Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Ivan Penava: 'Preživjeli smo i puno teže periode nego što je ovaj'

Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
02.04.2020.
u 12:43

Penava je konferenciji za novinare progovorio i o mjerama koje je Grad Vukovar donio s ciljem pomoći građanima i poduzetnicima u vrijeme epidemije koronavirusa.

Poslije nekoliko dana šutnje za medije gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o turističkim podacima Grada tijekom 2019. godine.

- Nažalost, imamo dovoljno iskustva s kretanjem iz početka, ali unatoč svemu život neće stati. Preživjeli smo i puno teže periode nego što je ovaj pa ni tada život nije stao pa neće niti sada. Iznaći ćemo snage za ulaganje u svoj grad i ljude, rekao je Penava.

Na novinarsku konstataciju da se ne vidi svrha konferencije za novinare na ovu temu u vrijeme epidemije koronavirusa Penava je rekao kako je svrha izvijestiti građane što je gradska uprava radila i kakve je rezultate imala u prošloj godinu. Prema njegovim riječima da je nešto loše bilo u Vukovaru bi danas bio i CNN, a kada se prezentira nešto pozitivno onda se to dovodi u pitanje. Najavio je kako će kroz tjedan dana isto tako prezentirati i gospodarske rezultate koji su ostvareni u prošloj godini.

Kada je riječ o turizmu, Penava je rekao kako je Vukovar u 2019. godini ostvario rekordne rezultate u odnosu na godinu dana ranije i to u nekoliko kategorija. Tako je broj turističkih dolazaka povećan za 15,59%, dok je broj ostvarenih noćenja veći za 27,24% što je realiziralo i otvaranjem 9 novih smještajnih objekata. U Vukovaru posjetitelji mogu odsjesti u 40 smještajnih objekata s kapacitetom 984 kreveta. Bilježi se i porast pristajanja riječnih brodova pa je tako tijekom 2019. godine u Vukovar pristigao 351 kruzer s ukupno 49.114 putnika, što je 120 brodova više u odnosu na prethodnu godinu, odnosno porast od 51,9%.

I 2020. godina krenula je izvrsno tako da su u prva dva mjeseca zabilježeno povećanje broja dolazaka za 12%. Međutim, tada je došao ožujak mjesec i proglašenje pandemije koronavirusom tako da je samo u prošlom mjesecu zabilježen pad od 56%. Prema riječima Penave u mjesecima koji slijede očekuje se još drastičniji pad. Inače, tijekom 2020. godine bilo je najavljeno pristajanje 360 riječnih kruzera ali su do sada pristala samo dva poslije čega je sve stalo.  

Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini
1/3

Penava je konferenciji za novinare progovorio i o mjerama koje je Grad Vukovar donio s ciljem pomoći građanima i poduzetnicima u vrijeme epidemije koronavirusa. Podsjetio je kako je Vukovar bio prvi grad u Hrvatskoj koji je poduzetnike oslobodio plaćanja nekih troškova sve dok budu na snazi mjere koje je donio nacionalni stožer Civilne zaštite. Među tim mjerama je oslobađanje plaćanja komunalne naknade, troškova za najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada, zakupa javnih površina…Stalo se i s prisilnim naplatama potraživanja, uplaćena su sredstva za rad Socijalne samoposluge, a u isto vrijeme rad Pučke kuhinje niti u jednom trenutku nije prestajao.

- Još uvijek je rano govoriti o procjenama gubitaka ali samo na ime komunalne naknade u jednom mjesecu odrekli smo se oko 350.000 kuna. Precizne brojke imat ćemo kada budemo mogli podvući crtu. Kako god Grad Vukovar i dalje sagledava nove mjere pa ćemo tako ići s novom inicijativom prema Gradskom vijeću, najavio je Penava.

Dodao je kako se razmišlja o pokrivanju troškova režija domaćinstvima gdje su oba člana ostala bez posla ili onih samačkih u kojima je ta osoba ostala bez posla. Kako god ne planira se stati s gospodarskim mjerama od kojih će, kako je najavio Penava, neke ostati na snazi i kada donesene mjere nacionalnog stožera više ne budu na snazi.   

Komentara 1

BU
Bubalamala
12:49 02.04.2020.

Njemu je odzvonilo, položio je na krivog konja, neka ga sada Vaso tješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije