Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči izvanredne sjednice

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Senatu poslao otvoreno pismo

filozofski
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
02.10.2016.
u 15:52

Navode i da je Odluka o poništavanju izbora dovela i Sveučilište u Zagrebu, kao i njegove pojedine sastavnice, do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela.

Raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta za Senat Sveučilišta u Zagrebu poslali su izjavu povodom izvanredne sjednice koja će se održati u ponedjeljak.

Apeliraju da razmotre posljedice "Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta te provođenju novih izbora, koju je Senat jednoglasno donio na redovnoj sjednici održanoj 13. rujna 2016".

- Kao prvo, navedena Odluka dovela je Filozofski fakultet do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela. Vrhovno tijelo odlučivanja, Fakultetsko vijeće, ovom je odlukom okrnjeno i njegov je sastav proglašen nelegalnim, što je u pitanje dovelo ne samo trenutno funkcioniranje Fakulteta, nego i sve odluke koje je Vijeće u ovome sastavu donijelo. Štetnost ove odluke za funkcioniranje Fakulteta bila je očita već na redovnoj sjednici Vijeća u rujnu, koja se, unatoč dekanovu pokušaju, nije održala u nelegalnom sastavu bez studentskih predstavnika. Posljedica toga jest da prije početka nove akademske godine nisu donesene odluke nužne za pravilno konstituiranje Vijeća u sljedećem sazivu, kao ni ostale odluke nužne za neometan početak akademske godine. Iako nam se čini jasnim da je namjera predlagatelja odluke o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću bila opstruirati postupak razrješenja dekana, koji je trebalo voditi to isto Vijeće, posljedice ove odluke su mnogo dalekosežnije. Štoviše, sežu čak preko granica Filozofskog fakulteta i utječu na funkcioniranje Sveučilišta u cjelini - stoji u priopćenju.

Navode i da je ta odluka dovela i Sveučilište u Zagrebu, kao i njegove pojedine sastavnice, do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela.

- Kao što se pokazalo, dosljedno provođenje zaključaka odluke o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta vodilo bi raspuštanju studentskih zborova i studentskih predstavnika na još desetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, što bi u pitanje dovelo i legalnost odluka koje su vijeća tih  sastavnica donijela. To bi posljedično moglo ugroziti legalnost sastava samog Senata jer upravo ta vijeća biraju članove Senata.

S obzirom na to da se rektor Boras nije pokazao spremnim preuzeti odgovornost za stanje u koje je doveden Filozofski fakultet, a očito i Sveučilište te u skladu sa svojom dužnošću osigurati pravilno funkcioniranje institucije kojom rukovodi, preostaje nam jedino osloniti se na osjećaj dužnosti i savjest vas, članica i članova Senata, koji također imate odgovornost brinuti o interesu ove institucije. Stoga apeliramo na vas da preuzmete tu odgovornost, opozovete ionako pravno spornu odluku o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću i ne dopustite da naše Sveučilište bude podređeno nečijim privatnim interesima - stoji u priopćenju.

>> Mogući nasljednici dekana Filozofskog fakulteta

>> Boras sazvao sjednicu na kojoj bi Senat trebao potvrditi da Previšić odlazi u mirovinu

Komentara 13

BA
bakulušić
16:14 02.10.2016.

"Jogurt-revolucija na Filozofskom fakultetu se nastavlja iako su se mnogi ponadali da će umirovljenje dekana Previšića stanje vratiti u normalu. Nema normale dok "revolucionari i plenumaši" ne ostvare zadane ciljeve i ne preuzmu vlast u potpunosti.

DU
Deleted user
16:39 02.10.2016.

Otvoreno pismo poslano vjerojatno iza 12 sati jer napušeni ljevičari do tada spavaju.

PO
pompa1
17:30 02.10.2016.

Studentski predstavnik je na Otvorenom rekao da oni zastupaju odluke "plenuma". Tu pišu o pravnim apsurdima a ne vide ništa apsurdno u tome da studenti u vijeću zastupaju odluke plenuma, iako u plenumu može sudjelovati bilo tko, čak i ako nije student FFZG.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije