjene o obnašanju sudačke dužnosti za kandidate koji su podnijeli prijavu na predmetni oglas. Ministarstvo pravosuđa je 14. lipnja 2016. izmijenilo plan popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta za 2013. i 2014. Naime, tada se odustalo od popunjavanja dvaju slobodnih sudačkih mjesta na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske. Nakon toga je Ministarstvo pravosuđa 28. ožujka 2017. ponovno izmijenilo plan popunjavanja za 2013. i 2014. Tada je odlučeno da se nastavi s postupkom imenovanja dvoje sudaca na Visoki prekršajni sud – objasnili su u DSV-u.

Požurnice predsjednice suda

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa zauzelo stav da se dva sudačka mjesta na Visokom prekršajnom sudu trebaju popuniti, nadležna sudačka vijeća trebala su dostaviti pravomoćne ocjene o obnašanju sudačke dužnosti, a u DSV-u kažu da su te ocjene dostavljene 15. siječnja 2018. Kako se do listopada 2018. ništa oko te problematike nije događalo, predsjednica Visokog prekršajnog suda 10. listopada 2018. i 11. rujna 2019. poslala je dopise u kojima je tražila da se požuri s postupkom imenovanja sudaca.

Iz DSV-a objašnjavaju i da zakonom nije propisan rok u kojem DSV treba poduzeti neke radnje, a dodatno objašnjavaju i da su se neki od kandidata žalili na ocjene nadležnih sudačkih vijeća, pa DSV nije mogao ništa raditi dok žalbe nisu riješene. I za kraj napominju da je ovaj saziv DSV-a počeo s radom 2. ožujka 2019. pa je “sukladno dinamici rada postupak imenovanja dva suca Visokog prekršajnog suda RH određen za 19. i 20. prosinca 2019.”

VIDEO Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu

Sud - sudac - sudnica
1/37

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije