Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studentima medicine pokazivali slike trupla Britt Lapthorne

Profesori s medicinskog fakulteta pojašnjavanju nam da studentima ne mogu pričati o zahvatima dok oni gledaju u prazan zid ili ploču
03. studenoga 2011. u 16:04 20 komentara 417 prikaza
britt
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Australski mediji, a i njihove vlasti podigli su popriličnu prašinu kada su doznali da su profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u sklopu nastave pokazali fotografije i rezultate obdukcije Britt Lapthorne, djevojke koja je stradala u Dubrovniku 2008. godine. Lapthorne je nestala poslije noćnog provoda, a njezino je tijelo nađeno u moru 18 dana kasnije.

Profesori s Medicinskog fakulteta objašnjavanju nam da studentima ne mogu pričati o zahvatima dok oni gledaju u prazan zid ili ploču. Najbolje se, a posebno kada je riječ o operacijama, uči vizualno. Često koriste primjere iz svoje prakse, no nikada ne navode identitet pacijenata ispod slike te uvijek preko lica pacijenta stave crnu vrpcu ili zamagle lice.

– Pa mi smo položili Hipokratovu zakletvu koja nas obvezuje da ničim ne ugrožavamo pacijenta, no studenti moraju učiti iz primjera u praksi – rekao je jedan od poznatih zagrebačkih kirurga koji je ujedno i profesor na Medicinskom fakultetu.

Dodao je i da, kada se studentima objašnjava povijest bolesti pacijenta, predavač mora navesti uzroke zbog kojih je do oboljenja došlo ili koji su ga prouzročili, no obično je riječ o tome da se objasni gdje je pacijent i u kojim uvjetima obolio.

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati upoznati su s ovim slučajem te kažu da je studentima tijekom redovite nastave bila prikazana samo lubanja koja je provela određeno vrijeme u moru bez navođenja imena preminule osobe. Dodali su da za materijale koje prikazuju studentima tijekom redovne nastave ne trebaju nikakva posebna dopuštenja zato što se tijekom predavanja ni u jednom slučaju ne navodi ime osobe o kojoj je riječ.

Također kažu da se studenti na početku studija upoznaju s time da to što se koristi tijekom predavanja ostaje samo u predavaonicama. Na koji način je ova informacija došla do obitelji pokojne djevojke, kažu, nisu upoznati.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Felicijen:

    Čija dakle trupla studenti medicine smiju gledati a čija ne ?

  • ufrm:

    @Felicijen A zasto studenti medicine nebi naprimjer uzeli truplo tvojih bliznjih za \"gledanje\"? Kako sto vidis u civiliziranom svijetu postoje pravila i zakoni, u ovom slucaju obitelj preminule nije odobrila \"gledanje: trupla.

  • mikrogrizzly:

    Slike poluraspadnutog tijela su stravične - doduše jesu, nema dvojbe - ali još je gora svakodnevna rutina na Zavodu za sudsku medicinu ili obližnjem Zavodu za patologiju kad dopreme netom preminule iz raznoraznih udesa ili s bolničkih odjela pa ih ... prikaži još! rastavljaju na proste faktore, s nehajem kao što romske brigade rastavljaju bijelu tehniku kad se odlaže krupni otpad. Dakle, to je još puno gore jer imate pred sobom truplo staro desetak sati kojeg iskasape nalik postupku s životinjama u klaonicama, s jedinom razlikom što se ovdje ne reže po udovima. Mrtvaca rastvore prvim rezom od podbradka do stidne kosti i onda pola sata vade sve organe, dok ne naprave bukvalno kanu od pokojnika. Onda slijedi otvaranje lubanje i šnitanje mozga pa se naposljetku to sve skupa ubaci u utrobu pokojnika i onda ga se zašije paketnom špagom. Studenti nerijetko padnu u nesvijest! Ili više ne jedu meso mjesecima nakon tih scena...