Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milaković o uhićenjima u Negoslavcima:

'Stvara se atmosfera linča prema uhićenima i dovodi u pitanje pravednost postupanja prema njima'

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
08.10.2020.
u 21:25

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković kaže kako smo posljednje 3 godine suočeni s činjenicom da su brojni Srbi na istoku Hrvatske intenzivno pozivani ili privođeni na obavijesne razgovore od kojih neki od njih i više puta iako za to nisu dali povoda niti su imali ikakvih informacija te da se zbog toga stvorilo stanje zabrinutosti i straha kod lokalnog srpskog stanovništva

Povodom uhićenja u Negoslavcima, selu nedaleko od Vukovara, oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine.

- Posljednja privođenja i uhićenja Srba u Negoslavcima ne možemo sagledati kao proizvod savjesnog rada državnih institucija i zadovoljenje pravde jer da je to tako onda ne bi predmet istraživanja državnih tijela bili samo događaji za koje se optužuju Srbi, dok dugi niz godina u ladicama istih tih istražnih tijela stoje prijave za nestale ili ubijene vukovarske Srbe - rekao je Milaković.

Dodaje kako smo posljednje 3 godine suočeni s činjenicom da su brojni Srbi na istoku Hrvatske intenzivno pozivani ili privođeni na obavijesne razgovore od kojih neki od njih i više puta iako za to nisu dali povoda niti su imali ikakvih informacija te da se zbog toga stvorilo stanje zabrinutosti i straha kod lokalnog srpskog stanovništva. Tvrdi kako je jedna od posljedica tako stvorene nesigurnosti je i iseljavanje srpskog stanovništva.

Prema njegovim riječima u hrvatskom društvu, u kome se atmosfera netrpeljivosti gradila godinama, Srbi imaju ulogu kolektivnog i dežurnog krivca pa se postavlja pitanje pravednosti postupanja državnih tijela kada Srbi budu predmet njihovog postupanja.

- Tako se i sada u kontekstu najnovijih privođenja oživljavaju sjećanja na ratne strahote Vukovara čime se stvara atmosfera linča prema uhićenima i dovodi u pitanje pravednost postupanja prema njima. Iako je pravni postupak na samom početku te uhićeni imaju tek položaj osumnjičenika stječe se utisak da im je javnost već presudila. Mnogi postupci imaju karakter odmazde nad Srbima i hrvatska javnost nema apsolutno nikakvog senzibiliteta za diskriminiran položaj srpske zajednice u današnjem hrvatskom društvu. Niti SDSS-ova politika ustupaka, šutnje i zanemarivanja prava srpske zajednice nije dala apsolutno nikakav rezultat u promjeni odnosa prema Srbima - navodi Milaković.

Komentara 23

AP
ante_pustinjak
21:51 08.10.2020.

opet su počele kolati priče o "stravičnoj ugroženosti srba"! pa dokle ćete biti ugroženo, majko mila?!

NA
navijeke
21:59 08.10.2020.

Ono što Milaković "zaboravlja" pripomenuti je kako se radi o istražnim radnjama vezanim uz počinjenje ratnih zločina. Kakvu poruku on šalje govoreći to što govori?!

OR
Orilogorilo
22:10 08.10.2020.

Srbi u borovu su toliko ugrozeni da su opet njih 30ak istukli dva hrvata. Ne daj boze da bi vecernji nesto napisao o tome, kao zlocinu iz mrznje. To su djecje čarke samo. Jel tako fratre?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije