Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINA

Stručnjakinja: Kontaminacija minama je golema, ovdje možete vidjeti sve čega se sjetite

Ukrainian National guard demining team Battalion Dnipro 1 clears mine fields in Donetsk region of Ukraine
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
1/3
29.01.2023.
u 14:02

U Ukrajini je postavljen širok spektar mina, uključujući i neke koje nikada nisu viđene u borbi

Nakon godina krvavih sukoba, ukrajinski krajolik pun je ožiljaka i izrešetan minama, što predstavlja smrtonosnu prijetnju civilima koja će trajati dugo nakon što rat završi. Prema jednoj procjeni, 40 posto Ukrajine zagađeno je minama, što bi ju činilo najminiranijom zemljom na svijetu.

Novooslobođeni gradovi mogu ostati opasni dugo nakon što ih napuste posljednje ruske snage, saznali su ukrajinski branitelji koji otkrivaju spojne žice i zamke, kao i protutenkovske eksplozive spremne za detonaciju. "Kontaminacija je golema", kaže Katerina Templeton iz Savjetodavne skupine za mine (MAG) za Sky News. "Nije čak ni usporedivo, rekla bih, sa Sirijom ili Afganistanom. Stvarno je golema" dodaje.

Međunarodno pravo zabranjuje i ograničava uporabu raznih mina, posebice onih namijenjenih za ljude. Human Rights Watch optužio je ruske snage za korištenje zabranjenih protupješačkih mina u istočnoj regiji Harkova.

U Ukrajini je postavljen širok spektar mina, uključujući i neke koje nikada nisu viđene u borbi. Templeton je nabrojala protutenkovske mine, protupješačke mine i zamke. "Vidjet ćete puno neeksplodiranih ubojitih sredstava, vidjet ćete kazetnu municiju... Sve čega se sjetite vidjet ćete u Ukrajini" zaključila je.

Ogroman porast žrtava povezanih s minama od invazije u veljači 2022

Neke nagazne mine u Ukrajini datiraju prije veljače 2022., a snage koje podržava Rusija u Donjecku i Lugansku koristile su razne naprave 2014. i 2015. te sporadično u narednim godinama, navodi Human Rights Watch. U najnovijem slučaju, ruska je vojska u povlačenju iz okupiranih gradova postavila brojne eksplozivne zamke namijenjene civilima. Prema MAG-u, u šest godina između 2014. i 2020. u Ukrajini je bilo 1.190 žrtava mina. Između 24. veljače 2022. i 10. siječnja 2023. - manje od jedne godine - bilo je 611 poznatih žrtava mina.

Osim što izravno uzrokuju ozljede i smrt, mine mogu dijelove zemlje učiniti nedostupnima ili opasnijima. Poljoprivredna proizvodnja je navodno pogođena korištenjem mina u poljima i na seoskim stazama i cestama.

Poslijeratno čišćenje će trajati godinama

Templeton kaže da se MAG ne usredotočuje na istragu toga koja strana postavlja mine, već pokušava osigurati da se ne koriste zabranjene protupješačke mine i traži mogućnosti za čišćenje kontaminirane zemlje kako bi ljudi mogli živjeti sigurnije. Organizacija je poslala tim u travnju 2022. i započela suradnju s lokalnim partnerima. Ukrajinci će biti obučeni kako čistiti minirana područja, pod nadzorom stručnjaka iz MAG-a.

No budući da sukob u nekim područjima traje već gotovo desetljeće, bit će to mukotrpan i smrtonosan proces. Mnogo će godina proći prije nego se dekontaminira svaki pedalj ukrajinskog tla.

VIDEO Motociklist poginuo u sudaru s automobilom kod mjesta Pisak

Ključne riječi

Komentara 5

GO
goran2hr
18:58 29.01.2023.

Članak je intoniran tako kao da te mine postavljaju samo - Rusi?! Među ostalim besmislicama koje je RH potpisala, nalazi se i zabrana korištenje (skladištenja) protupješačkih mina. Defanzivnog oružja koje je u DR (između ostalog) - spasilo Hrvatsku. Iste te mine nije zabranio SAD - koji ih i danas koristi. Oni mogu?! Mine bi trebale imati u sebi (obavezno) metalnu pločicu, kako bi se lako otkrile detektorom, te kemijski uređaj koji bi ih nakon određenog vremena onesposobio (hrvatski patent). RH je valjda svjetski primjer kako ne treba rješavati problem zaostalih mina. Umjesto da je u HV-u i MUP-u ostavljen dovoljan broj stručnih vojnika - pirotehničara, koji bi odradili razminiranje, bili motivirani to što prije odraditi, a onda mirno u vojarnama obučavati ročnike i čekati mirovinu, to je pretvoreno u posao za privatna poduzeća. A time je u formulu, prvo ubačen profit vlasnika, a drugo, činjenica da kada se očisti zadnja mina, vlasnici mogu zatvoriti poduzeće, a radnicima slijedi otkaz. Posljedično, motivacija je sada, što više to naplatiti i što više odugovlačiti, a posao završiti po mogućnosti - nikada. Kao djecu, sedamdesetih godina (30 godina nakon rata), učili su nas kako postoji mogućnost da se naiđe na nešto opasno, pa onda ne dirati i zvati miliciju... Ali priča o "miniranim područjima" - bila je davno zaboravljen (riješen) problem.

RE
realist01
18:00 29.01.2023.

Takva krasna plodna zemlja ovako zatrovana. Jadno i žalosno. Nemam komentara i nema svrhe komentirati.

TE
Templo
06:30 30.01.2023.

Ogromna, a ne golema, golemo je rijec u rijecniku Srba iz BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije