Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subvencioniran prijevoz studenata

Studenti i ove akademske godine imaju besplatan prijevoz vlakom, u najavi ista pogodnost i za umirovljenike

Potpisivanje ugovora
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
1/4
16.10.2023.
u 16:20

Ugovor za narednu godinu potpisali su župan Vukovarsko - srijemske županije Damir dekanić i predsjkednik Uprave HŽ putnički prijevoz Željko Ukić

Vukovarsko – srijemska županija nastavlja s projektima i aktivnostima kako olakšati i tako poboljšati život građanima na prostoru najistočnije hrvatske županije. Jedan od takvih projekata je i pilot projekt povoljnijeg prijevoza redovitih studenata pokrenut 2022. godine koji se nastavlja i dalje. Ugovor s Upravom HŽ Putnički prijevoz danas je potpisao i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je rekao kako će od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. godine, odnosno do utroška sredstava, Županija u cijelom iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za navedenu mjeru osigurano je 155 tisuća eura, a  koristi ju gotovo dvije tisuće studenata na području županije.

-Prije svega zahvaljujem Upravi HŽ Putničkog prijevoza na čiju smo inicijativu prije nekoliko godina krenuli s ovim projektom koji se pokazao vrlo dobar jer učenici i studenti rado koriste prijevoz vlakom. U budućnosti želimo da se on ubrza, da bude komforniji, da je bolja dostupnost, a zajedničkim snagama radimo na boljitku svih tih čimbenika. Na prijevozu učenika i studenata ne završavaju naše ambicije i programi. Prije samog potpisivanja, razgovarali smo i o potencijalnom prijevozu umirovljenika koji trenutno imaju pravo na 50% popusta. Županija će u okviru svojih mogućnosti predložiti model prema kojem će i oni imati besplatan prijevoz - rekao je Dekanić.

Pojasnio je kako redoviti studenti pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s profilom „Student Vukovarsko-srijemske županije“. Studenti koji imaju izrađenu pametnu karticu moraju izraditi profil „Student Vukovarsko-srijemske županije“ te na blagajnama željezničkog kolodvora Vinkovci predati Zahtjev za izradu/dodjelu profila, priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2023/2024. te predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije. S druge strane, studenti koji nemaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza prvo ju  moraju izraditi te tek nakon toga predati svu potrebnu dokumentaciju na blagajnama željezničkog kolodvora.   

VEZANI ČLANCI: 

- Zadovoljstvo mi je potpisati još jedan ugovor s Vukovarsko-srijemskom županijom, četvrti po redu. Moram reći da je ovo županija koja ima najveći broj studenata što se tiče poticaja prijevoza, oko dvije tisuće registriranih studenata. Uz obnovu pruga, obnovu i modernizaciju voznog parka ovo je treći korak koji provodimo s resornim ministarstvom i uz podršku Vlade kako bi privukli putnike i povećali broj putovanja - rekao je predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić.

Dodao je kako brojke potvrđuju da navedene mjere pozitivno utječu na revitalizaciju željezničkog prijevoza. Naime, HŽ Putnički prijevoz na području Vukovarsko-srijemske županije do 1. rujna 2023 prevezao je oko 665 tisuća putnika, što je 23% više u odnosu na cijelu 2022. godinu.

Komentara 1

VJ
Veli Jože
16:11 19.10.2023.

Samo se nadamo da vlak neće voziti 60km na sat,što im je sada prosječna brzina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije