Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMAŽU RUSIJI

Zelenski uveo sankcije za Raiffeisen i UniCredit

FILE PHOTO: Ukraine's President Zelensky speaks with German Chancellor Scholz via phone line in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/2
29.01.2023.
u 11:45

Banci se zamjera što je ponudila moratorij na otplatu kredita ruskim vojnicima, no banka odgovara da po zakonu središnje ruske banke nemaju izbora već to učiniti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije protiv leasing podružnica velikih banaka Raiffeisen i UniCredit u Rusiji. U dekretu koji je ovaj vikend potpisao Zelenski pogođene su 182 tvrtke i tri osobe, kojima će zaplijeniti svu raspoloživu imovinu u Ukrajini. Austrijski mediji navode da je austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) dugo kritizirana zbog svog angažmana u Rusiji. RBI i UniCredit Austria najveće su banke u Austriji nakon Erste Grupe.

Mnoge zapadne kompanije povukle su se iz Rusije, uključujući francusku banku BNP Paribas. RBI također ispituje sve strateške opcije za budućnost Raiffeisenbank Rusija, uključujući pažljivo vođen izlazak, ali ne zna se kad bi to bilo. Objavljen je i popis pojedinaca i tvrtki koji u budućnosti mogu očekivati ukrajinske sankcije, a na tom su potpisu šefovi RBA koji je također aktivan u Ukrajini, ovdje pod imenom Raiffeisen Bank Joint Stock Company.

U Rusiji je podružnica RBI-a imala ukupnu imovinu od oko 18 milijardi eura i 2,3 milijuna klijenata na kraju 2021. godine. Banci se zamjera što je ponudila moratorij na otplatu kredita ruskim vojnicima, no banka odgovara da po zakonu središnje ruske banke nemaju izbora već to učiniti.

- Kao i sve ruske banke, Raiffeisenbank Rusija je zakonski obvezna ponuditi moratorij na kredit mobiliziranim vojnicima. Moratorij se može odobriti za vrijeme trajanja službe pogođenih, u nekim slučajevima i za njihove obitelji, a može trajati do kraja 2023. godine, prenosi Der Standard. Prodaju podružnice IRB-a morao bi odobriti ruski predsjednik Vladimir Putin - što bi Austrijancima vjerojatno ozbiljno ograničilo slobodu pri izboru kupca, a prije svega prihoda.

VIDEO Predsjednik odbora Dume o Milanoviću

Komentara 4

MI
Mikis
15:13 29.01.2023.

bansteri se u ukrajini prave mutavi da kao moraju u rusiji zaustavit kamate i naplate po direkciji sredisnje ruske banke jer su eto vjerovnici u nemogucnosti da poacaju svoje obveze jer su zauzeti pljackanjem, rusenjem i ubijanjem u "inozemstvu" ukrajini. pa jel mozemo mi dobiti takav depeš nasim raiffaisen i unikredito od strane hnb pa da i mi imamo zamrznuto placanje kredita i kamatnih stopa i dugova dok je eto borba gradana za kruh nas svakdasnji u krizi ...

Avatar superadresa
superadresa
21:46 29.01.2023.

Mali zeleni ti si kriv. Zaveli ste narod

DU
Deleted user
20:12 29.01.2023.

Zelenski uveo sankcije. Može li smješnije ? Jadni pogubljeni lik, koji niti ne zna tko je i što. Potrčko Amerike i u svemu nakrcao se lovom koju da će teško stići potrošiti, jer će skoro ostati bez glave. Presmiješno dada nije jadno i to za čitav svijet. Jedina šansa je da dođe Trump i tome ludilu stane na kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije