Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEDRAN OBUĆINA

Stručnjak o europskim sankcijama Iranu: EU je ovime zapravo napravila nove mučenike

Foto: Privatna arhiva/Reuters/PIXSELL
1/9
21.10.2022.
u 15:03

Postoji niz različitih pogleda Moskve i Teherana što se tiče regija oko Irana, ali se to diplomatski zaobilazi te se pronalaze područja od zajedničkog interesa koji se potom iskorištavaju koliko je to moguće", smatra politolog Vedran Obućan o odnosima Rusije i irana.

Stanovnici Kijeva i drugih ukrajinskih gradova probudili su se 17. listopada uz zvukove sirena, a fotografije ukrajinskih policajaca koji pokušavaju srušiti dronove tako što pucaju na njih obišle su svijet. Ukrajinske vlasti su brzo ponovile već ranije optužbe protiv Irana navodeći kako je Rusija koristila upravo njihove Shahed-136 dronove-kamikaze u jednom od najžešćih napada na glavni grad u posljednjim mjesecima, što je odrješito odbacio službeni Teheran.

Podsjetite se: Novi napadi na Kijev, odjekuju eksplozije. Guverner Luhanska: 'Rusi brišu oslobođena mjesta s lica zemlje'

SAD kao i druge zapadne zemlje nisu previše povjerovale Iranu, niti su bile sklone tome da prihvate tvrdnje glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove kako Zapad koristi optužbe kako bi izvršio pritisak na službeni Teheran te da su sve to "samo glasine".

U četvrtak su članice EU-a usvojile su sankcije zbog slanja dronova Rusiji koje se koristi za napade na Ukrajinu. Oni su zamrzili imovinu iranskog proizvođača bespilotnih letjelica Shahed Aviation Industries i trojice iranskih vojnih dužnosnika načelnika glavnog stožera iranskih Oružanih snaga general-bojnika Mohammeda Hosseina Bagherija, generala Sayeda Hojatollaha Qureishija i zapovjednika dronova Revolucionarne garde brigadnog generala Saeeda Aghajanija.

Simbolični potez

Jesu li ove sankcije simbolične s obzirom na rekordnu brzinu kojom su dogovorene i odnos koji je između Europske unije i Irana, otkrio nam je dr. sc. Vedran Obućina, politolog i teolog iz Rijeke, pročelnik Odjela za Tursku i Bliski istok na Institutu za europske i globalizacijske studije.

"Potez EU je dio kolektivne ideje da sankcioniranje pojedinaca ima smisla, za što postoji niz kvalitativnih politoloških istraživanja koja kažu suprotno. Unatoč tome, EU ovim želi simboličko pokazati da je čimbenik u ratnim zbivanjima u Ukrajini. Simbolika leži u tome da se sankcioniraju samo neki od ruskih partnera, dok se istovremeno ne sankcionira nitko iz Turske, Kine, Saudijske Arabije. Ovime se također želi poručiti da EU ima snage nositi se sa stanjem na istoku Europe, što očito nije istina, što zbog nedostatka bilo kakvog konsenzusa oko razumijevanja ovoga sukoba, što zbog nevoljkosti da se vojno intervenira. Uglavnom, radi se o simboličkom potezu kojim je EU nešto izjavila, a ništa nije konkretno napravila", istaknuo nam je ugledni stručnjak.

"Iran neće reagirati na niti jedan osobit ili izravan način. Već je postalo sasvim uobičajeno da se pojedinci u Iranu sankcioniraju, ali s obzirom da ti pojedinci nemaju svoje bankovne račune u Europi, niti planiraju putovati u Europu, te sankcije služe gotovo kao simbol hrabrosti i junaštva u Iranu. Ovime je EU zapravo napravila nove mučenike u iranskom političkom prostoru, kako bi društvena semiotika vidjela ovaj čin", napomenuo je.

Zanimao nas je što poznati politolog o tome jesu li iranski dronovi sredstvo kojim se služi Rusija u Ukrajini.

"Pitanje jesu li to iranski dronovi ili nisu također nema mnogo smisla, jer Rusija koristi niz različitih izvora za svoje naoružavanje, što od Turske, što od Kine, što od Irana i nekih drugih azijskih zemalja, a svoje pogone puni saudijskom naftom i plinom iz Perzijskoga zaljeva", objasnio je Obućina.

1/9

Upitali smo ga kako bi ocijenio odnose Rusije i Irana.

"Što se tiče odnosa Rusije i Irana, oni su povijesno ambivalentni, ali na razini kolegijalnosti. Postoji niz različitih pogleda Moskve i Teherana što se tiče regija oko Irana, ali se to diplomatski zaobilazi te se pronalaze područja od zajedničkog interesa koji se potom iskorištavaju koliko je to moguće", dodaje.

Odnosi dviju zemalja

Bijela kuća objavila je kako Iran nije pomogao Rusima samo sa svojim bespilotnim letjelicama, već je na Krim došlo i njihovo vojno osoblje.  Glasnogovornik Bijele kuće za pitanja nacionalne sigurnosti John Kirby je rekao da rusko vojno osoblje, koje na daljinu djeluje iz Krima, upravlja iranskim bespilotnim letjelicama kojima proteklih dana gađa ciljeve u Ukrajini, uključujući Kijev.

"Procjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i da je pomoglo Rusiji u ovim operacijama“, rekao je Kirby, navodeći kako se čini da je riječ o relativno malom broju Iranaca.

"Iran i Rusija mogu lagati svijetu, no zasigurno ne mogu sakriti činjenice, a činjenica je sljedeća: Teheran je sada izravno uključen na terenu", tvrdi glasnogovornik Bijele Kuće.

VIDEO: Rusi masovno dolaze u Srbiju, cijene najma u Beogradu i Novom Sadu otišle u nebo: 'Ne pitaju za cijenu'

Komentara 12

PR
Propitivač
15:13 21.10.2022.

Ma da, Rusi ne koriste iranske dronove ,nego su Ukrajinci nasprejali Geran-2 na otpadno željezo i to prikazali kao Shahed 136? Ovo je kao da netko tvrdi da Ukrajina NAVODNO koristi Baryaktare i HIMARS.

DA
danijelrukavina4
15:38 21.10.2022.

Iransko veleposlanstvo demantiralo da njihovi dronovi "operiraju" po Ukrajini. A na ruskom oporbenom portalu "Meduza" evo naslova članka :."Provladin vojni stručnjak usput je na TV-u rekao da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice. Ruske vlasti to demantiraju . On sam see toga ne sjeća - jer nakon covida "loše s mozgom". Pametnije je da su bili priznali da su dio dronova prodali Rusiji. Ali što je, tu je. Iranci imaju tamo vlast kakvu su si izabrali ( da li su izabrali, veliko je pitanje ) jer vidimo kako im se vlast odnosi prema ženama. Imaju oni svojih "briga". Prema dijelu vlastitog stanovništva.

DU
Deleted user
17:42 21.10.2022.

Tko kontrolira ilegalne migrante iz Irana u EU. Tko su ti vjerojatno militarizirani mladi ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije