Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID POTVRDE

Stručnjak za radno pravo: Razlog za nedolazak na posao jer ti poslodavac to brani nije jasna situacija

Rijeka: Pregled covid potvrda ispred javnih ustanova
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
17.11.2021.
u 07:51

Predsjednik države Zoran Milanović kazao je da će u Uredu predsjednika “po svom”. Prof. Gordan Lauc svojom je objavom na Facebooku odlučio doliti ulje na vatru praktički pozvavši na prosvjede.

Iako je većina u utorak imala COVID potvrde i nalaze testova, u mnogim državnim ili lokalnim i javnim službama bilo je onih koji nisu htjeli ni pokazati COVID potvrde ni testirati se. Manjih scena i prosvjeda bilo je na sve strane.

I Bulj po svom

Pravosudni policajci pred Remetincem oglušili su se o mjeru. Četiri nastavnice u školi u Kaštel Lukšiću oglušile su se o mjere, ušle u školu i održale nastavu ne pokazavši ni potvrdu ni nalaz testa, a pred školom je prosvjedovalo nekoliko roditelja, zaposlenika i mjesni svećenik. Ravnateljica splitske gimnazije fizički je spriječila ulaz u školu netestiranom nastavniku s kojim je bilo još osam zaposlenika škole. Zapisničarka sinjskog suda udaljena je nakon što nije pokazala COVID potvrdu, a potom je došla u pratnji sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je i prije ignorirao epidemiološke mjere.

Predsjednik države Zoran Milanović kazao je da će u Uredu predsjednika “po svom”. Prof. Gordan Lauc svojom je objavom na Facebooku odlučio doliti ulje na vatru praktički pozvavši na prosvjede, nakon čega je ministar Beroš najavio kako će mu se Vlada najvjerojatnije zahvaliti na njegovu doprinosu u radu Znanstvenog savjeta.

VIDEO: Od utorka su obvezne COVID potvrde: Tko ih mora imati, a tko ne, gdje vam sve trebaju...

Oni koji se nisu cijepili ili preboljeli, odnosno nisu htjeli pokazati svoje COVID potvrde, a nisu se htjeli ni testirati, nisu mogli na svoja radna mjesta, a ne jednom su upozoreni: tri dana nedolaska na posao za sobom povlači izvanredni otkaz. Otkazi su već dani zbog istog razloga u socijalnoj skrbi i zdravstvu. Ova je situacija donekle drukčija jer, dok npr. medicinska sestra izravno može ugroziti ranjivog pacijenta, ložač u školi nije toliko opasan izvor zaraze, razmišljaju naglas pravni stručnjaci.

– Nisam siguran. Nemam apsolutan stav jer u ovoj situaciji poslodavac daje otkaz zbog vlastitog postupanja, a ne zato što zaposlenik nije htio obaviti svoj posao. Razlog za nedolazak na posao jer ti poslodavac to brani nije jasna situacija i stoga imam izvjesne dileme. Možda se moglo uvesti suspenziju ili je trebalo ovo urediti posebnim zakonom koji će nametnuti obaveze postupanja i poslodavcima i radnicima. Sudovi će o ovome odlučivati u budućnosti i sve je moguće – rekao nam je Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo.

A testiranjem je u ponedjeljak potvrđeno gotovo 900 pozitivnih osoba. Od ukupno 37.682 evidentiranih antigenskih testiranja, čak 892 je bilo pozitivno kod osoba bez znakova bolesti COVID-19. Struka procjenjuje da bi tih 900 osoba zarazilo neposredno gotovo 2000 drugih ljudi, a indirektno kudikamo više jer jedan zaraženi delta-varijantom može zaraziti pet osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest.

– Na sreću, više od 60% odraslog stanovništva je cijepljeno, a dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje dvije osobe, što bi značilo da smo spriječili zarazu 1784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa, odnosno izolacije – pojasnio je Krunoslav Capak.

Brzi testovi detektiraju osobe koje imaju višu koncentraciju virusa i time su efikasni širitelji zaraze zbog čega je važno na vrijeme ih izolirati iz radne okoline. Ponovna testiranja osiguravaju da i oni koji su kod jednog testiranja lažno negativni, kod sljedećeg testiranja ipak zaprime pozitivan rezultat, poručuju iz Stožera. Znanstveni dokazi jasno potvrđuju da cijepljene osobe imaju znatno manju koncentraciju virusa u sluznici nosa te time znatno rjeđe mogu širiti zarazu nego necijepljeni, razviti teže oblike bolesti te preminuti. I cijepljeni i necijepljeni jednako se moraju pridržavati epidemioloških mjera – nositi masku, prati ruke i držati fizički razmak.

Vrijeme i trošak

– Nažalost, u 21. stoljeću postoje ljudi koji ne vjeruju znanosti, već glasinama. Zbog njih moramo prilagođavati sustav, ljudske i materijalne resurse te odvojiti dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti pacijentima kojima je to nužno. Cilj nam je smanjiti opterećenje bolničkog sustava kako bismo zadržali što veći opseg zdravstvenih usluga i dostupnost zdravstvene zaštite ne-COVID bolesnicima. Ponovno apeliram na sve necijepljene. Cijepite se! – poručuje Vili Beroš. 

VIDEO: Uoči uvođenja COVID potvrda na testiranju otkriveno 900 zaraza: "Spriječili smo veliku štetu u jednom danu"

Komentara 76

GR
Grgazg
08:04 17.11.2021.

Napravite test cijepljenima. Uzmite 40000 cijepljenih inpravite im test. Siguran sam da brojka zaraženih neće biti niti malo manja. Može biti jedino veća. Ajde. Napravite to. Ako brojka bude manja, idem se odmah cijepiti. Odmah.

KR
krm2001
08:49 17.11.2021.

Oduzimanje ustavom zajamčenih ljudskih prava isto spada u civilizacijski doseg.

DU
Deleted user
08:13 17.11.2021.

Stožer je političko a ne stručno tijelo, u stožeru sjede članovi HDZ-a a ne članovi iz neke znanstvene zajednice i stoga su nam upravo rezultati takvi. To ti je kao da ginekolog ide popravljati zube i okolo, oboje su doktori ali za totalno različita područja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije