Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stručnjak o operaciji spašavanja: To je kao da tražite iglu u plastu sijena

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ističu kako je lokacija objekta proslijeđena francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, a iz njihove su baze najbliže brodove usmjerili prema objektu.
09. listopada 2019. u 22:30 4 komentara 4221 prikaza
Bourbon Rhode
Foto: Bourbon Offshore
Pogledajte galeriju 1/7

Tračak nade da ćemo uskoro čuti dobre vijesti o pronalasku nestalih pomoraca usred Atlantika osvanuo je danas kada su se brodovi uključeni u potragu uputili u drugom smjeru. Naknadno je potvrđeno kako je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga, ali će ovo biti sigurno potvrđeno tek kada brodovi stignu do sporne lokacije. Koliko dugo im treba i kako izgleda potraga, objasnio je stručnjak u području traganja i spašavanja, Davor Alujević.

NESTALI POMORCI Objekt je uočila europska agencija EMSA, brodovi preusmjereni prema lokaciji

– Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99 posto sam siguran da se koristio onaj sa paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kurseve brodova u postroju. Same dužine “nogu” (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke – kazao je Alujević za Morski.hrdipl. ing pomorskog prometa i zapovjednik broda.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ističu kako je lokacija objekta proslijeđena francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, a iz njihove su baze najbliže brodove usmjerili prema objektu.

Najnoviji položaj brodova (22:30/9.10.2019.) | Autor : Marinetraffic.com Foto: Marinetraffic.com

– Dakle, po uočavanju signalnih raketa, brodovi su se uputili put područja u kojem je približno određena pozicija ispaljivanja istih, i u tom relativnom malom prostoru su krenuli u zgusnutiju formaciju pretrage skupa sa, čini mi se zrakoplovom C130. Ukoliko je satelit uočio splav, na osnovu GPS pozicije i odmaka od otprilike 2 sata za zaprimanje snimke, radi se proračun “u hodu” tj. korekcija pozicije za prevladavajući smjer valova i struje – pretpostavka gdje će splav biti odnesena za ta 2 sata, plus naravno, vrijeme doplovljenja brodova do pozicije – dodaje Alujević.

Tegljač Bourbon Rhode koji je potonuo u nevremenu Bourbon Rhode Direktor Bourbona daje nadu obitelji nestalog kapetana Miškića: 'Potraga se nastavlja'

Tegljač je potonuo prije dva tjedna, a od posade koja je imala 14 članova, pronađeno je njih sedmero.

-Strašno je to složeno sve skupa. Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena. Bilo bi zanimljivo vidjeti ukoliko nađu splav, koliko je udaljena i u kojem smjeru u odnosu na prvu pronađenu- zaključuje Alujević za Morski.hr.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar NenadNikolicZagreb
    NenadNikolicZagreb:

    Područje koje brodovi pretražuju je 100x100 km. U pretraživanju od brodova sudjeluje poseban pretražni brod, 4 teretna broda, jedan tanker i nema drugih brodova u blizini izuzev luksuzne brze jahte vrijedne 20 milijuna dolara koja plovi sjevernije i ima 9 ... prikaži još! članova posade i kapacitet za 12 putnika u luksuznim uvjetima. Sada je tamo noć, razlika u vremenu je nešto više od dva sata kasnije od hrvatskog vremena. Današni dan je presudan. Ne vidi se dolazak nekih novih brodova koji bi mogli sudjelovati u pretrazi. Područje je rijetko prometno, nalazi se izvan brodarskih i avionskih ruta s većim prometom, a najbliži aerodromi i luke su na Zelenortskim otocima ili na sjeveroistoku Južne Amerike i do njih je više oko 3-4 sati leta. Uragan Lorenzo odmiče od zone pretraživanja prema sjeveroistoku i naglo slabi tako da praktički više nije u kategoriji uragana.

  • Avatar links
    links:

    Da je amerikanac slucajno u pitanju digli bi deset aviona, halikoptera, pedeset droniva i pretrazili bi sve za jedan dan, ne razumijem ovo kilavljenje... uocene signalne rakete, snimljen moguci splav i ne mogu ga locirati!!! Pa nismo u 16 stoljecu!!!