Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

Studija otkrila nove brojke: Stopa smrtnosti od covida mnogo je viša nego kod gripe

Županijska bolnica Čakovec gdje se liječe COVID-19 pacijenti
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
18.12.2020.
u 16:56

U proljeće je umrlo 16,9 posto hospitaliziranih zbog covida-19

Stopa smrtnosti među oboljelima od covida-19 u francuskim bolnicama tri puta je veća nego među oboljelima od gripe, stoji u rezultatima francuske studije.

U proljeće je umrlo 16,9 posto hospitaliziranih zbog covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, dok je tijekom zime 2018-19. umrlo 5,8 posto hospitaliziranih zbog gripe. No pacijenti sada možda imaju bolje liječenje u odnosu na početak pandemije.

"Naša studija pokazuje da je covid-19 mnogo ozbiljniji od gripe", rekla je u izjavi Catherine Quantin koja je vodila studiju Sveučilišne bolnice u Dijonu.

Quantin je istaknula da nalazi posebno uzbunjuju s obzirom da je sezona gripe 2018-19. bila najsmrtonosnija u posljednjih pet godina. Istraživanje je temeljeno na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata.

Znanstvenici su utvrdili i da veći postotak oboljelih od covdia-19 treba intenzivnu njegu. U prosjeku oni su ostajali i duže na odjelima intenzivne njege, prosječno 15 dana što je gotovo dvostruko duže nego u slučajevima gripe.

Također im je gotovo dvostruko češće trebao respirator. No u bolnicama je zbog covida završio mnogo manji udio djece u odnosu na epidemiju gripe.

Studija je utvrdila da je među hospitaliziranima zbog covida bilo 1,4 posto mlađih od 18 dok je ih je zbog gripe bilo 20 posto

Komentara 8

ST
stefj
17:47 18.12.2020.

TO je dosta teško usporediva studija radi načina na koji se tretira gripa. MOžda se donekle može uzeti u obzir trajanje hospitalizacije i možda je to usporedivo... Zašto nije usporedivo? Zato jer se kod gripe kao uzrok smrti navodi upala pluća, srčani udar ili nešto treće bez obzira što se ta bolest nastavila kao komplikacija gripe. Isto tako, za pacijente na palijativnoj skrbi u terminalnoj fazi bolesti također se ne piše gripa kao uzrok smrti... Ono što možemo usporediti jest mortalitet u sezoni gripe s mortalitetom u "sezoni" korone. I to je to... Negdje je razlika velika, a negdje je skoro i nema. Mene zanima kako je kod nas, a to ćemo vidjeti u siječnju kada se objave rezultati za zadnji kvartal ove godine... Prva 3 kvartala smrtonst je bila manja nego zadnjih godina, naročito 2015. ili 2017. godine...

MV
mv100
18:45 18.12.2020.

Samo dokaz koliko je sve namješteno, pogledajte francuski dokumentarni film hold up i znat ćete zašto je smrtnost tolika.. Zabranili su francuskim doktorima da liječe pacijente sa lijekom koji je bio učinkovit i natjerali ih da koriste lijekove koji su puno lošiji.. Isto se događa po cijelom svijetu zahvaljujući lobiju farmacije...

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:27 18.12.2020.

A zar nije 1000 ili 100 puta kako se tvrdilo na početku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije