Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka iz EU:

Studija za Pelješki most mora biti solidna

tomislav tolušić
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
12.03.2016.
u 09:58

Tolušić: Hrvatska je zakomplicirala sve što je mogla s natječajima za fondove EU

– Mi smo kao država zakomplicirali sve što smo mogli u natječajima za fondove EU – rekao je jučer Tomislav Tolušić, novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU, tijekom svog prvog radnog posjeta Bruxellesu. Uz prethodnu Vladu koju Tolušić kritizira zbog lošeg rada, komplicirane natječajne procedure su, smatra, krive za slabo trošenje novca iz fondova EU.

Tona papira

– U financijskoj perspektivi 2007.-2013. imali smo na raspolaganju 1,29 milijardi eura, a dosad je povučeno samo 738 milijuna, oko 57 posto. U financijskoj perspektivi 2014.-2020. stoji nam na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a dosad smo potrošili 146 milijuna, oko 1,3 posto, što je na razini statističke pogreške. Ne mogu ne biti kritičan jer je to pokazatelj vrlo lošeg rada u prijašnjem sustavu – rekao je Tolušić nakon sastanka s europskom povjerenicom za regionalni razvoj Corinom Cretu.

Opći je dojam da se Milanovićeva Vlada fokusirala na trošenje novca najprije u prvoj omotnici 2007.-2013. jer se taj novac mora potrošiti do kraja ove godine pa je logično da je apsorpcija iz druge omotnice 2014.-2020. još vrlo niska. I Tolušić i njegov tim sada se moraju fokusirati na to da potroše još 500 milijuna eura iz omotnice 2007.-2013. jer ono što se do kraja ove godine ne isplati iz tog proračuna, propada. Da bi sve to ubrzao, ministar Tolušić odlučio je pojednostaviti procedure odabira projekata i dodjeljivanja novca iz fondova EU.

– Nama EU daje određene minimalne pragove, no mi smo na to dodali još tonu papira, izmislili 150 raznih drugih procedura, kao da želimo da se taj novac ne povuče. Naravno, nije tako. Ali korisnik koji želi taj novac povući stvarno misli da je to znanstvena fantastika – kaže Tolušić. Kao primjer navodi natječaj za financiranje projekata u poduzetništvu, koji je raspisan u travnju, a do danas je kroz njega povučeno 57 milijuna od ukupno 1,8 milijardi kuna.

– Nije problem u poduzetnicima. Projekata ima. Pa svaki se poduzetnik hoće modernizirati. Nije do njih, nego je do nas, do birokracije, jer su nam procedure u natječajima iznimno komplicirane, a potpuno bez razloga – objašnjava novi ministar.

Pri prvom susretu s europskom povjerenicom za fondove EU, ministar Tolušić spomenuo je i projekt Pelješkog mosta.

Političko pitanje

– Nadamo se krajem ljeta ili tijekom jeseni imati natječaj za radove, jedino što moramo dogovoriti s Komisijom je iznos sufinanciranja gradnje mosta. Može biti do 85 posto – rekao je Tolušić.

Povjerenica Cretu u zasebno danoj izjavi bila je opreznija oko Pelješkog mosta.

– Čekamo od hrvatskih vlasti da nam prezentiraju studiju izvodljivosti. Shvatila sam da će to biti do ljeta. Upozorila sam da studija izvodljivosti treba biti solidno napravljena, jednako tako i projekt. Komisija će to tada analizirati – rekla je Cretu i dodala da razumije da se radi o pitanju povezanosti hrvatskog teritorija.

– To je jedinstvena situacija u Europi da neka zemlja nije povezana. Ali mi ćemo to analizirati s tehničke strane. Politički, s moje strane jasno je da moramo pomoći Hrvatskoj – dodala je.•     

>> Butković: Pelješki most i drugi veliki infrastrukturni projekti se nastavljaju

Komentara 17

IC
iz.croatia@gmail.com
10:30 12.03.2016.

Nije problem jedne vlade da smo zakomplicirali natjecajne uvjete za dodjelu sredstava iz EU-fondova, nego problem lezi u tome sto nisu izvrsene reformske promjene funkcioniranja opce drzave i tome sukladno svih njenih institucija. Problem ove vlade je poznat zadnjih 20 godina, a proci ce mandat u pricanju i u nikakovim konkretnim akcijama. Nas kompletan sustav je kompliciran, ali samo iz razloga sto mi to zelimo da bude, jer su istim stvorene pretpostavke lopovluka, kradje i kriminala. Zasto ne usvojimo postojece sustave zapadnoevropskih zemalja koji funkcioniraju prfektno, ali mi zelimo stalno nesto svoje autenticno i komplicirano, mozda samo iz drugih razloga ali i ne onih iskrenih za dobrobit hrvatske drzave.

DU
Deleted user
11:55 12.03.2016.

Prestanite pametovati i počmite sa gradnjom!

DD
ddh
13:17 12.03.2016.

"Studija za Pelješki most mora biti solidna" i treba je tek napraviti. Koliko se sjecam, a sjecam se dobro, negdje prije godinu dana je prostak Milanovic sa njegovim Hajdas-Doncicem tvrdio, da je studija u izradi, da ce natjecaj za izvodjaca biti raspisan najkasnije u ranu jesen 2015-e i t.d. Grcic je na kritiku Majeticke, da Peljeski most uopce nije ná listi i da u brisselu nitko niti nezna, da taj most treba graditi, odgovarao u svojem stilu knjigovodje kako je sve to neistina, da je s EU skoro dogovoreno financiranje mosta, a zagorski teva Donci je trubio kak je sbve kao spremno za start i skoro za pocetak radova. Te nebuloze su onda prostacki mediji (mediji prostaka Milanovica) poput Jutela (HRT), Jutarnjeg, Indexa i raznih Spoljara i ostalih crvenih iz Vecernjaka prenosili kao istinu. A sad vidi vraga. Studija nije gotova odnosno nema je, Brüssel nema pojma da je dogovor po Grcicu o fimaciranju mosta vec postignut, i o finaciranju u Brüsselu nitko nije imao skoro pojma dok sad Tolusic nije pokrenuo to pitanje. Znaci lagali suprostak Milanovic, lagali su prostacka potrcala Doncic i knjigovodja Grcic, a lagali su i Milanovicevi mediji, lagali za MIlanovica, Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije