Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studij enogastronomije

Studenti će naučiti kreirati jelovnike, kuhati i primati goste

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 21:24

Upisna kvota novog studija u prvoj je godini reducirana na 30 redovitih studenata

Veleučilište u Požegi od iduće će nastavne godine imati i studij enogastronomije, jedinstven u Hrvatskoj. Prvi je to studij iz područja biotehničkih znanosti usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Na Veleučilištu ističu kako se današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije prepustiti slučaju i kako se sve više nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području. U Hrvatskoj sada postoje tri državna studija gastronomije, ali ovo je jedini studij enogastronomije, što znači da je u njega u znatnoj mjeri uključeno i vino. No ključna razlika je u tome što je riječ o jedinom STEM studiju.

Manje marketinških kolegija

– Za razliku od druga dva studija koja su dominantno ekonomska i u kojima dominiraju marketing i komunikacija, kod nas je 70 posto prehrambenih kulinarskih kolegija, a samo 30 posto marketinških i menadžerskih – objašnjava doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta.

Iako je upisna kvota u prvoj godini reducirana na 30 redovitih studenata koji će studirati na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Požegi zbog specifičnosti studija očekuju polaznike iz svih potencijalno turističkih krajeva Hrvatske. Manji broj studenata pogodan je jer kulinarstvo podrazumijeva stručnu praksu s kuharom, za što je idealan rad u manjim grupama, ali programskim sadržajem obuhvaćen je niz kolegija povezanih s autohtonim jelima svih hrvatskih krajeva, od Dalmacije i Istre do Slavonije.

– Držimo kako je ovakav studij u Požegi potreban iz dva razloga. Prvi su resursi koje imamo u okruženju, a drugi potrebe tržišta rada. Mi smo anketirali gospodarstvenike, vlasnike hotela, restorana i OPG-ova na Jadranu i na kontinentu i više od 70 posto izjasnilo se kako im trebaju upravo ovakvi menadžeri hrane i pića, voditelji restorana i hotela, dakle osobe koje će znati kreirati jelovnike i upravljati prijemom gostiju, a istovremeno znati proizvesti hranu. Dakle, to nudi kombinaciju jednog i drugog zanimanja, i prodajnog i proizvodnog, što nije slučaj kod drugih studija koji se većinom baziraju samo na prodaji – ističe Andrlić.

Više funkcija u jednoj osobi

Završetkom ovog studija studenti će steći zvanje stručnog prvostupnika i inženjera prehrambene tehnologije, smjer enogastronomije, što je inovacija u odnosu na druge slične fakultete na kojima su oni bili prvostupnici ekonomije.

Potencijalni poslodavci bit će im svi gospodarski subjekti koji se primarno bave turizmom, odnosno proizvodnjom hrane s jedne i turističkim ugostiteljstvom s druge strane. Sa studentima koji završe studij enogastronomije u Požegi oni će obje te funkcije dobiti u jednoj osobi.

 

Ne reciklira se dovoljno: Zagreb će platiti 8,8 milijuna kuna kazne zbog otpada!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije