Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjerojatan slučaj bolesti

Test ispao negativan ili nije odrađen, no osoba prijavljena kao COVID-19 pozitivna: Evo o čemu je riječ

testiranje na koronavirus
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
16.11.2021.
u 18:12

Osoba s vjerojatnom bolešću tretira se jednako kao laboratorijski potvrđeni pacijent, odnosno izolira se te se bliski kontakti obrade

Test na koronavirus ispao je negativan ili uopće nije odrađen, no liječnik utvrđuje da je osoba preboljela COVID-19. Riječ je, kako pojašnjava HZJZ, o vjerojatnom slučaju bolesti COVID-19 kojeg određuje liječnik na temelju anamneze i kliničkih simptoma.

- Vjerojatan slučaj bolesti COVID-19 je kada osoba ima kliničke simptome kompatibilne s bolešću i pozitivnu epidemiološku anamnezu (ostvarila bliski kontakt sa zaraznim bolesnikom), a nema laboratorijsku potvrdu bolesti (pozitivan PCR ili BAT nalaz brisa) jer nije rađen bris ili je bris urađen kasno u tijeku bolesti pa ispao negativan te izabrani liječnik smatra da je ta osoba imala COVID-19 - pojašnjava HZJZ. 

Liječnik, najčešće obiteljske medicine, može osobu prijaviti kao oboljelu od COVID-19 ukoliko to smatra temeljem anamneze i kliničkih simptoma. U tom se slučaju bolest klasificira kao vjerojatna, a ne kao potvrđena.

Osoba s vjerojatnom bolešću tretira se jednako kao laboratorijski potvrđeni pacijent, odnosno izolira se te se bliski kontakti obrade. Također, osobe kojima liječnik utvrdi da vjerojatno imaju COVID-19, mogu dobiti potvrdu o preboljenju

- Građani koji nisu u vrijeme nakon jasno definiranog bliskog kontakta razvili simptome kompatibilne s bolešću COVID-19, ne mogu samo na temelju nekadašnjeg bliskog kontakta s bolesnikom tražiti od izabranog liječnika potvrdu da su preboljeli COVID-19 kao vjerojatan slučaj. Potvrdu o preboljenju kao vjerojatan slučaj mogu dobiti oni građani kojima je njihov liječnik u vrijeme simptoma bolesti, i to tijekom samoizolacije zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom, utvrdio da vjerojatno imaju COVID-19, odredio im izolaciju, obradio njihove bliske kontakte i prijavio ih u registar zaraznih bolesti kao oboljele od COVID-19 - dodaje se iz HZJZ-a.

VIDEO Od danas su obvezne COVID potvrde: Tko ih mora imati, a tko ne, gdje vam sve trebaju...

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:01 16.11.2021.

Bit će lažnih potvrda više nego branitelja :-) :-) :-) .-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije