Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u studiju

Stručnjak na ruskoj TV priznao: Krivo smo procijenili svoje snage, gubimo rat u Ukrajini

Ukrainian servicemen fire towards Russian troops on self-propelled howitzer in Donetsk region
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/17
26.10.2022.
u 13:35

Sve donedavno, kritike "specijalne vojne operacije" u Ukrajini" na ruskom su tlu bile rijetke, ali budući da je Rusija prisiljena povlačiti se i na sjevernoj i na južnoj bojišnici, sada su čak i analitičari naklonjeni Putinu postali kritični

Rusija je pogrešno procijenila svoju snagu i gubi rat u Ukrajini – izjavio je u emisiji na ruskoj državnoj televiziji vanjskopolitički stručnjak i politolog Viktor Olevič, izazvavši time šok i nelagodu među prisutnima, prenosi Daily Mail.

Viktor Olevič, glavni analitičar u Centru za aktualnu politiku, u Rusiji poznat i kao veliki stručnjak za Ameriku, rekao je gledateljima i zaprepaštenom voditelju da Rusija 'ne može pobijediti' unatoč osam mjeseci borbe.

Olevič, koji se školovao u SAD-u, ali sada živi u Moskvi, bacio je sumnju i na tvrdnje Rusije da Ukrajina gradi 'prljavu bombu', unatoč protestu voditelja Andreja Norkina.

Iako Oleviča od ranije prati reputacija da nije uvijek ‘čovjek od povjerenja Kremlja‘, njegovo javno priznanje neuspjeha specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini svejedno su izazvale veliko iznenađenje.

To je rekao u ponedjeljak navečer dok ga je voditelj Norkin pitao o razgovorima između ruskog vrha i njihovih kolega u Velikoj Britaniji i SAD-u oko 'prljave bombe'.

- Amerikanci su nas zvali - ponosno je primijetio Norkin. Goste u studiju pitao je kako im to izgleda i što bi moglo biti od toga?

- Evo kako to otprilike sve izgleda. Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju, krivo je procijenila svoje snage i nakon osam mjeseci još uvijek ne možemo pobijediti u Ukrajini – odgovorio je Olevič i dodao:

- Istovremeno se žalimo i ljutimo što nas naši protivnici - zemlje koje žele neutralizirati Rusiju, raskomadati nas i uništiti - ne vjeruju, ne podržavaju i ne slušaju.

Voditelj je na to uzvratio: 'Mi se ne žalimo, mi smo ogorčeni, rekao bih.'

Ali Olevich je nastavio:

- Možemo biti ogorčeni i ljuti koliko hoćemo, ali to neće riješiti naše probleme.

Ukrainian servicemen fire towards Russian troops on self-propelled howitzer in Donetsk region
1/16

Olevič se zatim osvrnuo na takozvanu 'prljavu bombu' - naboj prožet radioaktivnim materijalom za koji Rusija tvrdi da će ga Ukrajina detonirati na vlastitom tlu.

- Gdje su dokumenti? Gdje su prave informacije o toj bombi? Gdje se nalazi ta prljava bomba, gdje je planiraju upotrijebiti? Gdje su dokazi? Ovakve provokacije ne dolaze bez naredbe odozgo. Ako ruska vojna obavještajna služba ima sve te podatke, vrijeme je da ih otkrije – upozorio je Olevič

Olevičeve sumnje poklapaju se s onima iz Washingtona i Londona, koji su objavili da nema dokaza koji bi potkrijepili ruske tvrdnje. Štoviše, tvrdnja je izazvala sumnju da je zapravo Rusija ta koja će pribjeći atomskom oružju.

Olevichevi komentari, iako nisu jedinstveni, jedan su od samo nekolicine prosvjeda protiv rata koje su ruski TV gledatelji mogli vidjeti od Putinove invazije u veljači. 

Marina Ovsyannikova, reporterka Prvog kanala, oglasila se u eteru još u ožujku s natpisom kojim protestira protiv rata i optužuje državnu TV da laže gledatelje.

I Mikhail Khodarenok, umirovljeni ruski pukovnik, povremeno je davao loše ocjene učinka ruske vojske.

No, barem donedavno, oštra kritika bila je rijetka.

Međutim, budući da je Rusija prisiljena povlačiti se i na sjevernoj i na južnoj bojišnici, čak su i uobičajeni ulizice Kremlja postali kritični.

Iako su pazili da ne napadnu izravno Putina, nekoliko istaknutih analitičara oštro je osudilo učinke rata i sugeriralo da su oni koji su odgovorni nesposobni.

Putin je namjeravao provesti samo nekoliko dana boreći se u Ukrajini kako bi srušio tamošnju vladu i ponovno potvrdio Rusiju kao veliku silu.

No umjesto toga, dobio je vojsku zarobljenu u mukotrpnom i iscrpljujućem ratu koji ju je ostavio u velikim gubicima.

Do sada nije uspio ostvariti niti jedan od ciljeva koje je sebi postavio, bilo da je riječ o zauzimanju Kijeva ili 'oslobađanju' Donbasa. Umjesto toga pokušava zadržati teritorij koji je uspio zauzeti, piše Daily Mail.

VIDEO Ruski vojni avion srušio se na stambenu zgradu u Sibiru: Poginula su oba pilota

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Komentara 30

DU
Deleted user
13:58 26.10.2022.

Žao mi nešto tog Olevića. Vjerovatno će slučajno pasti s balkona, izvršiti samoubjstvo s leđa, ili se slučajno otrovati dozom Novičoka.

Avatar gremo20
gremo20
13:58 26.10.2022.

ukrajinci su danas objavili da su viđeni ruski vojnici kako izvode nekakve radove kod spremišta iskorištenog nukl.goriva blizu okupirane nuklearne elektrane zaporožje...u isto vrijeme čitamo da rusi na sve strane dižu frku da će od tog iskorištenog nukl.goriva ukrajinci tobože napraviti "prljavu" bombu i smai uništiti svoj teritorij. kad se zbroji 2+2, sve vuče na to da rusi unaprijed optužuju ukrajince za nešto što sami planiraju napraviti!

ST
Startrack
13:49 26.10.2022.

Ovo oko prljave bombe je Ruski supljak dabi spremili svjet da oni bace nukleranu. To je i onaj advokat Stojkovic na srpskom Kuriru govorio. Ovaj supljak se pojavio prosli tjedan iz cista neba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije